Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Υπόσχεση Δραγασάκη για φορολογικές ελαφρύνσεις – “Θα γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις”

Υπόσχεση Δραγασάκη για φορολογικές ελαφρύνσεις – “Θα γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις”
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Για στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις έκανε λόγο ο Γιάννης Δραγασάκης, κατά την ομιλία του στη Βουλή. Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης ανέφερε ότι ήδη έχουν υποβληθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης προτάσεις, που θα αξιολογηθούν.

«Βρισκόμαστε στη σωστή κατεύθυνση. Ούτε η μείωση των μισθών, ούτε οι εύκολες φορολογικές εξαγγελίες αποτελούν πειστική λύση. Πειστική απάντηση αποτελεί το να λύσουμε τα χρόνια προβλήματα που ήταν και οι αιτίες της κρίσης και της χρεοκοπίας στη χώρα μας» ανέφερε ο κ. Δραγασάκης.
Και συμπλήρωσε αναφορικά με το ενδεχόμενο μείωσης της φορολογίας: “Βεβαίως, εφόσον έχουμε δημοσιονομικό χώρο να αξιοποιήσουμε, ένα μέρος θα το αξιοποιήσουμε και για στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις. Πριν, όμως, αποφασίσουμε αυτές τις στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις, θα κάνουμε διάλογο με τους φορείς των επιχειρήσεων για να δούμε ποιες ακριβώς φορολογικές ελαφρύνσεις είναι αυτές που δημιουργούν όχι πρόσκαιρα οφέλη, αλλά μακροχρόνιες ευνοϊκότερες συνθήκες».

“Νέο μνημόνιο”

O υπουργός Οικονομίας σχολίασε και όσα γράφονται και λέγονται περί «νέου μνημονίου». «Η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια και αυτό είναι θετικό γεγονός. Αυτά τα οποία περάσαμε όλα αυτά τα χρόνια δεν μπορεί να οδηγούν σε μία σχετικοποίηση των εξελίξεων και σε μία ρητορική πως είτε έχουμε μνημόνιο, είτε δεν έχουμε μνημόνιο, είναι το ίδιο πράγμα. Ή στη ρητορική πως είτε θα εφαρμόσουμε συγκεκριμένες πολιτικές, είτε θα υποστούμε την απειλή της χρεοκοπίας και αυτό είναι το ίδιο πράγμα με το να συμφωνήσουμε κάποια μέτρα τα οποία θα υλοποιηθούν» τόνισε ο κ. Δραγασάκης.
Και διευκρίνισε: «Η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια και τη σκληρή επιτροπεία και άρα αποκτούμε βαθμούς ελευθερίας που χρειαζόμαστε και βεβαίως αναλαμβάνουμε μεγαλύτερες ευθύνες σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση αυτών των δυνατοτήτων που έχουμε».

«Αυτό που ονομάστηκε συμπληρωματικό μνημόνιο, γνωρίζετε πολύ καλά ότι είναι τεχνικός όρος, ο οποίος συνοδεύει, από το 2010 και μετά, την ολοκλήρωση κάθε αξιολόγησης» πρόσθεσε και επισήμανε ότι όταν ολοκληρώνεται κάθε αξιολόγηση συντάσσεται κείμενο, το οποίο λέγεται συμπληρωματικό μνημόνιο και προβλέπει τα προαπαιτούμενα που πρέπει να θεσμοθετηθούν ώστε να ολοκληρωθεί και τυπικά η αξιολόγηση. Υποστήριξε, δε, ότι σε λίγο θα έρθει και η σχετική νομοθεσία στη Βουλή και, επομένως, μπορεί η κριτική να είναι θεμιτή αλλά δεν βοηθάει να δημιουργείται μία εικόνα πλασματική σε σχέση με το σημείο στο οποίο πραγματικά βρίσκεται η Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Δραγασάκης δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι «δεν λύνονται όλα τα προβλήματα επειδή βγαίνουμε από τα μνημόνια, δεν ξεπερνιούνται οι βαθύτερες αιτίες της κρίσης και οι παθογένειες του παρελθόντος, πολλές από τις οποίες είναι ακόμα εδώ». Γι’ αυτό, όπως σημείωσε, «η κυβέρνηση έχει πολύ δουλειά να κάνει αλλά ταυτόχρονα επιτυγχάνει έναν σημαντικό στόχο, η χώρα βγαίνει στο ξέφωτο ώστε να μπορεί να ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις της, να μπορεί να πατήσει σε στέρεο έδαφος και να σχεδιάσει τα βήματά της από εδώ και πέρα».

«Αυτό ισχύει, ως έναν βαθμό τουλάχιστον, και για τα μέτρα τα οποία υποχρεωθήκαμε να προνομοθετήσουμε και που ισχύουν μετά την έξοδο από τα μνημόνια» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόσθεσε: «Όταν η εικόνα ολοκληρωθεί, όταν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για το χρέος και όταν επίσημα θα έχουμε βγει από τα μνημόνια, εδώ είμαστε να συζητήσουμε στη βάση των δεδομένων, αποδεχόμενοι τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει αλλά και τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί. Να δούμε πώς θα πορευθούμε από εδώ και πέρα».

«Κίνδυνοι εξωγενείς υπάρχουν. Αλλά το ζητούμενο δεν είναι να επενδύει κάποιος τον πολιτικό του σχεδιασμό στην έλευση αυτών των κινδύνων. Το ζητούμενο για όλους, θέλω να πιστεύω, είναι πώς να αποτρέψουμε αυτούς τους κινδύνους και, αν δεν μπορέσουμε να τους αποτρέψουμε, τότε πως να τους αντιμετωπίσουμε, πώς να θωρακιστούμε και πώς να τους αντιμετωπίσουμε προς όφελος του κοινωνικού και ευρύτερου εθνικού συμφέροντος» επισήμανε ο κ. Δραγασάκης.

Επενδύσεις

Αναφερόμενος στα βήματα που πρέπει να γίνουν για τη δημιουργία ενός ευνοϊκού επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος, ο υπουργός Οικονομίας υπογράμμισε ότι και πέρυσι και φέτος υπάρχει αύξηση των επενδύσεων, αλλά η αποεπένδυση που έχει συντελεστεί είναι τέτοια που απαιτείται ακόμη πιο ισχυρή επενδυτική δραστηριότητα. Αυτό όμως, υποστήριξε, δεν μπορεί να γίνει μέσα από την υποβάθμιση της εργασίας. «Αυτός ήταν ο πυρήνας του πρώτου και του δεύτερου μνημονίου και παραμένει ο πυρήνας των απόψεων ορισμένων από τους δανειστές μας» είπε ο Γιάννης Δραγασάκης για να συμπληρώσει: «Η πολιτική αυτή εφαρμόστηκε και απέτυχε, αφού το εργατικό κόστος μειώθηκε κατά 25%, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων υποβαθμίστηκαν, ο κατώτατος μισθός μειώθηκε κατά 22% και το αποτέλεσμα ήταν ότι η διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα δεν αντιμετωπίστηκε».

Οι εξαγγελίες της ΝΔ

Αλλά και η άποψη ότι μπορεί να δημιουργηθεί ισχυρή επενδυτική δραστηριότητα με τη μείωση της φορολογίας, δεν επιβεβαιώνεται αφού σε πάρα πολλές χώρες, και στο παρελθόν και στην Ελλάδα, ενώ μειώθηκε η φορολογία επί των κερδών, δεν είχαμε αύξηση των επενδύσεων, σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Επικαλέστηκε, δε, το παράδειγμα της Ισπανίας, όπου ενώ μειώθηκε ο τελικός φόρος από το 30% στο 25%, οι επενδύσεις την ίδια περίοδο έπεσαν από το 24% στο 20% ως ποσοστό του ΑΕΠ. Αλλά και η Πορτογαλία, ενώ μείωσε τον εταιρικό φόρο, είδε την ίδια περίοδο μείωση των επενδύσεων. «Άρα, η μείωση των φορολογικών συντελεστών επί των κερδών δεν συνιστά καταλύτη. Δεν δημιουργεί, δηλαδή, αυτόματο μηχανισμό αύξησης επενδύσεων» τόνισε, επισημαίνοντας ότι καθοριστικοί για τις επενδύσεις είναι οι όροι παραγωγής κέρδους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις