Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Χαμός αλλά τελικά… συμφωνία στην επιτροπή Εξοπλισμών για τα F-16

Χαμός αλλά τελικά… συμφωνία στην επιτροπή Εξοπλισμών για τα F-16

Σε χαμηλή “πτήση” με πολλές κοινοβουλευτικές… «εμπλοκές» εξελίχθηκε η συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλισμών της Βουλή, που μεταξύ άλλων γνωμοδότησε με διευρυμένη πλειοψηφία την υλοποίηση της συμφωνίας με τις ΗΠΑ για την αναβάθμιση των «F-16» σε κατηγορία “VIPER”.

Στην πολύωρη συνεδρίαση της Επιτροπής τέθηκε προς συζήτηση και γνωμοδότηση η ομόφωνη απόφαση του του ΚΥΣΕΑ σχετικά με την συμφωνία με τις ΗΠΑ, ύψους 1,1 δισ. για την αναβάθμιση 85 συνολικά αεροσκαφών F-16.

Η η συμφωνία προβλέπει πως η Πολεμική μας Αεροπορία θα αρχίσει να παραλαμβάνει τα πρώτα αναβαθμισμένα αεροσκάφη από το 2021, ενώ ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης του προγράμματος είναι το 2027.

Το “πράσινο φως”, της γνωμοδότησης για την υλοποίηση του προγράμματος το «άναψαν» όλα τα κόμματα, πλην του ΚΚΕ, που έχει τις πάγιες αντιρρήσεις σου σε σχέση με την σκοπιμότητα των προγραμμάτων αυτών.

ΝΔ: Έπρεπε να ακολουθηθεί αντίστροφη διαδικασία

Ωστόσο και πάλι υπήρξαν αψιμαχίες μεταξύ των κομμάτων που συμφώνησαν.  Η ΝΔ, δια του βουλευτή της Κώστα Τασούλα επέκρινε την κυβέρνηση και τον υπουργό γιατί η συμφωνία δεν πέρασε πρώτα από την Επιτροπή της Βουλής και μετά από το ΚΥΣΕΑ και έγινε το αντίστροφο.Έθεσε επίσης ερώτημα για το πόσο τελικά θα κοστίσει συνολικά το πρόγραμμα, 1,1 ή 1,3 δισ. δολάρια.

Το θέμα με την έγκριση της συμφωνίας πρώτα από το ΚΥΣΕΑ και μετά από την Επιτροπή της Βουλής, φέρεται ότι έθεσε σε υψηλούς τόνους στον Πάνο Καμμένο και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Ο κ. Καμμένος αντέδρασε λέγοντας πως «τι μου λέτε ότι είναι μια κακή συμφωνία; αν δεν τη θέλετε την παίρνω πίσω…» και τους κατηγόρησε ότι ουσιαστικά πολιτικοποιούν ένα διαδικαστικό θέμα. Αναφορικά με το ύψος της σύμβασης, διαβεβαίωσε ότι το τελικό ύψος της συμφωνία θα είναι το 1.1 δισ. εκατομμύρια δολάρια.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο Βασίλης Κικίλιας δήλωση πως «η ΝΔ επισημαίνει ότι ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος φέρει στον ακέραιο την ευθύνη για τη μη ορθή τήρηση της διαδικασίας, ενημέρωσης και έκφρασης γνώμης από την Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής για τη συμφωνία αναβάθμισης των αεροσκαφών της ΠΑ.

Υπογραμμίζουμε επίσης, ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν δοθεί επαρκείς εξηγήσεις για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας. Η ευθύνη υλοποίησης της συμφωνίας βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση. Παρά ταύτα, πάνω από όλα για τα συμφέροντα της χώρας και της Πολεμικής μας Αεροπορίας εκφράσαμε την θετική μας γνώμη επί της Αρχής για τη συμφωνία»

ΔΗΣΥ: Άγγιξε την χυδαιότητα ο Πάνος Καμμένος

Στο ίδιο πλαίσιο και οι ανακοινώσεις που έκανε λίγη ώρα αργότερα ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος, σημειώνοντας πως “είμαστε θετικοί για τη συμφωνία, όμως εμμένουμε στις παρατηρήσεις μας για το ότι δεν τηρήθηκε η διαδικασία του νόμου του 2011 που προβλέπει ότι πρώτα πρέπει να ενημερώνεται για μια εξοπλιστική συμφωνία η Επιτροπή της Βουλής να εκφράζει γνώμη, μετά αυτή να πηγαίνει στο ΚΥΣΕΑ για έγκριση και μετά να επιστρέφει και πάλι για ενημέρωση στην Επιτροπή της Βουλής”.

Παράλληλα καταλόγισε στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο ότι αντί για απαντήσεις επί του διαδικαστικού ζητήματος που του τέθηκε , αυτός κατέφυγε σε επιθέσεις κατά των κομμάτων της Αντιπολίτευσης μιλώντας για σχέσεις με πρεσβείες και ΜΜΕ που άγγιξαν τα όρια όπως είπε χαρακτηριστικά της «χυδαιότητας…»

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις