Πολιτική

Βρυξέλλες: Διέξοδος στο προσφυγικό η «αλβανική λύση»;

Η Αλβανική λύση θα μπορούσε να οδηγήσει και στην επίλυση του προσφυγικού... Και αυτό γιατί στην Αλβανία θα μπορούσαν να δημιουργηθούν ένα ή και περισσότερα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η πρόταση φαίνεται να προήλθε από τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον αυστριακό καγκελάριο Ζεμπάστιαν Κουρτς. Μιλώντας στην αλβανική σύνταξη της DW ο αυστριακός κυβερνητικός εκπρόσωπος Πέτερ Λάουνσκι-Τίφενταλ επιβεβαίωσε ότι διεξάγονται συνομιλίες με διάφορες χώρες, ανάμεσά τους και η Αλβανία.

Από την πλευρά του ο Έντρι Φούγκα σύμβουλος του αλβανού πρωθυπουργού, δήλωσε στην DW ότι δεν υπάρχει σχετικό αίτημα ή συνομιλίες. Η αντιπολίτευση έχει ωστόσο διαφορετική άποψη και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι το μόνο που επιδιώκει είναι μια γρήγορη ένταξη στην ΕΕ με αντάλλαγμα τη δημιουργία προσφυγικών καταυλισμών.

Γιατί στην Αλβανία

Η Frontex θα μπορούσε να συνοδεύει στην Αλβανία τα σκάφη με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.
Στο Δυρράχιο υπάρχουν οι δυνατότητες για μεγάλα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων. Οι δυνάμεις της Frontex θα μπορούσαν να συνοδεύουν εκεί τα σκάφη με τους πρόσφυγες και μετανάστες για να γίνει η καταγραφή τους και να αποφασιστεί για την παραμονή ή όχι των αιτούντων άσυλο.

Στα θετικά της «αλβανικής λύσης» συγκαταλέγεται ότι η Αλβανία δεν ανήκει στην ΕΕ. Κατά συνέπεια δεν ισχύουν κανόνες της ΕΕ, όπως το Σέγκεν ή ο Κανονισμός του Δουβλίνου. Η Αλβανία ωστόσο είναι μέλος του ΝΑΤΟ και κατά συνέπεια διατηρεί στενούς δεσμούς με τη Δύση σε ζητήματα ασφαλείας.

Αποκλιμάκωση της αντιπαράθεσης Μέρκελ – Ζέεχοφερ

Ποτέ οι σχέσεις Μέρκελ-Ζέεχοφερ δεν βρίσκονταν σε χειρότερο επίπεδο. Παράλληλα η Αλβανία έχει εμπειρία στη διαχείριση προσφυγικών κρίσεων. Την περίοδο 1998-1999 δέχθηκε στο έδαφός σχεδόν 1 εκατομμύριο Κοσοβάρους, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν, τότε, το Κοσσυφοπέδιο. Εκτός αυτού το 2015 στο απόγειο της προσφυγικής κρίσης η Αλβανία κατασκεύασε προσφυγικούς καταυλισμούς, οι οποίοι ωστόσο δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ. Αλβανικά μέσα μεταδίδουν ότι λόγω της υπάρχουσας υποδομής είναι εφικτή η υποδοχή αρκετών χιλιάδων ανθρώπων. Σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπως η Λιβύη, η Αλβανία είναι μια ασφαλής χώρα στο κατώφλι της ΕΕ. Και επειδή θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ προτίθεται να σεβαστεί θεμελιώδης ευρωπαϊκές αρχές, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μια ενδεχόμενη συμφωνία με την Αλβανία θα αποκλιμάκωνε την αντιπαράθεση Μέρκελ-Ζέεχοφερ στους κόλπους των γερμανών συντηρητικών. Η επιλογή της Αλβανίας θα ικανοποιούσε τον Γερμανό υπ. Εσωτερικών, ο οποίος τάσσεται υπέρ των κέντρων υποδοχής εκτός ΕΕ. Ο επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών θα μπορούσε να καρπωθεί την «αλβανική λύση» και να την εξαργυρώσει στις επικείμενες τοπικές εκλογές στη Βαυαρία. Και έτσι θα έληγε «αναίμακτα» η κρίση μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) που απειλεί να τινάξει στον αέρα την κυβέρνηση συνασπισμού στο Βερολίνο.

Πηγή: dw

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Μάκης Βορίδης για Ντόρα Μπακογιάννη: Δεν έχουν υποπέσει στην αντίληψή μου φαινόμενα αλαζονείας στην κυβέρνηση – Δεν το είπε για να βλάψει κάποιον
«Δεν θεωρώ ότι η κ. Μπακογιάννη λέει κάτι για να βλάψει κάποιον. Νομίζω ότι το λέει από αγωνία, από αγάπη, για να υπάρξει καλύτερη απόδοση και καλύτερο αποτέλεσμα της κυβέρνησης»
Ο Μάκης Βορίδης
Άδωνις Γεωργιάδης για Κώστα Αρβανίτη: Αυτός που έβριζε τον Σαμαρά με καλεί να παραιτηθώ για την φράση μου με τον «μπάφο» – Έλα Χριστέ και Παναγία!
«Ε όχι και ο Αρβανίτης ε όχι και ο Αρβανίτης» έγραψε στην ανάρτησή του ο υπουργός Υγείας για τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ
Άδωνις Γεωργιάδης 32
Τα «καρτέλ» στο επίκεντρο της στρατηγικής Τσίπρα για την ακρίβεια – Στο στόχαστρο διυλιστήρια, τράπεζες και σούπερ μάρκετ
Στην ακρίβεια και στη λειτουργία του ανταγωνισμού μεταφέρει το βάρος της αντιπαράθεσης η ΕΛ.Α.Σ. - Η «εργαλειοθήκη» παρεμβάσεων για καύσιμα και υπερκέρδη και το εκλογικό δίλημμα που επιχειρεί να διαμορφώσει ο Αλέξης Τσίπρας
Αλέξης Τσίπρας 12
Σήμερα η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΟΗΕ: Οι απαντήσεις στις απειλές Ερντογάν και το μήνυμα για τα θαλάσσια πάρκα
Από το βήμα του ΟΗΕ ο πρωθυπουργός θα δώσει έμφαση στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας και στην θέση της Ελλάδας ως «πυλώνας σταθερότητας» στο γεωπολιτικό τοπίο
Κυριάκος Μητσοτάκης 17
Μητσοτάκης σε ομογενείς στη Νέα Υόρκη: Επιδιώκουμε μία ακόμη εκλογή, όχι για να σπάσουμε ρεκόρ, αλλά για να αλλάξουμε τη χώρα – Το μήνυμα στην Τουρκία
Στο μέτωπο της ενέργειας, ο κ. Μητσοτάκης αποκάλυψε ότι προς την άνοιξη του 2027 αναμένεται η πρώτη ερευνητική γεώτρηση της ExxonMobil για φυσικό αέριο
Κυριάκος Μητσοτάκης 146