Πολιτική

Χατζηδάκης: Αυτό είναι το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα

Το φιλόδοξο και ελπιδοφόρο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα παρουσίασε ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης (28.11.2019).
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), την παρουσίαση του οποίου έκανε ο κ. Χατζηδάκης με τον υφυπουργό Ενέργειας & Περιβάλλοντος Γ. Θωμάς, περιλαμβάνει έναν Οδικό Χάρτη για την επίτευξη συγκεκριμένων ποσοτικών και ποιοτικών Στόχων έως το έτος 2030.

Το ΕΣΕΚ αναδεικνύει τις προτεραιότητες και τις αναπτυξιακές δυνατότητες που έχει η χώρα μας σε θέματα ενέργειας και αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και έχει ως στόχο να αποτελέσει το βασικό εργαλείο πάνω στο οποίο θα σχεδιαστεί η εθνική πολιτική για την Ενέργεια και το Κλίμα για την επόμενη δεκαετία, λαμβάνοντας υπόψη τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και τους στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.

Χατζηδάκης – ΕΣΕΚ

α) θέτει στόχο μείωσης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου πάνω από 40% σε σχέση με τις εκπομπές του 1990 και σε πάνω από 55% σε σχέση με τις εκπομπές του 2005,

β) αυξάνει τη διείσδυση των ΑΠΕ στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας, με μερίδιο συμμετοχής στο 35% (από 31%) και ειδικά στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας άνω του 60% και,

γ) ενισχύει τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, ώστε η τελική κατανάλωση ενέργειας κατά το έτος 2030 να είναι χαμηλότερη από την αντίστοιχη του έτους 2017.

Click4more: Υπουργικό: Αποθέωσε τους υπουργούς ο Μητσοτάκης! Οι 6 άξονες και τα… 30 νομοσχέδια

Στο πλαίσιο των παραπάνω εντάσσεται και η δέσμευση για την απολιγνιτοποίηση του τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, έως το 2028, οδηγώντας σε ριζικό μετασχηματισμό τον ενεργειακό τομέα και συμβάλλοντας καθοριστικά στην επίτευξη των κεντρικών ενεργειακών και κλιματικών στόχων. Συζητήθηκε επίσης η εκπόνηση ειδικών σχεδίων για τη στήριξη των περιοχών στις οποίες λειτουργούν σήμερα λιγνιτικές μονάδες, με στόχο να αποτελέσουν πρότυπα ανάπτυξης.

Σημειώνεται ότι, το ΕΣΕΚ ενσωματώνει επενδύσεις ύψους 43,8 δις ευρώ τη δεκαετή περίοδο 2020 – 2030 σε μια σειρά από άξονες από τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις υποδομές ηλεκτροπαραγωγής, μέχρι τους διασυνοριακούς αγωγούς, τα δίκτυα και την κυκλική οικονομία.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Σύσκεψη στο Μαξίμου για μείωση των τιμών σε βασικά αγαθά – Η στήριξη των ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων στην ατζέντα της κυβέρνησης
Η σύσκεψη γίνεται λίγες ημέρες μετά την παρουσίαση της νέας ψηφιακής πλατφόρμας PosoKanei - Η κυβέρνηση «τρέχει» την υλοποίηση δεσμεύσεων και μεταρρυθμίσεων
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ 11
Ο Άδωνις Γεωργιάδης αναδημοσίευσε βίντεο Βρετανίδας που μιλάει για το ΕΣΥ – «Στην παιδιατρική φροντίδα η Ελλάδα τα καταφέρνει καλύτερα»
Η εμπειρία μιας μητέρας με τον άρρωστο γιο της άνοιξε ξανά τη συζήτηση για την ταχύτητα εξυπηρέτησης στο ΕΣΥ και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας
Η Βρετανίδα που μίλησε για το ΕΣΥ 35
Στην αντεπίθεση ο Κασσελάκης: Εγώ ζήτησα από την Τζάκρη να παραιτηθεί – Το κόμμα κινείται στο φιλελεύθερο κέντρο
«Οι Δημοκράτες περνάνε σε μία νέα φάση, οριοθετώντας τον πολιτικό τους χώρο στο φιλελεύθερο κέντρο της εφαρμοσμένης πολιτικής με τις αξίες της αλληλεγγύης, της ισότητας και του ανθρωπισμού»
Στέφανος Κασσελάκης και Θεοδώρα Τζάκρη 56