Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Χωρίς τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο η δεξίωση της ομογένειας στον πρωθυπουργό

Χωρίς τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο η δεξίωση της ομογένειας στον πρωθυπουργό

Η βαριά σκιά στις σχέσεις της κυβέρνησης με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής παραμένει. Μετά την ακύρωση της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ground Zero όπου οι δυο άνδρες θα συναντούνταν, ο κ. Ελπιδοφόρος δεν παρέστη στη δεξίωση της ομογένειας προς τιμήν του Έλληνα πρωθυπουργού!

Εκπεφρασμένα από τα πιο επίσημα χείλη (κυβερνητικός εκπρόσωπος) η Αθήνα είναι έντονα δυσαρεστημένη με την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής στα εγκαίνια του «Σπιτιού της Τουρκίας» στο Μανχάταν, όπου ο κ. Ελπιδοφόρος φωτογραφήθηκε μαζί με τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ και τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Και αυτό, ύστερα από πολλά «επεισόδια» έφερε και την ακύρωση της συνάντησής του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως και τη «συγγνώμη» του Αρχιεπισκόπου.

Και ενώ οι πληροφορίες ανέφεραν ότι Κυριάκος Μητσοτάκης και Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος θα συναντιούνταν στη δεξίωση που παραθέτει, κατά παράδοση, η ομογένεια προς τιμήν του Έλληνα πρωθυπουργού, ούτε αυτό έγινε. Η παράδοση επίσης θέλει τον εκάστοτε Αρχιεπίσκοπο Αμερικής να προσφωνεί τον εκάστοτε πρωθυπουργό.

Αλλά σύμφωνα με τον Εθνικό Κήρυκα, ο κ. Ελπιδοφόρος δεν παρέστη στη δεξίωση, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να του είχε ζητήσει να μην τον προσφωνήσει! Σύμφωνα με πληροφορίες του Εθνικού Κήρυκα, κατά την εκδήλωση διέρρευσε πως ενδεχομένως να γινόταν προσπάθεια προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση τις επόμενες ώρες.

Κάλεσμα Μητσοτάκη στην ομογένεια: Γίνετε κομμάτι του ελληνικού success story

Κάλεσμα στην ομογένεια προκειμένου «να γίνει κομμάτι του ελληνικού success story» απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην δεξίωση που παρέθεσε προς τιμήν του η Ελληνική Πρωτοβουλία (Hellenic Initiative) σε αίθουσα εκδηλώσεων γνωστής Λέσχης, στην καρδιά του Μανχάτταν.

Ο πρωθυπουργός έκανε μια αναδρομή στους 26 μήνες από την ανάληψη της πρωθυπουργίας, τονίζοντας ότι κατά το μεγαλύτερο διάστημα η κυβέρνησή του κρίθηκε να αντιμετωπίσει σημαντικές κρίσεις, όπως αυτήν της πανδημίας της COVID-19, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τον τρόπο με τον οποίο στάθηκε η χώρα.

«Βρίσκομαι στην εξουσία 26 μήνες, οι 19 εκ των οποίων ήταν μήνες διαχείρισης σοβαρών κρίσεων, όπως αυτή του COVID, που αντιμετώπισαν πολλές κυβερνήσεις στον κόσμο. Θεωρώ ότι κάναμε καλύτερη δουλειά απ’ ό,τι πολλοί περίμεναν, εμπιστευθήκαμε την επιστήμη και επικοινωνήσαμε το μήνυμα όπως έπρεπε. 

Είχαμε προκλήσεις με το μεταναστευτικό, προκλήσεις και από την Τουρκία και γενικότερα μια δύσκολη χρονιά πέρυσι. Παρόλα αυτά μεριμνούμε για να εκπληρώσουμε τις υποσχέσεις μας, στοχεύοντας σε μια βιώσιμη ανάπτυξη, μια ανάπτυξη για όλους, μια ανάπτυξη που δεν θα επαναλαμβάνει τα λάθη του παρελθόντος, με τις υπερβολικά μεγάλες δαπάνες. Επενδύουμε στην καινοτομία και τις εξαγωγές.  Μέχρι τώρα πιστεύω ότι τα αποτελέσματα υποστηρίζουν αυτό που θέλαμε να καταφέρουμε», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός στάθηκε στο επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, το γεγονός ότι η χώρα απέκτησε την δυνατότητα δανεισμού με χαμηλό επιτόκιο έπειτα από τα δύσκολα χρόνια της κρίσης, μιλώντας για «αντιστροφή» του brain drain.

«Έχουμε ξεχωριστούς ανθρώπους στην Ελλάδα, νέους ανθρώπους που είναι μορφωμένοι αλλά και μια διασπορά που ενδιαφέρεται.  Μιλούσαμε για τους Έλληνες που έφυγαν από την Ελλάδα επειδή δεν υπήρχαν δουλειές, πλέον βλέπουμε το αντίστροφο, τους νέους που έφυγαν από την Ελλάδα την τελευταία δεκαετία να θέλουν να επιστρέψουν και να συνδέσουν το μέλλον τους με το μέλλον της χώρας.  Αυτό μας δίνει κουράγιο για να συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έκανε ειδική αναφορά στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και τον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας.

«Η Ελλάδα ισχυροποιείται οικονομικά και γεωπολιτικά.  Έχουμε ένα δίκτυο ισχυρών συμμάχων. Είμαστε υπερήφανοι που οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι στο καλύτερο σημείο των τελευταίων ετών, που οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν στο πρόσωπο της Ελλάδας έναν σημαντικό σύμμαχο, με τον οποίο όχι μόνο έχουν κοινά συμφέροντα αλλά και κοινές αξίες. Μην ξεχνάμε ότι η Αμερικανική Επανάσταση ενέπνευσε την Ελληνική».

Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός έπλεξε το εγκώμιο της ελληνοαμερικανικής ομογένειας. «Είμαι υπερήφανος κι εγώ που η διασπορά αισθάνεται υπερήφανη για την χώρα μας. Για πρώτη φορά βλέπουμε αυτό το ενδιαφέρον από την Διασπορά και θέλω να γίνεται κομμάτι αυτού. Θέλω να σας ευχαριστήσω που είστε εδώ, που πιστεύεται στο μέλλον της Ελλάδας, αλλά και όλους όσοι ήταν ενεργοί στην Ελληνική Πρωτοβουλία».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις