Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας: Πήρε το «πράσινο φως» του Συμβουλίου Επικρατείας

Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας: Πήρε το «πράσινο φως» του Συμβουλίου Επικρατείας
ΑΠΕ ΜΠΕ

Εγκρίθηκε η σύσταση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Υπουργός έχει οριστεί, ως γνωστόν, ο Χρήστος Στυλιανίδης.

Την Πέμπτη (09.09.2021), το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ενέκρινε το σχέδιο προεδρικού διατάγματος για τη σύσταση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, το οποίο κατατέθηκε στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο υπογεγραμμένο από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ, με προεδρεύοντα τον σύμβουλο Επικρατείας Αθανάσιο Αραβάνη και εισηγητή τον πάρεδρο Χρήστο Παπανικολάου, με την υπ΄ αριθμόν 148/2021 γνωμοδότησή του, έκρινε νόμιμο το επίμαχο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, κάνοντας παράλληλα μια παρατήρηση.
Σύμφωνα με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος στο νεοσύστατο υπουργείο μεταφέρονται, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων και προσωπικού, με την ίδια μισθολογική κατάσταση και σχέση εργασίας, οι ακόλουθες υπηρεσίες από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη:

-Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας,

-Το Πυροσβεστικό Σώμα και

-Το σύνολο των επιχειρησιακών και διοικητικών δομών και λειτουργιών της Πολιτικής Προστασίας (μέρη Α΄ έως Γ΄ του νόμου 4662/2020).

Παράλληλα, στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, μεταφέρεται, μεταξύ των άλλων, από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η αρμοδιότητα της παρακολούθησης των Ευρωπαϊκών θεμάτων και των πολιτικών ως προς την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Μεταφορές αρμοδιοτήτων

Ακόμη, από το υπουργείο Υποδομών η εποπτεία του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας μεταφέρεται στο νεοσύστατο υπουργείο, ενώ στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου μεταφέρεται από το υπουργείο Εργασίας η αρμοδιότητα της επιτροπείας και της εκπροσώπησης των ασυνόδευτων και χωρισμένων ανηλίκων, αρμοδιότητα η οποία θα ασκείται από την Μονάδα Θεσμικής Προστασίας (άρθρο 43 ΠΔ 106/2020).

Οι σύμβουλοι Επικρατείας στην γνωμοδότησή τους επισημαίνουν ότι στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος «χάριν μείζονος σαφήνειας» πρέπει να προσδιοριστούν ειδικότερα οι μεταφερόμενες στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου αρμοδιότητες της επιτροπείας και εκπροσώπησης των ασυνόδευτων και χωρισμένων ανηλίκων, με παραπομπή στις σχετικές νομοθετικές προβλέψεις.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις