Πολιτική

Ζάεφ: Πιθανότατα αύριο θα έχουμε συμφωνία – Στις Πρέσπες συνεργάτες του Σκοπιανού πρωθυπουργού

- Η πολυαναμενόμενη τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ έγινε στις 3 το μεσημέρι της Δευτέρας (11.06.2018) - Νέος γύρος συνομιλιών νωρίς το πρωί της Τρίτης - Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές των Σκοπίων, η συμφωνία έχει κλείσει κατά 98% - Συνεργάτες του Ζάεφ βρίσκονται ήδη στις Πρέσπες για τα διαδικαστικά της συνάντησης με τον Έλληνα πρωθυπουργό
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Τη βεβαιότητά του ότι την Τρίτη (12.06.2018) τα Σκόπια θα ανακοινώσουν την επίτευξη συμφωνίας εξέφρασε ο Ζόραν Ζάεφ, σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό “Telma” της ΠΓΔΜ.

“Ήμουν εξαρχής αισιόδοξος ότι μπορούμε να φτάσουμε σε συμφωνία. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι πιθανότατα η αισιοδοξία μου θα υλοποιηθεί αύριο“, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ζάεφ στη συνέντευξή του που είναι σε εξέλιξη.

Νωρίτερα, σήμερα, διπλωματικές πηγές των Σκοπίων δήλωσαν στον ΑΝΤ1 πως η συμφωνία για το Σκοπιανό έχει κλείσει κατά 98%, μετά το τηλεφώνημα του Ζόραν Ζάεφ στον Αλέξη Τσίπρα το μεσημέρι της Δευτέρας (11.06.2018). Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, απομένουν ελάχιστες λεπτομέρειες για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, με την ελληνική πλευρά να δείχνει κατανόηση για τα προβλήματα που έχουν προκύψει.

[read4more]

Στα Σκόπια γίνονται διαδοχικές συσκέψεις υπό τον Ζόραν Ζάεφ, προκειμένου να καμφθούν οι αντιρρήσεις του προέδρου της χώρας, Γκιόργκε Ιβάνοφ, ενώ υπάρχουν παρεμβάσεις από ΗΠΑ και Βερολίνο που ασκούν πιέσεις στο εσωτερικό της σκοπιανής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις ίδιες, συνεργάτες του Ζάεφ έχουν ήδη μεταβεί στις Πρέσπες, ώστε να αρχίσουν τις διαδικασίες για τον προγραμματισμό της συνάντησης του Σκοπιανού πρωθυπουργού με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ακούστε το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1

Η πολυαναμενόμενη τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας (11.06.2018) σε πολύ καλό κλίμα.

Το τηλεφώνημα έγινε στις 3 το μεσημέρι και διήρκησε μέχρι τις 4, ενώ αύριο, Τρίτη, θα ακολουθήσει νέος γύρος συνομιλιών νωρίς το πρωί.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εκπομπής «Live News» του Νίκου Ευαγγελάτου στο Epsilon, «αγκάθι» για την τελική συμφωνία για το Σκοπιανό αποτελεί το erga omnes. Οι Σκοπιανοί ήθελαν να κάνουν τις συνταγματικές αλλαγές σε βάθος δύο ετών, κάτι που η ελληνική κυβέρνηση δεν αποδέχθηκε. Το Μέγαρο Μαξίμου έθεσε έναν χρονικό ορίζοντα για τις συνταγματικές αλλαγές μέχρι το τέλος του έτους. Επιπλέον, πηγές της ελληνικής κυβέρνησης τονίζουν πως «αν θα έχουμε συμφωνία, θα έχουμε συμφωνία για όλα».

Επικρατέστερη ονομασία για την επίλυση του Σκοπιανού είναι η «Βόρεια Μακεδονία» (Severna Makedonija), με γλώσσα την Μακεδονική – Σλαβική.

Κρίσιμη η Τρίτη

Στην περίπτωση, που στην αυριανή, νέα τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Ζάεφ, υπάρξει συμφωνία, οι δύο πρωθυπουργοί θα συναντηθούν στις Πρέσπες, όπου θα υπογράψουν ένα προσύμφωνο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Φλωρίδης για Τέμπη: «Απολύτως δικαιωμένη η φράση μου για τους πολιτικούς, που είναι για τα μπάζα» – Τι είπε για Τριαντόπουλο και η απάντηση στον Τσίπρα
Ο υπουργός Δικαιοσύνης διαχωρίζει την πολιτική αντιπαράθεση από τη δικαστική διερεύνηση - «Για ποιον λόγο να παραιτηθώ;», διερωτάται
Γιώργος Φλωρίδης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε επιδότηση 20 λεπτών για το ντίζελ - Μέτρο «έκπληξη» με διεύρυνση στο καθεστώς των 72 δόσεων σε 120 και «φρένο» στους servicers
«Το πετρέλαιο θέρμανσης θα κρατηθεί κάτω από 1,75, θα ανακοινωθεί πριν τις 15 Οκτωβρίου», τόνισε ο πρωθυπουργός που έκανε γνωστό ότι έχει αποστείλει επιστολές στην Κομισιόν και στο Eurogroup
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο
Ανανεώθηκε πριν 1 ώρα
162
Μαρία Γρατσία για το ιατρείο της Καρυστιανού: Δεν υπάρχει καμία παρανομία, το μηχάνημα βιοανάδρασης πληροί όλες τις προϋποθέσεις
«Όταν εφαρμόζεται το MedWatch δεν είναι δυνατόν να απομονώνεις ένα ιατρείο και να το στοχοποιείς» ανέφερε η συνεργάτιδα της προέδρου της «Ελπίδας για τη Δημοκρατία»
Η Μαρία Γρατσία 29