Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Υπόθεση ΕΛΣΤΑΤ: Εισαγγελική πρόταση για παραπομπή του Ανδρέα Γεωργίου σε δίκη

Υπόθεση ΕΛΣΤΑΤ: Εισαγγελική πρόταση για παραπομπή του Ανδρέα Γεωργίου σε δίκη
Φωτογραφία Αρχείου: Eurokinissi

Την παραπομπή του Ανδρέα Γεωργίου, πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων προτείνει προς το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας ο εισαγγελέας εφετών, Στέλιος Κωσταρέλος.

Η πρόταση του κ. Κωσταρέλου αφορά το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης, κατηγορία που συνδέεται με τις καταγγελίες σε βάρος του Ανδρέα Γεωργίου όταν ήταν επικεφαλής της ΕΛΣΑΤ, ότι προέβη σε τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος το 2009 με αποτέλεσμα να εισέλθει η χώρα σε μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και δανεισμό, τα λεγόμενα μνημόνια.

Ο εισαγγελέας εφετών Στ. Κωσταρέλος, με πρότασή του προς το Συμβούλιο Εφετών υποστηρίζει ότι ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ πρέπει να παραπεμφθεί σε δίκη για το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης, αποδεχόμενος έτσι τα καταγγελλόμενα περί διογκώσεως του ελλείμματος από τα τότε μέλη της Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) Ζωή Γεωργαντά και Νικόλαο Λογοθέτη.

ΦΩΤΟ Αρχείου Eurokinissi: Ανδρέας Γεωργίου

ΕΛΣΤΑΤ: Κρατάει χρόνια η υπόθεση του Ανδρέα Γεωργίου

Ο εισαγγελικός λειτουργός εμμένει στη θέση του περί παραπομπής Γεωργίου υιοθετώντας τις καταγγελίες Γεωργαντά- Λογοθέτη ενώ δεν προέβη, όπως σημειώνει ο συνήγορος του Ανδρέα Γεωργίου, Κων. Παπαδιαμάντης, σε εξέταση ως μαρτύρων Ευρωπαίων αξιωματούχων, καθώς η μεθοδολογία προσμέτρησης και του επίμαχου ελλείμματος του 2009 γίνεται σε τήρηση ευρωπαϊκών όρων.

Σημειώνεται ότι στη δικογραφία υπάρχει έγγραφο της Ευρωπαϊκής Αρχής (Eurostat) με το οποίο βεβαιώνεται ότι έχει εγκριθεί από αυτήν ο υπολογισμός του ελλείμματος για το 2009 που έγινε με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες, κανόνες που ισχύουν απαρέγκλιτα στους υπολογισμούς της ΕΛΣΤΑΤ έως και σήμερα.

Επιπλέον, από την πλευρά της υπεράσπισης του Α. Γεωργίου επισημαίνεται ότι το ύψος του ελλείμματος του 2009 έχει αποδεχθεί και η κυβέρνηση, καθώς με βάση αυτό έχουν ήδη υπογραφεί με τους εταίρους τρεις δανειακές συμβάσεις και έχει χρηματοδοτηθεί η χώρα με δεκάδες εκατομμύρια.

Τον τελικό λόγο θα έχει το Συμβούλιο Εφετών. Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση έχουν εκδοθεί δύο απαλλακτικά βουλεύματα του Συμβουλίου Εφετών και δύο αναιρέσεις από τον Άρειο Πάγο.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις