Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Χαμός στη Βουλή από την ατάκα Συρίγου «η χούντα δεν έπεσε από το Πολυτεχνείο»

Χαμός στη Βουλή από την ατάκα Συρίγου «η χούντα δεν έπεσε από το Πολυτεχνείο»

Φωτιά άναψε στη Βουλή η φράση του υφυπουργού Παιδείας Άγγελου Συρίγου πως «δεν αναφέρομαι στο αξιακό άρωμα του Πολυτεχνείου αλλά στην πολιτική του λειτουργία ως μύθου στα μεταπολιτευτικά χρόνια» και ότι «η Χούντα δεν έπεσε από το Πολυτεχνείο αλλά από το Κυπριακό».

Έντονες αντιδράσεις στη Βουλή από τον ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25, οι βουλευτές των οποίων αποδοκίμασαν παρατεταμένα τον Άγγελο Συρίγο και ζήτησαν να αποδοκιμαστεί, να ζητήσει συγνώμη και να παραιτηθεί. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, μάλιστα, στις έντονες αντιδράσεις του ακούστηκε να τον αποκαλεί μέχρι και «φασιστάκο»!

Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, με παρέμβασή του αποδοκίμασε έντονα τα ελεγχθέντα του υφυπουργού Παιδείας μιλώντας για προσβολή των Αγώνων μέσα στη Βουλή.

Δείτε βίντεο με την επίμαχη φράση Συρίγου:

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης, έθεσε θέμα Δεοντολογίας με κατάθεση παρεμπίπτον θέμα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης εγκάλεσε τον υφυπουργό μιλώντας για μια πολυεπίπεδη μαζική αντίδραση, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ 25 Κρίτων Γρηγοριάδη αναφέρθηκε στους βασανισμούς από τη Χούντα του πατέρα του και τις απειλές των συνταγματαρχών στη μητέρα του και στον ίδιο.

Ο υφυπουργός, απέδωσε σε ηθελημένη διαστρέβλωση των όσων ανέφερε και επέμεινε ότι «παρά την μεγάλη αποστροφή και την αποδοκιμασία της Χούντας από τον λαό, το χουντικό καθεστώς δεν έπεσε λόγω εσωτερικής αντιστάσεως, αλλά υπό το βάρος των ανομημάτων της και υπό το βάρος της κυπριακής τραγωδίας.

«Δεν υπάρχουν ογκώδεις συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις… μόνο κάποιοι γενναίοι ενάντια στο καθεστώς. Μετά το 1974 είχαμε τις πορείες μας τα λάβαρα, τραγουδάγαμε αντάρτικα στις ταβέρνες και μετά λέγαμε ότι εκπληρώσαμε το αντιστασιακό μας καθήκον επρόκειτο για θεατρικό παίγνιο για παρωδία. Δημιουργήθηκε λοιπόν μια πολιτική μυθολογία που είχε και έχει στο επίκεντρο το Πολυτεχνείο, γιατί υπήρξε το μοναδικό σοβαρό γεγονός μαζικής αντίστασης απέναντι στη δικτατορία…», κατέληξε ο υφυπουργός Παιδείας.

Το θέμα αυτό, προκάλεσε  αλυσιδωτές αναφορές αποδοκιμασίας από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις