Πολιτική

Υπ. Οικονομικών: Είναι… γνωστό ότι αδειάζουν τα ταμεία του Δημοσίου

Απάντηση σε δημοσίευμα εφημερίδας δίνει το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο αναφέρει πως αδειάζουν τα αποθεματικά του δημοσίου και σταματά η χρηματοδότηση προς τους Δήμους. Πηγές του υπουργείου αναφέρουν πως δεν κάνει τίποτα διαφορετικό από αυτό που έκανε και η προηγούμενη κυβέρνηση, με την θεσμοθέτηση των “repos”.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Συγκεκριμένα, σχολιάζοντας το δημοσίευμα του “Ελεύθερου Τύπου” με τίτλο “Σαρώνουν τα αποθεματικά του Δημοσίου”, τονίζουν πως “παραβιάζει ανοιχτές θύρες, καθώς εμφανίζει ως αποκάλυψη ένα θέμα ήδη γνωστό για το οποίο έχουμε εκδώσει αναλυτική ανακοίνωση από τις 20 Σεπτεμβρίου, με αφορμή δήλωση του Τομεάρχη Οικονομικών της ΝΔ κ. Χρήστου Σταϊκούρα. Την προωθούμε εκ νέου προς υπενθύμιση…»

Η τότε ανακοίνωση του Υπουργείου που απαντούσε στον κ. Σταϊκούρα ανέφερε τα εξής:

«Απάντηση στην ανακοίνωση του τομεάρχη Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας κ. Χρήστου Σταϊκούρα.

Σε σχέση με την κεντρική διαχείριση των διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εν λόγω πρακτική ξεκίνησε επί των ημερών του κυρίου Σταϊκούρα εν έτει 2014, όταν και δημιουργήθηκε το νομικό πλαίσιο που διέπει την σύναψη repos μεταξύ της Τράπεζας της Ελλάδος και του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (Ο.Δ.ΔΗ.Χ.) με τους ν.4254/2014 και ν.4250/2014. Μάλιστα, η πρακτική αυτή έλαβε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις, όπως προκύπτει από το γεγονός ότι το συνολικό ύψος του βραχυπρόθεσμου δανεισμού μέσω repos ανήλθε σε 8,6 δισ. στο τέλος του 2014, ενώ ήταν μηδενικό στο τέλος του 2013. Ως εκ τούτου, το μεγαλύτερο μέρος της υπό κεντρική διαχείριση ρευστότητας της Γενικής Κυβέρνησης ήταν ήδη υπό κεντρική διαχείριση επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης.

Η δε υποχρεωτική μεταφορά των διαθεσίμων που θεσμοθετήθηκε με την από 20/04/2015 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου απλώς διεύρυνε και συστηματοποίησε έναν μηχανισμό ο οποίος ήδη υφίστατο και λειτουργούσε. Ιδίως σε ότι αφορά στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η προαναφερθείσα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν περιέχει καμία σχετική εξαίρεση, αντιθέτως δε αναφέρει ρητά ότι η υποχρέωση μεταφοράς των διαθεσίμων ισχύει και για τους εν λόγω Οργανισμούς, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης ή διαδικασίας.

Η μοναδική εξαίρεση, η οποία θεσμοθετήθηκε με το ‘Αρθρο 37 του ν.4325/2015, αναφέρεται σε ορισμένα ρητώς κατονομαζόμενα αντισταθμιστικά τέλη που εισπράττονται από τους Ο.Τ.Α., όχι όμως και στα πλεονάζοντα διαθέσιμά τους εν γένει. Τέλος, θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η κεντρική διαχείριση διαθεσίμων είναι πράγματι κατ’ αρχάς επιθυμητή στον βαθμό που δεν στερεί ρευστότητα από την πραγματική οικονομία.

Στην προκειμένη περίπτωση, η σύνδεση μεταξύ της διαχείρισης διαθεσίμων και των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων είναι απολύτως λανθασμένη, καθώς η υποχρέωση μεταφοράς αναφέρεται μόνο στα πλεονάζοντα διαθέσιμα των φορέων, εξαιρούνται δε ρητά τα κεφάλαια που απαιτούνται για την κάλυψη βραχυπρόθεσμων ταμειακών αναγκών.

Επιπλέον, τα εν λόγω μεταφερόμενα κεφάλαια παραμένουν στην διάθεση των φορέων σε περίπτωση που ανακύψουν έκτακτες ανάγκες. Επομένως, ο σκοπός συνίσταται στην αποτελεσματική αξιοποίηση των αδρανών διαθεσίμων, η οποία οδηγεί, μέσω της δυνατότητας ορθολογικότερου ταμειακού προγραμματισμού, μάλλον στη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας στην πραγματική οικονομία παρά στην επιδείνωσή τους».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Η τηλεθέαση που έκανε η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στον ΣΚΑΪ και η μάχη για την ηγεμονία στην αντιπολίτευση
Η συνέντευξη στον ΣΚΑΪ άνοιξε νέο κύκλο αντιπαράθεσης με κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ - Τι κρύβεται πίσω από τα υψηλά ποσοστά στο σύνολο και το μεγάλο χάσμα στις νεότερες ηλικίες
Ο Αλέξης Τσίπρας στον ΣΚΑΪ
Άδωνις Γεωργιάδης για τον «καβγά» με Βούλγαρη και Χασαπόπουλο: Μπορείτε να με κατηγορείτε όσο θέλετε αλλά ο κόσμος θα κρίνει
«Είπα κάτι παράλογο; Αν μας ενοχλούν οι κομπογιαννίτες δεν πρέπει να μας ενοχλούν παντού; Ή μόνον όπου μας συμφέρει;» γράφει στην ανάρτησή του ο υπουργός Υγείας
Άδωνις Γεωργιάδης 8
Κυριάκος Μητσοτάκης στον «Guardian»: Ας επανενώσουμε τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα – Χρειάζεται πολιτική βούληση και σθένος
«Η επανένωση θα μπορούσε να αποτελέσει το θεμέλιο μίας ευρείας και διαρκούς πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας» τονίζει ο πρωθυπουργός σε άρθρο του στην εφημερίδα «Guardian»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μουσείο της Ακρόπολης 147
Μάκης Βορίδης για Ντόρα Μπακογιάννη: Δεν έχουν υποπέσει στην αντίληψή μου φαινόμενα αλαζονείας στην κυβέρνηση – Δεν το είπε για να βλάψει κάποιον
«Δεν θεωρώ ότι η κ. Μπακογιάννη λέει κάτι για να βλάψει κάποιον. Νομίζω ότι το λέει από αγωνία, από αγάπη, για να υπάρξει καλύτερη απόδοση και καλύτερο αποτέλεσμα της κυβέρνησης»
Ο Μάκης Βορίδης
Άδωνις Γεωργιάδης για Κώστα Αρβανίτη: Αυτός που έβριζε τον Σαμαρά με καλεί να παραιτηθώ για την φράση μου με τον «μπάφο» – Έλα Χριστέ και Παναγία!
«Ε όχι και ο Αρβανίτης ε όχι και ο Αρβανίτης» έγραψε στην ανάρτησή του ο υπουργός Υγείας για τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ
Άδωνις Γεωργιάδης 37
Τα «καρτέλ» στο επίκεντρο της στρατηγικής Τσίπρα για την ακρίβεια – Στο στόχαστρο διυλιστήρια, τράπεζες και σούπερ μάρκετ
Στην ακρίβεια και στη λειτουργία του ανταγωνισμού μεταφέρει το βάρος της αντιπαράθεσης η ΕΛ.Α.Σ. - Η «εργαλειοθήκη» παρεμβάσεων για καύσιμα και υπερκέρδη και το εκλογικό δίλημμα που επιχειρεί να διαμορφώσει ο Αλέξης Τσίπρας
Αλέξης Τσίπρας 14