Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

ΥΠΕΞ: Άμεση επαναλειτουργία της Πρεσβείας στην Τρίπολη και άνοιγμα προξενείου στη Βεγγάζη

ΥΠΕΞ

Την άμεση επαναλειτουργία της Ελληνικής Πρεσβείας στην Τρίπολη της Λιβύης ανακοίνωσε το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, μετά τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης που θα αναλάβει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει:

«Υπό το φως των χθεσινών εξελίξεων και συγκεκριμένα την εκλογή του μεταβατικού Προέδρου του Συμβουλίου της Προεδρίας Μοχάμεντ Μένφι, των Μελών του και του Πρωθυπουργού της Λιβύης από το Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου της Λιβύης, με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια θα επαναλειτουργήσει άμεσα η Ελληνική Πρεσβεία στην Τρίπολη.

Παράλληλα θα δρομολογηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες για το άνοιγμα Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Βεγγάζη».

Υπενθυμίζεται πως χθες Παρασκευή, 5/2/2021, οι συμμετέχοντες στον ενδολυβικό διάλογο, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, εξέλεξαν σήμερα τον Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά νέο μεταβατικό πρωθυπουργό της Λιβύης που θα αναλάβει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, στις 24 Δεκεμβρίου.

click4more Μητσοτάκης: Σημαντικό βήμα προς την ειρήνη στην Λιβύη η ενοποιημένη κυβέρνηση

Ο Ντμπεϊμπά, που είναι μηχανικός και κατάγεται από τη Μιζράτα, έχει ιδρύσει το κίνημα Λίμπια αλ-Μοστάκμπαλ («Η Λιβύη του Μέλλοντος»). Επί καθεστώτος Μουάμαρ Καντάφι κατείχε καίρια θέση, καθώς προήδρευε στη Λιβυκή Εταιρεία Επενδύσεων και Ανάπτυξης (LiDCO).

Πρόεδρος του τριμελούς μεταβατικού Προεδρικού Συμβουλίου αναδείχτηκε ο Μοχάμαντ Γιουνές Μένφι, πρώην διπλωμάτης από τη Βεγγάζη, όπως ανακοίνωσε η μεταβατική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Στέφανι Ουίλιαμς, μετά την καταμέτρηση των ψήφων. Μέλη του Συμβουλίου εξελέγησαν ο Μούσα αλ Κόνι, από τη νότια Λιβύη και ο Αμπντάλα αλ Λάφι, που εκπροσωπεί τη δυτική Λιβύη.

Ο αναλυτής Τζάλελ Χαρσάουι, του Clingendael Institute, εκτίμησε ότι η νέα κυβέρνηση ενδεχομένως να δυσκολευτεί να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ ανατολικής και δυτικής Λιβύης. Μολονότι γεννημένος στην ανατολή, ο Μένφι θεωρείται πολιτικά προσκείμενος στη σημερινή κυβέρνηση της Τρίπολης και δεν έχει ισχυρούς δεσμούς με τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ ή με άλλα ηγετικά στελέχη της ανατολικής Λιβύης.

 

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις