Πολιτική

Υπουργείο Εργασίας: Οι άστεγοι μπορούν να λάβουν επίδομα ανεργίας

Απάντηση σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», με τίτλο «Είσαι άστεγος; Δεν έχει επίδομα ανεργίας», δίνει με ανακοίνωση που εξέδωσε, το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Το υπουργείο ξεκαθαρίζει – μεταξύ άλλων – ότι δυνατότητα εγγραφής στο μητρώο ανέργων έχουν άστεγοι που ζουν στο δρόμο ή σε ξενώνες ή φιλοξενούνται προσωρινά σε ιδρύματα ή άλλες κλειστές δομές, καθώς και αυτοί που διαβιούν σε ακατάλληλα καταλύματα.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εργασίας επισημαίνει ότι σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» «φέρει τον παραπλανητικό τίτλο: “Είσαι άστεγος; Δεν έχει επίδομα ανεργίας”. Προφανώς, οι υπεύθυνοι της εφημερίδας είναι οπαδοί της άποψης “μην αφήνεις το ρεπορτάζ να σου χαλάσει έναν “όμορφο” τίτλο”».

Για την αποκατάσταση της αλήθειας, το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, υπενθυμίζει ότι, από τις 28 Φεβρουαρίου 2018, ο ΟΑΕΔ, με δελτίο Τύπου, γνωστοποίησε την απόφαση του διοικητικού του συμβουλίου, με την οποία έδωσε για πρώτη φορά τη δυνατότητα εγγραφής στο μητρώο ανέργων του Οργανισμού σε ομάδες του πληθυσμού που, μέχρι τώρα, δεν μπορούσαν να εγγραφούν, λόγω αδυναμίας απόδειξης μόνιμου τόπου κατοικίας, ενώ πληρούνταν οι λοιπές προϋποθέσεις εγγραφής.

Το υπουργείο διευκρινίζει ότι, με την απόφαση αυτή, δυνατότητα εγγραφής στο μητρώο ανέργων έχουν:

Άστεγοι που διαβιούν στο δρόμο ή σε ξενώνες ή φιλοξενούνται προσωρινά σε ιδρύματα ή άλλες κλειστές δομές, καθώς και αυτοί που διαβιούν σε ακατάλληλα καταλύματα.

Μετανάστες που είναι κάτοχοι άδειας διαμονής.

Πρόσφυγες, δικαιούχοι διεθνούς προστασίας ή αιτούντες διεθνή προστασία ή κάτοχοι καθεστώτος επικουρικής προστασίας.

Κακοποιημένες γυναίκες και παιδιά που φιλοξενούνται σε ξενώνες προστασίας θυμάτων βίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, «η εγγραφή στο μητρώο του ΟΑΕΔ δίνει πλέον και σε αυτές τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες τη δυνατότητα να επωφεληθούν από τις παροχές του Οργανισμού. Επίσης, όλοι οι άστεγοι είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), εφόσον δώσουν βεβαίωση αστεγίας προερχόμενη από την κοινωνική υπηρεσία του δήμου ή από την κοινωνική δομή όπου φιλοξενούνται.

Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας υλοποιεί το πρόγραμμα “Στέγη και Εργασία για Αστέγους”, που περιλαμβάνει δράσεις στέγασης και εργασιακής επανένταξης. Ο κρατικός προϋπολογισμός χρηματοδοτεί με 5 εκατ. ευρώ το πρόγραμμα, το οποίο θα καλύψει περίπου 600 άτομα.

Τέλος, συνεχίζεται το πρόγραμμα “Στέγαση και Επανένταξη”, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2019, για περίπου 1.000 ωφελούμενους που ζούσαν στο δρόμο, πρώην τοξικοεξαρτημένους, πρώην φυλακισμένους κ.λπ., στους οποίους καλύπτεται εξ ολοκλήρου το ενοίκιο και τα έξοδα διαβίωσης. Ήδη, περίπου το 40% των δικαιούχων εντάχθηκαν στην αγορά εργασίας, μέσω του προγράμματος».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Φλωρίδης κατά Τσίπρα για Κασιδιάρη: «Οι πρακτικές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πλήρως εναρμονισμένες με τις επιδιώξεις της Χρυσής Αυγής»
Σφοδρή επίθεση του υπουργού Δικαιοσύνης στον πρώην πρωθυπουργό - «Οι αριστεροί είναι μάγοι στο να αντιστρέφουν την πραγματικότητα», ανέφερε
Γιώργος Φλωρίδης
Σαμαράς κατά Μητσοτάκη: Όσο και να προσπαθεί να ταΐσει τον κόσμο με «πίτσες» και «χωριάτικα», ο ελληνικός λαός γνωρίζει
Σκληρή επίθεση του πρώην πρωθυπουργού για τα ελληνοτουρκικά - «Πολύ κοντή μνήμη θεωρεί πως έχουν οι Έλληνες», τονίζει, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση υποχωρήσεις έναντι της Άγκυρας
Μητσοτάκης και Σαμαράς 22
Γεραπετρίτης για ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου: Ενδεχόμενη παρεμπόδιση του καλωδίου από την Τουρκία θα αντιμετωπιστεί επιχειρησιακά
Μήνυμα αποφασιστικότητας από τον υπουργό Εξωτερικών στη Βουλή - Η εκτίμηση ότι η Άγκυρα δεν θα αντιδράσει σε ένα έργο με γαλλικά συμφέροντα και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση
Πόντιση καλωδίου, ηλεκτρική διασύνδεση
ΠΑΣΟΚ κατά Μητσοτάκη: «Σιγή ασυρμάτου για τα δωράκια στα funds – Θα δραπετεύσει ξανά από τη λογοδοσία»
Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση μετά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού - Αιχμές για τα «παιχνίδια με τους θεσμούς», την προστασία των δανειοληπτών και τη σύγκριση με τον Αλέξη Τσίπρα
ΠΑΣΟΚ, γραφεία στη Χαριλάου Τρικούπη
Αιχμές Αποστολάκη για τους χειρισμούς Τσίπρα: «Δεν εκτίμησε τη δουλειά των παλιών συνεργατών του, δεν τους αξιοποίησε»
«Προσπαθεί να δείξει ότι έχει μάθει από τα λάθη του», εκτιμά ο πρώην υπουργός Άμυνας, επισημαίνοντας ότι η επιτυχία του πολιτικού rebranding θα κριθεί από το αποτέλεσμα
Αλέξης Τσίπρας και Ευάγγελος Αποστολάκης
7
Ανδρουλάκης κατά Μητσοτάκη για το «δώρο» στα funds: «Σας ξεσκεπάσαμε» – «Αύριο οφείλετε να δώσετε εξηγήσεις στη Βουλή»
Με βίντεο στο TikTok, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει «πρωτοφανή μεθόδευση» και απαιτεί απαντήσεις για τη σκοπιμότητα του άρθρου 23
Νίκος Ανδρουλάκης, ΠΑΣΟΚ 5