Δευτέρα, 6 Μαΐ
16oC Αθήνα

Υπερψηφίστηκαν τα προαπαιτούμενα με την κυβέρνηση λαβωμένη – Αντάρτικο από ΑΝ.ΕΛ και Βαγενά

Υπερψηφίστηκαν τα προαπαιτούμενα με την κυβέρνηση λαβωμένη – Αντάρτικο από ΑΝ.ΕΛ και Βαγενά

Υπερψηφίστηκε το δεύτερο πακέτο σκληρών προαπαιτούμενων που απαιτούσαν οι δανειστές, προκειμένου να αρχίσουν να ξεκλειδώνουν τις δόσεις προς την Ελλάδα, αν και παραμένουν ακόμα σοβαρά θέματα προς επίλυση.

Με 153 ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας, υπερψηφίστηκε επί της αρχής του το νομοσχέδιο με το δεύτερο «πακέτο» των προαπαιτούμενων μετά από ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε η ΝΔ. (Απουσίασε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρυσούλα Κατσαβριά και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Νίκος Νικολόπουλος.)

Καταψήφισαν η ΝΔ, η ΧΑ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων (117 ψήφοι). «Παρών» δήλωσε το Ποτάμι (9 ψήφοι).

Εγκρίθηκαν επίσης, όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου.

Ωστόσο και σε αυτή την ψηφοφορία προέκυψε άλλο ένα κυβερνητικό ρήγμα στο άρθρο που αφορά το Μέγαρτο Μουσικής που δίνει παράταση για έκδοση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.

Το άρθρο το καταψήφισαν κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και αυτό είναι το δεύτερο χτύπημα των ΑΝ.ΕΛ στην κυβέρνηση μετά την καταψήφιση του άρθρου για τη φορολόγηση των εταιρειών ζυθοποιίας, που δεν εισήλθε ποτέ στην Ολομέλεια, αφού κόπηκε από την Επιτροπή της Βουλής.

Έτσι λοιπόν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες καταψήφισαν στην ονομαστική ψηφοφορία άλλο ένα άρθρο. Το συγκεκριμένο άρθρο όμως το καταψήφισε και μία βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, η κα Άννα Βαγενά και το άρθρο αυτό δεν θα υπερψηφιζόταν τελικά.

Ωστόσο, το άρθρο αυτό “πέρασε” αφού το υπερψήφισαν Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ονομαστική ψηφοφορία διεξήχθη, στα άρθρα 21, 31, 35, 39, 42, 43, 44, 51, 53.

Ειδικότερα, τα κόμματα ψήφισαν ως εξής:

– Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε όλα τα άρθρα. Διαφοροποιήθηκε η βουλευτής ‘Αννα Βαγενά, η οποία καταψήφισε το άρθρο 53 με το οποίο παρέχεται και φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα στο Μέγαρο Μουσικής.

– Η ΝΔ καταψήφισε όλα τα άρθρα εκτός από το άρθρο 53 το οποίο υπερψήφισε. Η βουλευτής Σοφία Βούλτεψη καταψήφισε όλα τα άρθρα, διαφοροποιούμενη επί του άρθρου 53 (με το οποίο παρέχεται φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα) που το ψήφισε το κόμμα της.

– Η Χρυσή Αυγή καταψήφισε όλα τα άρθρα και δήλωσε «παρών» στα άρθρα 35 και 39.

– Η Δημοκρατική Συμπαράταξη καταψήφισε όλα τα άρθρα, εκτός από το 39, το 44 και το 53, τα οποία υπερψήφισε.

– Το Ποτάμι καταψήφισε όλα τα άρθρα, εκτός από τα άρθρα 31, 39, 44 και 53.

– Το ΚΚΕ καταψήφισε όλα τα άρθρα, αλλά υπερψήψισε το 39, το 43 και το 53 και δήλωσε «παρών» στα άρθρα 31, 42, 44.

– Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες υπερψήφισαν όλα τα άρθρα εκτός από το άρθρο 53, με το οποίο παρέχεται και φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα στο Μέγαρο Μουσικής. Παρά την αρνητική ψήφο του έτερου κόμματος της συγκυβέρνησης, το άρθρο «πέρασε», καθώς υπερψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, την ΝΔ, την Δημοκρατική Συμπαράταξη, το ΚΚΕ, το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων.

– Η Ένωση Κεντρώων καταψήφισε όλα τα άρθρα, εκτός από τα άρθρα 35, 39 και 53, στα οποία έδωσε την έγκρισή της.

 

Επίσης, ψηφίστηκαν οι τροπολογίες, οι οποίες και ενσωματώθηκαν στο νομοσχέδιο.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε