Πολιτική

Υπουργείο Εργασίας: Στη «Διαύγεια» η απόφαση για τις ασφαλιστικές εισφορές κύριας σύνταξης των μη μισθωτών

Αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» η απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση, για τις ασφαλιστικές εισφορές κύριας σύνταξης των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοτελώς απασχολουμένων και των αγροτών, από την 1η Ιανουαρίου 2020, όπως έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, από την 1η Ιανουαρίου 2020, αναμορφώνεται το καθεστώς των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολουμένων και των αγροτών, που υπάγονται στην ασφάλιση του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) για κύρια σύνταξη.

Κύριο γνώρισμα του νέου συστήματος είναι η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής από τον ασφαλισμένο της ασφαλιστικής κατηγορίας στην οποία θα ενταχθεί. Οι ασφαλιστικές εισφορές αποσυνδέονται πλέον από το φορολογητέο εισόδημα και τον κατώτατο μισθό και θεσπίζονται έξι ασφαλιστικές κατηγορίες, μία εκ των οποίων οφείλει να επιλέξει ο ασφαλισμένος, έχοντας, ωστόσο, τη δυνατότητα να διαφοροποιεί ετησίως την επιλογή του με βάση την οικονομική δυνατότητά του και την προσδοκία για σύνταξη.

Από την 1η Ιανουαρίου 2020, πέραν των έξι ασφαλιστικών κατηγοριών, θεσπίζεται ειδική ασφαλιστική κατηγορία, στην οποία κατατάσσονται οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενοι για χρονικό διάστημα πέντε ετών από την έναρξη ασκήσεως του επαγγέλματος.

Οι ασφαλισμένοι στον πρώην ΟΓΑ, από την 1η Ιανουαρίου 2020, καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές με βάση ένα σύστημα έξι ασφαλιστικών κατηγοριών. Παράλληλα, προβλέπεται τριετής μεταβατική περίοδος σταδιακής αύξησης των εισφορών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Αναστασία Γιάμαλη σε Άδωνι Γεωργιάδη για το βίντεο με τον γιατρό του Γενικού Κρατικού: Ακόμα το περιμένω, θα απαντήσετε στο ρεπορτάζ μας;
«Μα δεν ήταν καν μπροστά εκεί στον Δημήτρη Ζιαζιά τον γιατρό, αλλά ως μετρ των εντυπώσεων ο υπουργός προσπαθεί να τη γυρίσει την μπιφτέκα που λένε και στο χωριό μου», λέει η δημοσιογράφος
Αναστασία Γιάμαλη και Άδωνις Γεωργιάδης
15
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα ενισχύει την ενεργειακή αυτονομία της – Σύντομα τα μέτρα για τα social media των ανηλίκων
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις φωτογραφίες από τους 200 εκτελεσθέντες της Καισαριανής λέγοντας πως αποτελεί υλικό εθνικής μνήμης και οφείλουμε να το διαφυλάξουμε
Κυριάκος Μητσοτάκης 11