Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Υπόθεση Ανδρέα Πάτση: Ο ΣΥΡΙΖΑ «βλέπει» πολιτικές εξελίξεις

Υπόθεση Ανδρέα Πάτση: Ο ΣΥΡΙΖΑ «βλέπει» πολιτικές εξελίξεις

Δικαιωμένα αισθάνονται τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάδειξη της υπόθεσης του Ανδρέα Πάτση καθώς, όπως λένε, «ανάγκασαν την κυβέρνηση να αποδεχθεί ότι υπάρχει μέγα σκάνδαλο στην υπόθεση των πλειστηριασμών με την συμμετοχή παραγόντων του κυβερνώντος κόμματος».

«Η περίπτωση Πάτση δεν είναι ένα μεμονωμένο φαινόμενο, είναι ένα εκτεταμένο φαινόμενο» είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη στον ΣΚΑΪ και πρόσθεσε: «Γιατί διεγράφη ο κ. Πάτσης; Είχε συστήσει εισπρακτική εταιρεία που ανήκει στα λεγόμενα “κοράκια”, είχε απευθείας αναθέσεις από τα ΕΛΤΑ και όλα αυτά ήταν γνωστά και δημοσιοποιημένα. Μαζεύονται πολλά: Πάτσης, Μαραβέγιας, Νικολάου, Κοντολέων… Είναι πάρα πολλά» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε ότι «ο κ. Πάτσης συμβολίζει τη γαλάζια λεηλασία, έχουν πέσει σαν τις ακρίδες. Έχουμε βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που λειτουργούν ως τρωκτικά».

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στον ρόλο του Κυριάκου Πιερρακάκη, διερωτώμενος ρητορικά: «Δεν ήξερε τι γίνεται στα ΕΛΤΑ; H στάση του κ. Πιερρακάκη μού θυμίζει τη στάση του πρωθυπουργού σε κάποια θέματα. “Δεν είμαι εγώ, είναι ο διπλανός μου. Για τις υποκλοπές υπεύθυνος είναι ο ανιψιός μου”. Υπήρξε ερώτηση του κ. Κάτση στη Βουλή και ο κ. Πιερρακάκης δεν ήρθε να απαντήσει».

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι η υπόθεση αυτή μπορεί να φέρει πολιτικές εξελίξεις αν αποκαλυφθεί ότι πίσω από αυτή την ιστορία βρίσκονται κι άλλοι παράγοντες του κυβερνώντας κόμματος. Όπως λένε μάλιστα, γι’ αυτό άλλωστε το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε να διαγράψει τον βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος Ανδρέα Πάτση και να παραιτήσει τον διευθύνοντα σύμβουλο των ΕΛΤΑ, Γιώργο Κωνσταντόπουλο, μετά τις αποκαλύψεις για απευθείας αναθέσεις προς το δικηγορικό γραφείο που εκπροσωπούσε ο πρώην βουλευτής της ΝΔ, ύψους 822.000 ευρώ.

Ο πρώην βουλευτής της ΝΔ βρέθηκε στο στόχαστρο των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ γιατί, σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν στα χέρια τους, ο Ανδρέας Πάτσης εμφανιζόταν ως ιδιοκτήτης ξένων εταιρειών ειδικού σκοπού, οι οποίες αγόρασαν «κόκκινα» δάνεια 63 εκατ. ευρώ στην τιμή των 4,3 εκατ. ευρώ.

Συναγερμός στην κυβέρνηση από τις ανεπαρκείς εξηγήσεις του Ανδρέα Πάτση – Το παρασκήνιο της διαγραφής του και τα ερωτήματα

«Ο κ. Μητσοτάκης γνώριζε ότι ο κ. Πάτσης είχε εισπρακτικές και πλούτιζε από κόκκινα δάνεια από τον Φεβρουάριο του 2020», λένε οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα και επισημαίνουν: «Γνώριζε ότι είχε ρημάξει στις απευθείας αναθέσεις τα ΕΛΤΑ από τον Ιούνιο του 2021, όταν και κατέθεσε σχετική επίκαιρη ερώτηση στον κ. Πιερρακάκη ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, κ. Κάτσης, χωρίς να λάβει ποτέ απάντηση. Δύο χρόνια γνώριζε και επικροτούσε το πλιάτσικο, αφού δεν έκανε τίποτα. Πολύ απλά γιατί το πλιάτσικο στα ταμεία είναι η κανονικότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Με καθυστέρηση δύο ετών και μετά από τριήμερη σιωπή έσπευσε τώρα να διαγράψει τον κ. Πάτση, μόνο και μόνο γιατί οι πολίτες έχουν πλέον καταλάβει ότι χιλιάδες σπίτια και πρώτες κατοικίες θα βγουν σύντομα στο σφυρί για χάρη των funds και των τραπεζών».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέδωσε μάλιστα την διαγραφή του βουλευτή στο γεγονός ότι  πλέον υπάρχει ένταση με τους πλειστηριασμούς στην κοινωνία.

Πόθεν έσχες

Εν τω μεταξύ, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν αίτημα σύγκλησης της Επιτροπής Πόθεν Έσχες μετά τις αποκαλύψεις «για τις παράνομες και ανήθικες πρακτικές» του πρώην βουλευτή Γρεβενών της ΝΔ.

Όπως αναφέρεται στο αίτημα, «ο αρμόδιος τομεάρχης Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αποκάλυψε ότι ο βουλευτής Γρεβενών της ΝΔ, κ. Ανδρέας Πάτσης, τυγχάνει ιδιοκτήτης – κατά ποσοστό 100% – τριών (3) αλλοδαπών εταιρειών και συγκεκριμένα: α) της εταιρείας με την επωνυμία «SIGHTGREEN LTD», β) της εταιρείας με την επωνυμία «DAGORLIA LTD» και γ) της εταιρείας με την επωνυμία «HORSELORD LTD», οι οποίες άπασες έχουν καταστατική και πραγματική έδρα στην Κύπρο και οι οποίες μετέχουν στο κεφάλαιο (με διάφορα ποσοστά) σε ελληνικές εταιρείες, ιδιοκτησίας ή συμφερόντων του ανωτέρω βουλευτή. 

Το γεγονός αυτό, ήτοι η συμμετοχή του Ανδρέα Πάτση στο κεφάλαιο των ανωτέρω αλλοδαπών εταιρειών, προκύπτει και αποδεικνύεται άνευ ετέρου και από την υπ’ αριθ.  Δ 1112 -5719-7397-1102-6554-9 Δήλωση Πόθεν Έσχες που ο ίδιος έχει υποβάλει για τη χρήση του έτους 2020, η οποία έχει αναρτηθεί στον επίσημο ιστότοπο της Βουλής των Ελλήνων.

Σύμφωνα με το άρθρο 8 παρ. 1 του Ν. 3213/2003 (όπως ισχύει μετά την αντικατάστασή του με το άρθρο τέταρτο παρ. 5 του Ν. 4396/2016, ΦΕΚ Α΄ 111/8.6.2016) «….στους βουλευτές … απαγορεύεται η συμμετοχή στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών, που έχουν έδρα πραγματική ή καταστατική στην αλλοδαπή είτε αυτοπροσώπως είτε με παρένθετα πρόσωπα». 

Σύμφωνα δε με την παρ. 2 του ως άνω άρθρου του ιδίου Νόμου «η κατά παράβαση της παραγράφου 1 άμεση ή δια παρένθετου προσώπου συμμετοχή σε εταιρεία, που έχει έδρα στην αλλοδαπή τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) ετών και με χρηματική ποινή από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ έως πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις