Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Χρήστος Σταϊκούρας: Έχουμε τους πόρους να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Χρήστος Σταϊκούρας: Έχουμε τους πόρους να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Η κυβέρνηση θα στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις ενώ ισχύουν στο ακέραιο όλες οι μειώσεις που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο κ. Σταϊκούρας μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ τόνισε πως «ισχύουν όλες οι πολιτικές που ανακοινώσαμε στη ΔΕΘ για το 2022, αλλά για άλλες πολιτικές πρωτοβουλίες που θα θέλαμε να αναλάβουμε περιορίζονται τα δημοσιονομικά περιθώρια για να αναληφθούν».

Παράλληλα εξήγησε πως «όσο αναγκαζόμαστε να βοηθάμε την κοινωνία, αυτά τα 500 εκατ. ευρώ -που ανακοινώθηκαν χτες ότι θα δοθούν- τα στερούμαστε από κάτι άλλο».

Όπως τόνισε ο κ. Σταϊκούρας το πρόβλημα δεν είναι ταμειακό αλλά δημοσιονομικό, καθώς υπάρχει το πρωτογενές έλλειμμα και το χρέος και πρέπει η χώρα να ισορροπεί. «Δεν θέλουμε ποτέ να επιστρέψουμε σε εποχές λιτότητας. Το έλλειμμα φέτος είναι 7,4%», διευκρίνισε, ενώ ανέφερε πως η χώρα αυτή τη στιγμή έχει στο συρτάρι 40 δισ. ευρώ.

«Έχουμε τους πόρους ανά πάσα στιγμή να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε για να περιορίσουμε τις συνέπειες από οποιαδήποτε κρίση, εν προκειμένω την ενεργειακή κρίση», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Για την ενεργειακή κρίση, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι θα διαρκέσει μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2022, καθώς φαίνεται να είναι παροδικό, αλλά οξύτερο από τις αρχικές εκτιμήσεις. «Η ρίζα του προβλήματος είναι εξωγενής, πανευρωπαϊκή».

Αναφορικά με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση για μειώσεις φόρων είναι τα εξής:

-Χαμηλότερος κατά 22% ΕΝΦΙΑ 22%. Το Νοέμβριο θα αποφασιστεί πόσο θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ το 2022.

-Μείωση προκαταβολής φόρου στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα από το 100% στο 55%.

-Μείωση προκαταβολής φόρου στις επιχειρήσεις από το 100% στο 80%.

-Μείωση φορολόγησης επιχειρήσεων στο 22% το 2022.

-Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης και για το 2022.

-Μόνιμη μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα συν τις 3 ποσοστιαίες μονάδες που ισχύουν για το 2021 και το 2022.

-Το Δεκέμβριο διπλάσιο το κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης.

-Μείωση φορολόγησης φυσικών προσώπων από 22% στο 9% για τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα.

Τέλος τόνισε πως οι ρυθμίσεις στο ρεύμα ισχύουν και για τους ιδιώτες παρόχους και η ρύθμιση για τις 100-120 δόσεις ισχύει και για τον Οκτώβριο. «Θα στηρίξουμε την κοινωνία αν απαιτηθεί και για όσο απαιτηθεί».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις