Πολιτική

Χατζηδάκης για Standard & Poor’s: «Η συνέχεια θα εξαρτηθεί από τη σταθερότητα μετά τις εκλογές»

«Η οικονομία δεν πάει σε αυτόματο πιλότο», τόνισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, σχολιάζοντας την έκθεση της Standard & Poor’s που βελτιώνει την προοπτικής αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας (outlook) από «σταθερή» σε «θετική».

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ενόψει των εκλογών, ο Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε ότι «είμαστε μισό σκαλί πριν από την επενδυτική βαθμίδα. Η έκθεση της Standard & Poor’s αναφέρει σημαντική πρόοδο στην ελληνική οικονομία σε πολλά επίπεδα, σημειώνει όμως ότι πολλά θα εξαρτηθούν από την πολιτική σταθερότητα μετά τις εκλογές.

»Η οικονομία δεν πάει σε αυτόματο πιλότο. Η έκθεση λέει ότι έχετε κάνει μεγάλη πρόοδο, οι θυσίες τόσων χρόνων έχουν πιάσει τόπο, αναπτύσσεται η Ελλάδα αλλά τα πράγματα δεν πάνε μόνα τους, θα πάνε ανάλογα με τις επιλογές που θα κάνετε», συμπλήρωσε ο υπουργός Εργασίας.

Παράλληλα, ο Κωστής Χατζηδάκης έκανε έναν σύντομο απολογισμό για το υπουργείο Εργασίας επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «η ανεργία από 17,5% έπεσε στο 11,4% και δημιουργήθηκαν 300.000 επιπλέον ανάλγητες και νεοφιλελεύθερες θέσεις εργασίας. Ο κατώτατος μισθός από 650 ευρώ, ανέβηκε 20% και πήγε στα 780 ευρώ.

»Λαμβάνοντας υπόψιν την αγοραστική δύναμη του μισθού, είμαστε 13οι στους 22 στην Ε.Ε. Το ίδιο συνέβη και με τις συντάξεις. Αφ’ ενός διορθώθηκαν πολλές αδικίες του Νόμου Κατρούγκαλου, οι ασφαλισμένοι με 30 χρόνια πήραν από το 2020 αυξήσεις», διευκρίνισε ο υπουργός Εργασίας.

«Για την επόμενη τετραετία, υπολογίζουμε σωρευτικά μία αύξηση 25% στους μισθούς, η οποία θα στηρίζεται στην ανάπτυξη της οικονομίας. Υπάρχει το ξεπάγωμα των τριετιών καθώς η ανεργία υπολογίζουμε ότι θα πέσει κάτω από 10%. Και βεβαίως, όλα αυτά θα συμβούν με μία σοβαρή κυβέρνηση, δεν θα γίνουν με αυτόματο πιλότο», πρόσθεσε ο Κωστής Χατζηδάκης.

«Προφανώς υπάρχει πρόγραμμα της ΝΔ για το ασφαλιστικό για την επόμενη τετραετία», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης, σχετικά με όσα αναμένεται να ανακοινώσει την Τετάρτη (26.4.2023) ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ένα τμήμα έχει να κάνει με τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ», διότι, όπως τόνισε, «με το ολοκληρωμένο πληροφορικό σύστημα που οι 88 βάσεις δεδομένων γίνονται μία, αλλάζει η καθημερινότητα και των υπαλλήλων και των συνταξιούχων. Η ΝΔ θα συνεχίσει να στηρίζει τους συνταξιούχους».

«Η ΝΔ θα πει λιγότερα από αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ και από αυτά που λένε τα άλλα κόμματα αλλά αυτά που λέει η ΝΔ γίνονται. Οι άλλοι μιλούν για μία κοινωνική πολιτική, εμείς εφαρμόζουμε στην πράξη κοινωνική πολιτική», κατέληξε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
ΝΔ για αποκαλύψεις Στουρνάρα: Ο Τσίπρας που συνεχίζει με πάθος το πολιτικό του comeback, τι έχει να πει για όλα αυτά;
Για σκοτεινές πρακτικές, απόπειρα πολιτικής παρέμβασης στο τραπεζικό σύστημα και στοχοποίηση του ίδιου του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κάνει λόγο η Αλεξάνδρα Σδούκου
Ο Αλέξης Τσίπρας
Γιάννης Στουρνάρας: Όταν αρνήθηκα τη διοίκηση στην Τράπεζα Αττικής, ο ΣΥΡΙΖΑ έστειλε το ΣΔΟΕ στη σύζυγό μου
Ο διοικητής της ΤτΕ αποκαλύπτει το παρασκήνιο των επιλογών για τη διοίκηση της τράπεζας και μιλά για τη ρήξη με την τότε κυβέρνηση, λέγοντας ότι οι πιέσεις «δοκίμασαν» στην πράξη την ανεξαρτησία του θεσμικού του ρόλου
Τσίπρας και Στουρνάρας
Συνάντηση Ζαχαράκη με Γκιλφόιλ: «Η ελληνοαμερικανική συνεργασία στην παιδεία είναι επένδυση στο κοινό μας μέλλον»
Η υπουργός Παιδείας και η πρέσβης των ΗΠΑ συζήτησαν για κοινές δράσεις με αφορμή τα 200 χρόνια από την Έξοδο του Μεσολογγίου και τα 250 χρόνια από τη Διακήρυξη της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας
Κίμπερλι Γκιλφόιλ και Σοφία Ζαχαράκη
Βορίδης για Καρυστιανού: Δεν είναι κατανοητή η ταυτότητά της, ψαρεύει σε θολά νερά όπως ο Βελόπουλος
Ο πρώην υπουργός άσκησε κριτική στα κόμματα δεξιότερα της ΝΔ και στάθηκε στις δεσμεύσεις για μετανάστευση και εμπόριο μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη–Ερντογάν στην Άγκυρα
Ο Μάκης Βορίδης