Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Χουλιαράκης: “Η σταθερή επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων είναι εφικτή”

Χουλιαράκης
Φωτογραφία Αρχείου: Eurokinissi

Για το Μεσοπρόθεσμο, τα φορολογικά βάρη και τα πρωτογενή πλεονάσματα μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Η χώρα αλλάζει σελίδα μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης. Τονίζοντας ακόμη πως σηματοδοτεί το τέλος μιας μεγάλης περιόδου λιτότητας.

Μιλώντας στο Πολυνομοσχέδιο, ο κ. Γιώργος Χουλιαράκης επιτέθηκε στη ΝΔ λέγοντας πως θα περίμενε από την αξιωματική αντιπολίτευση να χαιρετίσει τις μόνιμες μειώσεις φόρων, που προαναγγέλλει το Μεσοπρόθεσμο, καθώς έως το 2022 οι μειώσεις φόρων θα είναι 2,3 δισ ευρώ. “Ή να μας πει από πού θα βρεί τα λεφτά για να κάνει περισσότερες μειώσεις”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Για να συνεχίσει: “Να μας πει τι δεν θα κάνει από αυτά που θα κάνουμε εμείς, ώστε να μπορεί να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους. Η δική μας πρόταση είναι προοδευτική και σηματοδοτεί την αλλαγή σελίδας στη δημοσιονομική πολιτική, με ένα νέο μείγμα που ενισχύει το διαθέσιμο εισόδημα και το οικονομικό περιβάλλον στο οποίο λειτουργούν οι επιχειρήσεις”.

Χαρακτήρισε μύθο ότι τίθενται θηριώδεις στόχοι για υπερπλεονάσματα άνω του 3,5%. Ενώ αναφορικά με τα αντίμετρα ο κ. Χουλιαράκης είπε ότι αυτά δεν είναι παροχές αλλά μέτρα μόνιμα που θα προϋπολογιστούν στους προϋπολογισμούς 2019-2022.

Χουλιαράκης για προσωπικές διαφορές και φόρο εισοδήματος

Για την κατάργηση των προσωπικών διαφορών και την μείωση του αφορολόγητου είπε ότι και τα δύο αυτά μέτρα περιστολής θα εξισορροπηθούν από μια ισόποση δέσμη αντιμέτρων μέτρων. Όπως ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας, την ενίσχυση του Προϋπολογισμού Δημοσίου Επενδύσεων. Αλλά και με την εισαγωγή νέου επιδόματος στέγασης για μια μεγάλη κατηγορία νοικοκυριών.

Ειδικότερα ανάφερε πως η μείωση του συντελεστή φόρου εισοδήματος το 2020 εξισορροπείται ισόποσα αντίστοιχα από μείωση του κατώτερου φορολογικού συντελεστή εισοδήματος, από το 22% στο 20%, φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων από το 29% στο 26%, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% και τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης. Και τόνισε πως τα μέτρα και τα αντίμετρα είναι πλήρως ισόποσα και το ένα ισορροπεί τα άλλο.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις