Τρίτη, 16 Απρ.
19oC Αθήνα

Υπουργός Δικαιοσύνης στο newsit.gr: «Να μπουν όρια στο καθεστώς προστατευόμενων μαρτύρων»

Υπουργός Δικαιοσύνης στο newsit.gr: «Να μπουν όρια στο καθεστώς προστατευόμενων μαρτύρων»

Για το θέμα που απασχολεί την επικαιρότητα και έχει προκαλέσει πολιτική θύελλα ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, για την υπόθεση Novartis δηλαδή μίλησε στο newsit.gr και στην Μάγδα Τσέγκου, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας.

«Η υπόθεση Novartis το ξέρουμε καλά ότι υπήρξε και είναι ένα μείζον θέμα στην πολιτική αντιπαράθεση τα τελευταία χρόνια. Νομίζω ότι σε έναν μεγάλο βαθμό αρχίζει και φαίνεται η καταληκτική εικόνα της υπόθεσης», είπε ο κ. Τσιάρας και ξεκαθάρισε: «Το υπουργείο Δικαιοσύνης και εγώ προσωπικά δεν έχουμε καμία απολύτως εμπλοκή σε όλη αυτή την διαδικασία που αφορά στην υπόθεση Novartis. Είναι καθαρά κοινοβουλευτική διαδικασία. Σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν το υπουργείο Δικαιοσύνης και εγώ προσωπικά σήμερα δεν έχουμε καμία εμπλοκή με την υπόθεση αυτή».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ακόμα ότι και ο ίδιος ενημερώνεται για τις όποιες εξελίξεις μέσα από τα πρακτικά της συγκεκριμένης προανακριτικής επιτροπής η οποία γίνεται στην Βουλή χωρίς να υπάρχει δική του πρόθεση εμπλοκή ή συμμετοχής. 

Ο κ. Τσιάρας αναφερόμενος σε όσα έχουν γίνει τα τελευταία 24ωρα είπε: «Το γεγονός ότι η επιτροπή αποφάσισε να εξετάσει τους προστατευόμενους μάρτυρες χωρίς οι ίδιοι τελικά να εμφανίζονται, δημιουργεί μια εικόνα και ταυτόχρονα πολλά ερωτήματα για το κατά πόσο αυτή η υπόθεση στο χρόνο που εξελίχθηκε έγινε χωρίς την εμπλοκή πολιτικών παραγόντων χωρίς την πίεση που αν θέλετε φαίνεται ότι μπορεί να υπήρξε προς κάποια συγκεκριμένη κατεύθυνση, κάτι το οποίο επιβεβαιώνει ότι η δικαιοσύνη το προηγούμενο διάστημα είχε εργαλειοποιηθεί». 

Στο ερώτημα αν υπάρχει ζήτημα αλλαγής του καθεστώτος προστασίας των μαρτύρων ο κ. Τσιάρας απάντησε:

«Οι προστατευόμενοι μάρτυρες είναι ένας θεσμός που υπάρχει σε όλα τα εξελιγμένα κράτη του κόσμου και προστατεύει το δημόσιο συμφέρον. Το καθεστώς αυτό πρέπει να συνεχιστεί αλλά πρέπει να μπουν κάποια όρια ώστε να διαπιστωθεί αν οι προστατευόμενοι μάρτυρες λειτουργούν οικεία βουλήσει ή αν για κάποιους λόγους υπαγορεύεται η στάση τους για συγκεκριμένα ζητήματα τα οποία πολλές φορές είναι υπό την σκιά της αμφισβήτησης. Η συζήτηση αυτή γίνεται γιατί για πρώτη φορά η δικαιοσύνη έγινε εργαλείο πολιτικής αντιπαράθεσης. Η δικαιοσύνη ήταν και είναι πυλώνας της δημοκρατίας».  

Δείτε το απόσπασμα της συνέντευξης του κ. Τσιάρα στην Μάγδα Τσέγκου


 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις