Τετάρτη, 17 Απρ.
20oC Αθήνα

Υπέρ Θάνου η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής

Υπέρ Θάνου η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής

Η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, με δισέλιδες επισημάνσεις της επί του επίμαχου άρθρου του πολυνομοσχεδίου σχετικά με τον Επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού, τάσσεται ουσιαστικά υπέρ της παραμονής της Βασιλικής Θάνου στη θέση της. Εγείρει δε ενστάσεις αντισυνταγματικότητας.

Το πολυνομοσχέδιο θεσπίζει ως κόλλημα για τη συνέχιση της θητείας των μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού την προηγούμενη προϋπηρεσία τους σε κυβερνητικά γραφεία πριν παρέλθει μια πενταετία. Η διάταξη θεωρήθηκε «φωτογραφική» από την αντιπολίτευση με στόχο την αποπομπή της Βασιλικής Θάνου, την οποία η κυβέρνηση θεωρεί άμεσα συνδεδεμένη με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Κατά τη Επιτροπή, όμως, η διάταξη που θέλει να περάσει η κυβέρνηση αντιβαίνει το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής προειδοποιεί ότι «το Δικαστήριο της ΕΕ έχει καταδικάσει κράτη μέλη για σχετικές υποθέσεις  και επικαλείται πάνω από πέντε υποθέσεις». Επίσης υπενθυμίζει και την Οδηγία 2019/1 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 11/12/2018 που αναφέρει ότι «η εθνική νομοθεσία  θα πρέπει να προβλέπει ρητώς ότι οι διοικητικές αρχές ανταγωνισμού προστατεύονται έναντι εξωτερικών παρεμβάσεων ή πολιτικών πιέσεων δυνάμενων να θέσουν σε κίνδυνο την ανεξάρτητη αξιολόγησή τους για τα θέματα τα οποία επιλαμβάνονται.

Η Επιτροπή, τονίζει πως για τον σκοπό αυτό, η εθνική νομοθεσία θα πρέπει εκ των προτέρων ορίζει τους λόγους παύσης από την εθνική διοικητική αρχή ανταγωνισμού των προσώπων που λαμβάνουν αποφάσεις ώστε να αρθούν οι εύλογες υπόνοιες όσον αφορά την αμεροληψία τους και τη θωράκισή τους έναντι εξωτερικών παραγόντων.

Click4more: Βασιλική Θάνου: Δεν παραιτούμαι! Αιχμές για Πικραμμένο!

Προσθέτει δε ότι «τα πρόσωπα που λαμβάνουν αποφάσεις ασκώντας τις εξουσίες σε εθνικές διοικητικές αρχές ανταγωνισμού δεν παύονται από τις εν λόγω αρχές για λόγους που συνδέονται με την ορθή εκτέλεση των καθηκόντων τους. Μπορούν να παυθούν μόνο  αν δεν πληρούν πλέον τις προϋποθέσεις εκτέλεσης των καθηκόντων ή αν κριθούν ένοχοι σοβαρής παράβασης καθηκόντων βάσει της εθνικής νομοθεσίας που ορίζονται εκ των προτέρων».

ΣΥΡΙΖΑ: Να αποσυρθεί άμεσα η τροπολογία

Μετά το πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να αποσυρθεί η επίμαχη τροπολογία για την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Σύμφωνα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το πόρισμα “καταρρίπτει όλα τα προσχήματα τα οποία επικαλείται η κυβέρνηση προκειμένου να παύσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού, επισημαίνοντας πως η επίμαχη τροπολογία αντιβαίνει το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται στον πρωθυπουργό τονίζοντας στην ανακοίνωσή του πως “είναι πλέον ξεκάθαρο πως η σπουδή του κ. Μητσοτάκη να παύσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού, δεν έχει άλλο σκοπό πέρα από την εξυπηρέτηση των συμφερόντων που θίγονται από την έρευνα που διεξάγει η Επιτροπή σχετικά με τις μονοπωλιακές πρακτικές στη διανομή του Τύπου”.

Και καταλήγει: “Βρέθηκαν τόσο μόνοι τόσο νωρίς. Ας αποσύρουν την τροπολογία όσο υπάρχει χρόνος. Δεν περιποιεί τιμή στη χώρα αυτός ο νομικός και θεσμικός διασυρμός”.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις