Πολιτική

Βρούτσης: Το ασφαλιστικό σύστημα αποκτά χαρακτηριστικά ανταποδοτικότητας

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

«Το ασφαλιστικό σύστημα αποκτά χαρακτηριστικά ανταποδοτικότητας» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στην εκδήλωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), με θέμα «το νέο φορολογικό και ασφαλιστικό τοπίο».

Όπως τόνισε ο κ. Βρούτσης χωρίς την ανταποδοτικότητα, το σύστημα αυτοϋπονομεύεται και γίνεται μη ελκυστικό, «όπως ήταν ο νόμος Κατρούγκαλου».

Αναλύοντας τις βασικές αρχές του νέου ασφαλιστικού, ο κ. Βρούτσης διευκρίνισε ότι αυτά που είχαν ειπωθεί προεκλογικά στη βάση των αναγκών του ασφαλιστικού, ακριβώς αυτά υλοποιούνται. Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι αποκαθίσταται η αδικία που υπέστησαν 1,5 εκατομμύριο μη μισθωτοί (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες), που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της παραγωγικής διαδικασίας. «Αυτό το παραγωγικό κομμάτι τιμωρήθηκε με το νόμο Κατρούγκαλου-ΣΥΡΙΖΑ, καθώς συνδέθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές με το εισόδημά τους. Έτσι, το ασφαλιστικό μετατράπηκε σε φορολογικό. Αυτό πλέον αλλάζει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι ο νόμος Κατρούγκαλου κρίθηκε αντισυνταγματικός στους περισσότερους θεμελιακούς πυλώνες.

Στο σημείο αυτό, σημείωσε ότι η παρούσα ασφαλιστική μεταρρύθμιση συνοδεύεται από δύο μελέτες. Συγκεκριμένα, όπως είπε, η αναλογιστική μελέτη δείχνει την προβολή του ασφαλιστικού, μέχρι το 2070. «Μεσομακροπρόθεσμα, η συνταξιοδοτική δαπάνη της χώρας ως ποσοστό του ΑΕΠ θα συγκλίνει με το μέσο όρο των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ θα εξισωθεί η ανταποδοτική σύνταξη πλήρως με τις εισφορές. ‘Αρα, κανένα τμήμα του κρατικού προϋπολογισμού δεν θα δαπανάται, πέραν της εθνικής σύνταξης, για το ανταποδοτικό τμήμα» σχολίασε ο αρμόδιος υπουργός, προσθέτοντας ότι προβλέπεται ποσοστό 0,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο, μέχρι το 2070, για να καλύπτονται οι ανάγκες του συνταξιοδοτικού συστήματος και οι επιταγές του Συντάγματος.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε στη νέα εποχή του ΕΦΚΑ και στη μετάβασή του στον ψηφιακό e-ΕΦΚΑ, με στόχο, την 1η Ιουνίου 2020, να εκδοθούν οι πρώτες ψηφιακές συντάξεις.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Η ΕΛΑΣ βάζει στο επίκεντρο το κόστος στο ράφι και τον έλεγχο της αγοράς – «Τώρα μιλάμε για την ακρίβεια»
Μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, παρακολούθηση των τιμών από την παραγωγή έως το ράφι και ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού περιλαμβάνει η παρέμβαση για την ακρίβεια
Αλέξης Τσίπρας
5
Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Θα ζητήσω πρόσθετα μέτρα για να στηριχθούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά
«Έχουμε μια από τις χαμηλότερες τιμές στο πετρέλαιο θέρμανσης» τόνισε ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, επισημαίνοντας πως «θα ζητήσουμε από την Κομισιόν να έρθει με περισσότερες προτάσεις»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής
Μητσοτάκης προς Βρυξέλλες: Καμία χώρα δεν είναι ένα απομονωμένο γαλατικό χωριό προστατευμένο από αυτή την καταιγίδα
«Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης θα είναι διαρκείς και θα εξαντλήσουμε τα δημοσιονομικά περιθώρια αλλά δεν θα υποκύψουμε σε ανεύθυνες εκκλήσεις να τα υπερβούμε»
Μητσοτάκης
78