Πολιτική

Χρήστος Σταϊκούρας: Παρατυπίες στις δηλώσεις πυρόπληκτων για αποζημιώσεις και απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Για παρατυπίες σε δηλώσεις για απαλλαγή του ΕΝΦΙΑ από πυρόπληκτους έκανε λόγο ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε πως έχουν σημειωθεί παρατυπίες στις δηλώσεις που υποβάλλονται στην ειδική πλατφόρμα στην ΑΑΔΕ, τόσο για την απαλλαγή από τον φόρο, όσο και για την αποζημίωση για την οικοσκευή και τη στεγαστική συνδρομή.

«Σε κάποιες γεωγραφικές περιοχές έγιναν περισσότερες αιτήσεις από το μέγεθος της ζημιάς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ο υπουργός οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο – αλλά με προϋποθέσεις – για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους συνταξιούχους και τους δημοσίους υπαλλήλους.

 Όπως είπε «εάν η ανάπτυξη είναι υψηλότερη και η εκτέλεση του προϋπολογισμού καλύτερη, θα συζητήσουμε τις νέες προτεραιότητες πολιτικής».

«Όσο υψηλότερος είναι ο ρυθμός ανάπτυξης, τόσο θα ανταποδίδουμε στην κοινωνία», δήλωσε, επισημαίνοντας πως «θα υπάρχει μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία για τη μεσαία τάξη και τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα».

«Θα έχουμε ανάπτυξη μεγαλύτερη του 5,9%»

Είπε ότι η χώρα καλύπτει γρηγορότερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εντός και εκτός Ελλάδας, το χαμένο έδαφος του 2020, και με βάση τους πρόδρομους δείκτες του γ’ τριμήνου η ανάπτυξη θα είναι ισχυρότερη από τη νέα πρόβλεψη για 5,9%.

Παράλληλα, θετική είναι η εικόνα και για τα φορολογικά έσοδα του Σεπτεμβρίου και ειδικά στο σκέλος του ΦΠΑ. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «με τα σημερινά δεδομένα θα παραμείνουμε στο 5,9% έως το προσχέδιο του προϋπολογισμού (σ.σ. κατατίθεται στη Βουλή στις 4 Οκτωβρίου)».

«Δεν μας προκαλεί ανησυχία η Evergrande»

Σχετικά με την πιο υπερχρεωμένη εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων στον κόσμο, την κινεζική Evergrande, και τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, είπε ότι «καμία πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν πρέπει να μην ανησυχεί», προσθέτοντας όμως πως «έχουμε στήσει τα υποστυλώματα και ισχυρό τείχος ανοσίας στο ταμείο της χώρας».

Ο υπουργός αναφέρθηκε στον ΕΝΦΙΑ, τα εκκαθαριστικά του οποίου αναρτώνται από αύριο, λέγοντας ότι ο φόρος θα είναι μειωμένος κατά 22% μεσοσταθμικά σε σχέση με το 2019, και ειδικά στις περιουσίες έως 200.000 ευρώ αναλογεί το 67% της μείωσης. Επανέλαβε ότι θα υπάρχει η δυνατότητα καταβολής των δύο πρώτων δόσεων έως το τέλος του Οκτωβρίου χωρίς επιβάρυνση και αποσαφήνισε πως δεν θα υπάρχει έκπτωση στην περίπτωση εφάπαξ καταβολής του φόρου.

«Παρατυπίες στις δηλώσεις των πυρόπληκτων»

Σημειώνεται ότι, υπάρχει απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για πυρόπληκτους, με τον υπουργό να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να 

Για τον «νέο ΕΝΦΙΑ» που θα ισχύσει από τον ερχόμενο Μάρτιο, επανέλαβε ότι θα ενσωματωθεί ο συμπληρωματικός στον κύριο φόρο και θα υπάρξει μείωση ή προσαρμογή των συντελεστών λόγω των νέων αντικειμενικών αξιών από την 1η Ιανουαρίου. «Στόχος είναι να έχει η πλειονότητα ακόμη χαμηλότερο φόρο από εφέτος», σημείωσε.

Τέλος, αποσαφήνισε εκ νέου ότι η απαλλαγή από τον φόρο για τις γονικές παροχές ακίνητης και κινητής περιουσίας αξίας έως 800.000 ευρώ που θα ισχύσει από την 1η Οκτωβρίου, δεν θα συμπεριλάβει τον φόρο κληρονομιάς.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ο Γιώργος Μυλωνάκης επέστρεψε σπίτι του – Πήρε εξιτήριο από το κέντρο αποκατάστασης μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο
Πλέον θα λαμβάνει την φροντίδα που χρειάζεται στο σπίτι, ενώ πριν λίγες μέρες έγινε γνωστό ότι η σύζυγός του Τίνα Μεσσαροπούλου επιστρέφει τη Δευτέρα στην εκπομπή Happy Day
Γιώργος Μυλωνάκης 36
Σκληρή επίθεση Τσουκαλά σε Μητσοτάκη για το άρθρο 86: «Αλλάζει ο Μανωλιός για να βάλει τα ρούχα του αλλιώς»
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην κυβερνητική πρόταση για το άρθρο 86, υποστηρίζοντας ότι παρά τις πολύμηνες δεσμεύσεις για ουσιαστική αλλαγή, τελικά διατηρείται στη Βουλή η αρμοδιότητα άσκησης ποινικής δίωξης
Κώστας Τσουκαλάς 6
ΕΛΑΣ: Ο Τσίπρας «χτίζει» κόμμα χωρίς τα βαρίδια του ΣΥΡΙΖΑ – Ανακοινώνει όργανα «σφιχτά» και ευέλικτα
Σφιχτές δομές και συνέδριο μετά τις εκλογές σχεδιάζουν στην Αμαλίας, με τον πρώην πρωθυπουργό να βγαίνει ξανά μπροστά και να αποφεύγει μοντέλα που θυμίζουν τις εσωτερικές (αν)ισορροπίες της Κουμουνδούρου
Αλέξης Τσίπρας, ΕΛΑΣ 44
Ελπίδα για τη Δημοκρατία: Καταφεύγει σε fake news ο Μητσοτάκης για να ανακόψει την πολιτική φθορά
«Όταν ο Πρωθυπουργός μιας χώρας επιδίδεται με τόση άνεση σε τόσα πολιτικά - και όχι μόνο - ψευδή, οφείλουμε να ανησυχούμε βαθιά για κάθε μέρα που συνεχίζει να κρατά τα ηνία της χώρας μας»
Μαρία Καρυστιανού 8
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε νέο νοσοκομείο στην Κω και αναβάθμιση του λιμανιού της Ρόδου – «Εκλογές το 27, είμαστε μαραθωνοδρόμοι»
Ο πρωθυπουργός έδωσε το «πράσινο φως» στον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου για την αξιοποίηση του κτιριακού συγκροτήματος του Παλιού Νοσοκομείου της Ρόδου
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Ρόδο 49