Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Υπουργείο Εξωτερικών: Ανυπόστατες οι κατηγορίες Τσαβούσογλου για τη συμπεριφορά της Ελλάδας στους πρόσφυγες

Υπουργείο Εξωτερικών: Ανυπόστατες οι κατηγορίες Τσαβούσογλου για τη συμπεριφορά της Ελλάδας στους πρόσφυγες
photo intime

Οργισμένη ανακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών στις σημερινές δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ανυπόστατες χαρακτηρίζει τις κατηγορίες του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών.
Η Ελλάδα επιτηρεί τα σύνορά της με σεβασμό στο διεθνές Δίκαιο και με αίσθηση ανθρωπισμού αναφέρει το ΥΠΕΞ.
Για πυροβολισμούς προσφύγων και επιστροφή τους στην Τουρκία έκανε λόγο νωρίτερα ο Τσαβούσογλου.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε με οργισμένη ανακοίνωση στις σημερινές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τσαβούσογλου είχε μεταξύ άλλων δηλώσει νωρίτερα το Σάββατο πως “η Ελλάδα πυροβολούσε πρόσφυγες και τους έστελνε στην Τουρκία”, κάτι που δεν μπορούσε να μείνει αναπάντητο από το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ έχει ως εξής: “ Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τις σημερινές δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών. Ανάλογοι ανυπόστατοι ισχυρισμοί περί δήθεν πρακτικών σε βάρος προσφύγων εκθέτουν όσους τους προβάλλουν, ενώ προσβάλλουν τόσο τα στελέχη των εμπλεκόμενων ελληνικών Αρχών όσο και τους Έλληνες πολίτες που καταβάλλουν καθημερινά τιτάνιες προσπάθειες για να σώζουν ζωές.

Η Ελλάδα είναι μία ευνομούμενη, δημοκρατική πολιτεία που επιτηρεί αποτελεσματικά τα σύνορά της με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και με υψηλή αίσθηση ανθρωπισμού. Περί του αντιθέτου ισχυρισμοί δεν χρησιμεύουν παρά μόνον για να καλύψουν την απροθυμία αυτών που διακινούν τους ισχυρισμούς αυτούς να τηρήσουν τις διεθνείς τους δεσμεύσεις”.

Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα πυροβολούσε πρόσφυγες και τους έστελνε στην Τουρκία

 

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας, προχώρησε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας, στην Άγκυρα. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κάνει ό, τι μπορεί για να διατηρήσει στο “κόκκινο” την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο Τσαβούσογλου είπε χαρακτηριστικά: “Η Ελλάδα πυροβολούσε τις βάρκες των προσφύγων, τις βύθιζε στο Αιγαίο και τους έστελνε με τη βία, τραυματισμένους, πίσω στην Τουρκία”.

Αναφορικά με τη Συρία και την γερμανική πρόταση να δημιουργηθεί μια διεθνής «ασφαλής ζώνη» στη βορειοανατολική Συρία, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως αυτή η πρόταση δεν είναι ρεαλιστική. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι αρχικά η Τουρκία είχε δώσει την έγκρισή της.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε επίσης πως η Τουρκία δεν θα ανεχθεί οποιεσδήποτε παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων στη βορειοανατολική Συρία και θα ερευνήσει οποιεσδήποτε κατηγορίες ότι τέτοιες παραβιάσεις έλαβαν χώρα.

«Θα ερευνήσουμε μέχρι τέλους ακόμη και τη μικρότερη παραβίαση (ανθρώπινων δικαιωμάτων) και καταγγελία. Δεν θα ανεχθούμε ούτε τη μικρότερη από τις παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας είχε παρουσιάσει την Πέμπτη στο ΝΑΤΟ την πρότασή της για μια ασφαλή ζώνη στα τουρκοσυριακά σύνορα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις