Πολιτική

Υπόθεση ΕΛΣΤΑΤ: Εισαγγελική πρόταση για παραπομπή του Ανδρέα Γεωργίου σε δίκη

Την παραπομπή του Ανδρέα Γεωργίου, πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων προτείνει προς το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας ο εισαγγελέας εφετών, Στέλιος Κωσταρέλος.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η πρόταση του κ. Κωσταρέλου αφορά το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης, κατηγορία που συνδέεται με τις καταγγελίες σε βάρος του Ανδρέα Γεωργίου όταν ήταν επικεφαλής της ΕΛΣΑΤ, ότι προέβη σε τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος το 2009 με αποτέλεσμα να εισέλθει η χώρα σε μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και δανεισμό, τα λεγόμενα μνημόνια.

Ο εισαγγελέας εφετών Στ. Κωσταρέλος, με πρότασή του προς το Συμβούλιο Εφετών υποστηρίζει ότι ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ πρέπει να παραπεμφθεί σε δίκη για το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης, αποδεχόμενος έτσι τα καταγγελλόμενα περί διογκώσεως του ελλείμματος από τα τότε μέλη της Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) Ζωή Γεωργαντά και Νικόλαο Λογοθέτη.

Andreas Georgiou ELSTAT
ΦΩΤΟ Αρχείου Eurokinissi: Ανδρέας Γεωργίου

ΕΛΣΤΑΤ: Κρατάει χρόνια η υπόθεση του Ανδρέα Γεωργίου

Ο εισαγγελικός λειτουργός εμμένει στη θέση του περί παραπομπής Γεωργίου υιοθετώντας τις καταγγελίες Γεωργαντά- Λογοθέτη ενώ δεν προέβη, όπως σημειώνει ο συνήγορος του Ανδρέα Γεωργίου, Κων. Παπαδιαμάντης, σε εξέταση ως μαρτύρων Ευρωπαίων αξιωματούχων, καθώς η μεθοδολογία προσμέτρησης και του επίμαχου ελλείμματος του 2009 γίνεται σε τήρηση ευρωπαϊκών όρων.

Σημειώνεται ότι στη δικογραφία υπάρχει έγγραφο της Ευρωπαϊκής Αρχής (Eurostat) με το οποίο βεβαιώνεται ότι έχει εγκριθεί από αυτήν ο υπολογισμός του ελλείμματος για το 2009 που έγινε με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες, κανόνες που ισχύουν απαρέγκλιτα στους υπολογισμούς της ΕΛΣΤΑΤ έως και σήμερα.

Επιπλέον, από την πλευρά της υπεράσπισης του Α. Γεωργίου επισημαίνεται ότι το ύψος του ελλείμματος του 2009 έχει αποδεχθεί και η κυβέρνηση, καθώς με βάση αυτό έχουν ήδη υπογραφεί με τους εταίρους τρεις δανειακές συμβάσεις και έχει χρηματοδοτηθεί η χώρα με δεκάδες εκατομμύρια.

Τον τελικό λόγο θα έχει το Συμβούλιο Εφετών. Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση έχουν εκδοθεί δύο απαλλακτικά βουλεύματα του Συμβουλίου Εφετών και δύο αναιρέσεις από τον Άρειο Πάγο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Σύσκεψη στο Μαξίμου για μείωση των τιμών σε βασικά αγαθά – Η στήριξη των ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων στην ατζέντα της κυβέρνησης
Η σύσκεψη γίνεται λίγες ημέρες μετά την παρουσίαση της νέας ψηφιακής πλατφόρμας PosoKanei - Η κυβέρνηση «τρέχει» την υλοποίηση δεσμεύσεων και μεταρρυθμίσεων
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ 14
Ο Άδωνις Γεωργιάδης αναδημοσίευσε βίντεο Βρετανίδας που μιλάει για το ΕΣΥ – «Στην παιδιατρική φροντίδα η Ελλάδα τα καταφέρνει καλύτερα»
Η εμπειρία μιας μητέρας με τον άρρωστο γιο της άνοιξε ξανά τη συζήτηση για την ταχύτητα εξυπηρέτησης στο ΕΣΥ και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας
Η Βρετανίδα που μίλησε για το ΕΣΥ 45
Στην αντεπίθεση ο Κασσελάκης: Εγώ ζήτησα από την Τζάκρη να παραιτηθεί – Το κόμμα κινείται στο φιλελεύθερο κέντρο
«Οι Δημοκράτες περνάνε σε μία νέα φάση, οριοθετώντας τον πολιτικό τους χώρο στο φιλελεύθερο κέντρο της εφαρμοσμένης πολιτικής με τις αξίες της αλληλεγγύης, της ισότητας και του ανθρωπισμού»
Στέφανος Κασσελάκης και Θεοδώρα Τζάκρη 58