Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Χατζηδάκης για «αστυνομία ανέργων»: 3 δουλειές, 3 αρνήσεις και διαγραφή από τα Μητρώα είναι άδικο;

Χατζηδάκης για «αστυνομία ανέργων»: 3 δουλειές, 3 αρνήσεις και διαγραφή από τα Μητρώα είναι άδικο;

Σε όσους κάνουν λόγο για ένα «άδικο και τιμωρητικό» σύστημα στη ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ) για τους ανέργους, που υιοθετείται με τον νόμο «Δουλειές Ξανά», απάντησε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, σε ανάρτησή του στα social media. 

«Προχωρούμε, εφαρμόζοντας μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πολιτική απασχόλησης, χωρίς φόβο για τις αντιδράσεις όλων εκείνων που αναμασούν απλώς συνθήματα του παρελθόντος» αναφέρει ο Κωστής Χατζηδάκης, απαντώντας στα επικριτικά σχόλια που γίνονται στα social media σχετικά με τον νέο νόμο. «Θα θεωρούσατε “Αστυνομία Ανέργων” ένα σύστημα με βάση το οποίο διαγράφεται ένας άνεργος από τα Μητρώα της ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ), όταν του προσφερθούν 3 κατάλληλες δουλειές για τον ίδιο και τις απορρίψει και τις 3; Πιστεύετε ότι το σύστημα αυτό είναι άδικο και τιμωρητικό, όπως μας κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ και διάφοροι “σχολιαστές” στο Twitter;» διερωτάται – μεταξύ άλλων – ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. 

«Η κυβέρνηση δίνει προφανώς προτεραιότητα στην απασχόληση. Με τη δική μας άλλωστε πολιτική η ανεργία έχει περιοριστεί από 17,5%, που την κληρονομήσαμε, στο 12,5%. Αυτό έγινε, χάρη στα μέτρα που υιοθετήσαμε για τη μείωση της φορολογίας. Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων. Την απλούστευση της αδειοδότησης. Τον νέο νόμο για την Προστασία της Εργασίας που ισορροπεί επιτυχώς ανάμεσα στην προστασία των εργαζομένων και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας» σημειώνει επίσης.

«Συνεχίζουμε την προσπάθεια με ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για την ενίσχυση των δεξιοτήτων εργαζομένων και ανέργων, ιδιαίτερα των ψηφιακών δεξιοτήτων. ‘Αλλο όμως είναι η ουσιαστική στήριξη της απασχόλησης κι άλλο η επιβράβευση αθέμιτων πρακτικών που δεν τις θέλουν ούτε οι ίδιοι οι άνεργοι που αναζητούν πράγματι δουλειά ούτε η κοινωνία στο σύνολό της» αναφέρει στην ανάρτησή του ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Η ανάρτηση του Κωστή Χατζηδάκη: 

Αναλυτικά τα όσα έγραψε ο υπουργός: 

«Ας μου απαντήσει κάποιος: Θα θεωρούσατε «Αστυνομία Ανέργων» ένα σύστημα με βάση το οποίο διαγράφεται ένας άνεργος από τα Μητρώα της ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ) όταν του προσφερθούν 3 κατάλληλες δουλειές για τον ίδιο και τις απορρίψει και τις 3; Πιστεύετε ότι το σύστημα αυτό είναι άδικο και τιμωρητικό, όπως μας κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ και διάφοροι «σχολιαστές» στο Twitter;
Αυτό το σύστημα πράγματι υιοθετήσαμε με τον νόμο «Δουλειές Ξανά» και τώρα μετά την έκδοση των επιμέρους αποφάσεων θα τεθεί σε εφαρμογή. Στον άνεργο, ο οποίος δηλώνει ούτως ή άλλως στη ΔΥΠΑ τα στοιχεία του προφίλ του, θα προσφέρονται δουλειές αντίστοιχες με τις σπουδές του και τη διαδρομή του και κοντά στον τόπο κατοικίας του. Όχι όποια δουλειά βρεθεί στα αρχεία της ΔΥΠΑ! Όχι χωρίς κριτήρια σαν κι αυτά που αναφέρθηκαν πιο πάνω. Έτσι γίνεται σχεδόν σε όλη την Ευρώπη! Αυτό θα κάνουμε και εμείς. Είναι άραγε παράλογο; Είναι άδικο; Είναι αντικοινωνικό; Ή μήπως είναι παραλογο να υπάρχει η δυνατότητα σε όσους κοροϊδεύουν τη ΔΥΠΑ, δηλώνοντας ότι είναι άνεργοι ενώ εργάζονται, να πληρώνουν κάποιο πρόστιμο; Φαίνεται ότι ορισμένους αριστερούς ενοχλεί ακόμα και αυτό!
Μια παρόμοια διάταξη είχε θεσπιστεί στην πατρίδα μας από το 1955, αλλά έμεινε ανενεργή. Διότι καμία κυβέρνηση δεν την είχε εφαρμόσει από τον φόβο του περιβόητου πολιτικού κόστους. Κόστος όμως έχουν οι κυβερνήσεις όταν δεν εφαρμόζουν κανόνες κοινής λογικής. Και τότε είναι που βρίσκονται πράγματι απέναντι στην κοινωνία. Θα προχωρήσουμε λοιπόν μπροστά με αυτή τη ρύθμιση, ξέροντας ότι τόσο η μεγάλη πλειονότητα της κοινωνίας όσο και οι ίδιοι άνεργοι που ενδιαφέρονται να βρουν δουλειά τη στηρίζουν. Όπως στηρίζουν και την άλλη ρύθμιση που θα θέσουμε αμέσως σε εφαρμογή: Τα υπόλοιπα ωφελήματα της ΔΥΠΑ (ειδική μοριοδότηση στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, Κοινωνικός Τουρισμός, εκπτωτική πολιτική για τις συγκοινωνίες, τα θέατρα κτλ) να καλύπτουν εγγεγραμμένους στα Μητρώα του πρώην ΟΑΕΔ που πληρούν κριτήρια αντίστοιχα με αυτά που ισχύουν για το επίδομα θέρμανσης. Όχι εγγεγραμμένους ανέργους όπως συνέβαινε μέχρι τώρα με εισοδήματα 40.000-50.000 ευρώ. (Με εισόδημα για παράδειγμα πάνω από 30.0000 ευρώ κατά δήλωσή τους ήταν 12.949 εγγεγραμμένοι εκ των οποίων 1.232 για πάνω από 10 χρόνια).
Η κυβέρνηση δίνει προφανώς προτεραιότητα στην απασχόληση. Με τη δική μας άλλωστε πολιτική η ανεργία έχει περιοριστεί από 17,5% -που την κληρονομήσαμε- στο 12,5%. Αυτό έγινε χάρη στα μέτρα που υιοθετήσαμε για τη μείωση της φορολογίας. Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων. Την απλούστευση της αδειοδότησης. Τον νέο νόμο για την Προστασία της Εργασίας που ισορροπεί επιτυχώς ανάμεσα στην προστασία των εργαζομένων και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Συνεχίζουμε την προσπάθεια με ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για την ενίσχυση των δεξιοτήτων εργαζομένων και ανέργων, ιδιαίτερα των ψηφιακών δεξιοτήτων. Άλλο όμως είναι η ουσιαστική στήριξη της απασχόλησης κι άλλο η επιβράβευση αθέμιτων πρακτικών που δεν τις θέλουν ούτε οι ίδιοι οι άνεργοι που αναζητούν πράγματι δουλειά ούτε η κοινωνία στο σύνολο της.
Προχωρούμε λοιπόν εφαρμόζοντας μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πολιτική απασχόλησης. Χωρίς φόβο για τις αντιδράσεις όλων εκείνων που αναμασούν απλώς συνθήματα του παρελθόντος. Μια κοινωνική πολιτική με αποτέλεσμα!»

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις