Συμβαίνει τώρα:
Πολιτική

Χρήστος Στυλιανίδης: «Έξυπνα» συστήματα δασοπροστασίας και δασοκομάντο την επόμενη αντιπυρική περίοδο

Για τη σημασία της πρόληψης αλλά και την ανάγκη εθνικής στρατηγικής για την κλιματική κρίση μίλησε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο. 

Ο Χρήστος Στυλιανίδης επισήμανε ότι το στοίχημα είναι η Πολιτική Προστασία να μην είναι απλώς ένας μηχανισμός που θα επεμβαίνει μετά την καταστροφή προσθέτοντας ότι η πρόληψη (και στην κλιματική κρίση) αποτελεί το Α και το Ω ενός αποτελεσματικού κράτους. Σημείωσε πως έχει ήδη ξεκινήσει ο σχεδιασμός για την δασοπροστασία και δασοπυρόσβεση για την επόμενη αντιπυρική περίοδο και περιλαμβάνει «έξυπνα συστήματα» δασοπροστασίας.

Όπως εξήγησε, υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προληπτικών δράσεων με τη συμμετοχή του γενικού πληθυσμού. Στο πλαίσιο αυτό προανήγγειλε μια εκστρατεία ενημερωτικών δράσεων στην οποία θα εμπλέκεται η εκπαιδευτική κοινότητα και η τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς όπως ανέφερε «η πρόληψη ξεκινά από το σπίτι, από το σχολείο, από την τοπική κοινωνία».

Ήδη, όπως είπε, έχει ξεκινήσει μία τέτοια δράση σε συνεργασία με τον Δήμο Μεγάρων για την ενημέρωση των κατοίκων σχετικά με τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή του Αλεποχωρίου. Επιπλέον ανακοίνωσε ότι ως το τέλος του έτους η Aκαδημία Πολιτικής Προστασίας στα Βίλια Αττικής θα είναι έτοιμη και όλοι οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν σεμινάρια. «Προσβλέπουμε, δηλαδή, στη δημιουργία ενός «”φυτωρίου” εθελοντισμού», είπε ο κ. Στυλιανίδης.

Αναφορικά με τον σεισμό της Κρήτης είπε ότι «η κλιματική αλλαγή μας δοκιμάζει και θα συνεχίσει να μας δοκιμάζει. Το παράδειγμα του σεισμού είναι απόδειξη ότι ο μηχανισμός μπορεί να δράσει άμεσα και αποτελεσματικά», σημείωσε ωστόσο ότι υπήρξαν «αρρυθμίες και ελλείψεις» που όμως καλύφθηκαν άμεσα, και ότι ο μηχανισμός «χρειάζεται μια αναπροσαρμογή», γι’ αυτό θα δημιουργηθούν σε όλη την Ελλάδα σταθμοί με επαρκή αποθέματα κρίσιμου εξοπλισμού πρώτης ανάγκης.

Σχετικά με την κλιματική κρίση ο υπουργός υπογράμμισε ότι «καμιά χώρα δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει μόνη της» και προανήγγειλε ότι ξεκινά μια πανευρωπαϊκή περιοδεία για να συζητήσει με τους ομολόγους του, με στόχο να μετουσιωθεί το rescEU σε ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή πολιτική.

Σε αυτό το σημείο γνωστοποίησε ότι έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός της επόμενης αντιπυρικής περιόδου καθώς όπως ανακοίνωσε «τρέχουν» ήδη διαδικασίες προμήθειας νέων μέσων έγκαιρης προειδοποίησης, όπως ραντάρ, μετεωρολογικοί σταθμοί, «έξυπνα» συστήματα εναέριας παρακολούθησης, και διαδικασίες για τα εναέρια μέσα, ενώ έκανε αναφορά στους δασοπυροσβέστες – δασοκομάντο, οι οποίοι θα είναι στη διάθεσή του μηχανισμού το ερχόμενο καλοκαίρι.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ανδρουλάκης, Φάμελλος και Κουτσούμπας άκουσαν τα Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα – Τα μηνύματά τους για το 2026
Στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ άκουσε τα κάλαντα ο Ανδρουλάκης, στον Περισσό απόλαυσε τα κάλαντα από την χορωδία της ΚΝΕ ο Κουτσούμπας και στην Θεσσαλονίκη στα γραφεία τους ΣΥΡΙΖΑ στη Θέρμη βρέθηκε ο Φάμελλος
Kάλαντα της Πρωτοχρονιάς στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη, από την αδελφότητα Κεφαλληνίων και Ιθακησίων Πειραιά
Κόντρα του ΠΑΣΟΚ με την κυβέρνηση και για τις μεταβολές στα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ
«Μας χωρίζει ιδεολογική και αξιακή άβυσσος με μία κυβέρνηση, που είναι επικίνδυνη για τη χώρα, διευρύνει τις ανισότητες και μοιράζει στα καρτέλ τον πλούτο της χώρας» λένε στη Χαριλάου Τρικούπη
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης