Δευτέρα, 29 Απρ.
19oC Αθήνα

ΥΠΕΞ για νεκρή ζώνη στην Πύλα: «Η συναντίληψη δημιουργεί συνθήκες οικοδόμησης εμπιστοσύνης Ελληνοκυπρίων – Τουρκοκυπρίων»

ΥΠΕΞ για νεκρή ζώνη στην Πύλα: «Η συναντίληψη δημιουργεί συνθήκες οικοδόμησης εμπιστοσύνης Ελληνοκυπρίων – Τουρκοκυπρίων»
Φωτογραφία: Eurokinissi

«Η Ελλάδα χαιρετίζει την επίτευξη συναντίληψης μετά από εντατικές και διεξοδικές διαβουλεύσεις μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών για την περιοχή βορείως της Πύλας», σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

«Η συναντίληψη διασφαλίζει τη διατήρηση του status quo στη νεκρή ζώνη, αποκαθιστά την τάξη και δημιουργεί συνθήκες οικοδόμησης εμπιστοσύνης και επαναπροσέγγισης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, προωθώντας την ανάπτυξη της περιοχής προς όφελος όλων των κατοίκων» αναφέρει.

Το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ακόμη ότι «η Ελλάδα χαιρετίζει, επίσης, τον εποικοδομητικό ρόλο που διαδραμάτισε ο ειδικός αντιπρόσωπος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και επικεφαλής της UNFICYP, Colin Stewart, στην επίτευξη της συμφωνίας, στο πλαίσιο της αποστολής καλών υπηρεσιών του ΓΓΗΕ».

«Ελπίζουμε ότι η θετική αυτή εξέλιξη η οποία οφείλεται, μεταξύ άλλων, και στην εποικοδομητική στάση που επέδειξε η Κυπριακή Δημοκρατία, θα επισπεύσει τον διορισμό νέου απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο και την επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, στο πλαίσιο των σχετικών Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», καταλήγει.

Η Πύλα είναι κοινότητα της επαρχίας Λάρνακας στην Κύπρο, εντός της πράσινης γραμμής, που ελέγχεται από την Ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP ή ΟΥΝΦΙΚΥΠ).

Περιτριγυρίζεται από τον κόλπο της Λάρνακας στα νότια, τα κατεχόμενα στα βόρεια και το τουρκοκυπριακό χωρίο Πέργαμος, τη Βρετανική βάση Δεκέλειας στα ανατολικά και τις κοινότητες Τρούλλων και Ορόκλινης στα δυτικά. Είναι ένα από τέσσερα χωριά που είναι εντός της “πράσινης γραμμής” ή νεκρής ζώνης, δηλαδή της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης μεταξύ των κατεχόμενων και των ελεύθερων περιοχών της Κύπρου, που ελέγχεται από την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο. Τα άλλα τρία χωριά είναι η Αθηαίνου, οι Τρούλλοι και η Δένεια. Όπως και τα άλλα τρία χωριά, η Πύλα διοικείται από τις νόμιμες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών, όταν παραστεί ανάγκη.

Η Πύλα είναι η μοναδική κοινότητα όπου οι αρχικοί κάτοικοί της, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, συνεχίζουν να συμβιώνουν σε ένα σχετικά ήρεμο περιβάλλον.

Σύμφωνα με το sigmalive, η συμφωνία θα περιλαμβάνει τα εξής:

-Μια μεγάλη περιοχή οικιστικής ανάπτυξης

-Ασφαλτόστρωση δρόμου με κατεύθυνση προς τους Τρούλλους

-Αξιοποίηση κρατικής γεώτρηση του δικτύου υδατοπρομήθειας της Πύλας

-Δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων

-Διεύρυνση της περιοχής αστικής χρήσης του χωριού.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις