Πολιτική

Βρούτσης: Το ασφαλιστικό σύστημα αποκτά χαρακτηριστικά ανταποδοτικότητας

«Το ασφαλιστικό σύστημα αποκτά χαρακτηριστικά ανταποδοτικότητας» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στην εκδήλωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), με θέμα «το νέο φορολογικό και ασφαλιστικό τοπίο».

Όπως τόνισε ο κ. Βρούτσης χωρίς την ανταποδοτικότητα, το σύστημα αυτοϋπονομεύεται και γίνεται μη ελκυστικό, «όπως ήταν ο νόμος Κατρούγκαλου».

Αναλύοντας τις βασικές αρχές του νέου ασφαλιστικού, ο κ. Βρούτσης διευκρίνισε ότι αυτά που είχαν ειπωθεί προεκλογικά στη βάση των αναγκών του ασφαλιστικού, ακριβώς αυτά υλοποιούνται. Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι αποκαθίσταται η αδικία που υπέστησαν 1,5 εκατομμύριο μη μισθωτοί (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες), που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της παραγωγικής διαδικασίας. «Αυτό το παραγωγικό κομμάτι τιμωρήθηκε με το νόμο Κατρούγκαλου-ΣΥΡΙΖΑ, καθώς συνδέθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές με το εισόδημά τους. Έτσι, το ασφαλιστικό μετατράπηκε σε φορολογικό. Αυτό πλέον αλλάζει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι ο νόμος Κατρούγκαλου κρίθηκε αντισυνταγματικός στους περισσότερους θεμελιακούς πυλώνες.

Στο σημείο αυτό, σημείωσε ότι η παρούσα ασφαλιστική μεταρρύθμιση συνοδεύεται από δύο μελέτες. Συγκεκριμένα, όπως είπε, η αναλογιστική μελέτη δείχνει την προβολή του ασφαλιστικού, μέχρι το 2070. «Μεσομακροπρόθεσμα, η συνταξιοδοτική δαπάνη της χώρας ως ποσοστό του ΑΕΠ θα συγκλίνει με το μέσο όρο των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ θα εξισωθεί η ανταποδοτική σύνταξη πλήρως με τις εισφορές. ‘Αρα, κανένα τμήμα του κρατικού προϋπολογισμού δεν θα δαπανάται, πέραν της εθνικής σύνταξης, για το ανταποδοτικό τμήμα» σχολίασε ο αρμόδιος υπουργός, προσθέτοντας ότι προβλέπεται ποσοστό 0,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο, μέχρι το 2070, για να καλύπτονται οι ανάγκες του συνταξιοδοτικού συστήματος και οι επιταγές του Συντάγματος.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε στη νέα εποχή του ΕΦΚΑ και στη μετάβασή του στον ψηφιακό e-ΕΦΚΑ, με στόχο, την 1η Ιουνίου 2020, να εκδοθούν οι πρώτες ψηφιακές συντάξεις.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Δημοσκόπηση Pulse: Οκτώ στους δέκα θεωρούν σημαντικό το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ – Πως επηρεάζει την πρόθεση ψήφου
Στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ προηγείται με 15 μονάδες του ΠΑΣΟΚ, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η Πλεύση Ελευθερίας - Εννιακομματική η βουλή σε περίπτωση εκλογών
Eurokinissi φωτογραφία αρχείου 18
Κόντρα κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Καλύπτετε κύκλωμα κομματαρχών» – «Διαβάζετε τα δημοσιεύματα όπως σας βολεύει»
Για κύκλωμα κομματαρχών της Νέας Δημοκρατίας, ελεγκτών και στελεχών του ΟΠΕΚΕΠΕ που είχε προστασία και κάλυψη στο ανώτατο επίπεδο της κυβέρνησης μιλά το ΠΑΣΟΚ
Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Ανδρουλάκης 7
Τηλεφωνική επικοινωνία Γεραπετρίτη με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν – Διαφύλαξη της θαλάσσιας ασφάλειας και της ελληνικής κοινότητας στην Τεχεράνη
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε τη σημασία της πλήρους συμμόρφωσης με τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων
Τηλεφωνική επικοινωνία Γεραπετρίτη με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν – Διαφύλαξη της θαλάσσιας ασφάλειας και της ελληνικής κοινότητας στην Τεχεράνη