Πέμπτη, 2 Μαΐ
16oC Αθήνα

Υπουργείο Εξωτερικών: Παράδειγμα προς μίμηση η συμφωνία Ισραήλ – Λιβάνου για τις θαλάσσιες ζώνες

ΥΠΕΞ - ΟΗΕ

Ισραήλ και Λίβανος κατέληξαν σε μια ιστορική συμφωνία για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων τους. Η συμφωνία αυτή χαιρετίστηκε από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, που τη χαρακτήρισε παράδειγμα για όλες τις χώρες της περιοχής, δείχνοντας την Τουρκία χωρίς να την αναφέρει.

Η συμφωνία ανάμεσα στο Ισραήλ και τον Λίβανο για τις θαλάσσιες ζώνες επετεύχθη ύστερα από μακρές διαπραγματεύσεις και με τη διαμεσολαβητική προσπάθεια των ΗΠΑ.

«Η συμφωνία αυτή θα συμβάλλει στην ειρήνη και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία ήδη αντιμετωπίζει σειρά προκλήσεων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνοντας με νόημα ότι «καταδεικνύει ότι η διευθέτηση διαφορών μεταξύ χωρών όσον αφορά την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών είναι δυνατή μόνον μέσω του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου».

«Ως εκ τούτου αποτελεί παράδειγμα, το οποίο οφείλουν να ακολουθήσουν όλες οι χώρες της περιοχής», προσθέτει το ΥΠΕΞ και υπενθυμίζει πως «η Ελλάδα έχει συνάψει ήδη δύο συμφωνίες για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, με Ιταλία και Αίγυπτο και έχει συμφωνήσει με την Αλβανία για την παραπομπή του ζητήματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις