Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Ζόραν Ζάεφ: Λύση που θα διαφυλάσσει την αξιοπρέπεια “Μακεδόνων” και Ελλήνων

Ζόραν Ζάεφ
Φωτογραφία Αρχείου EPA

– Επιμένει στην απόφαση για δημοψήφισμα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ
– “Οι “Μακεδόνες” είναι προετοιμασμένοι γι’ αυτό” δήλωσε
– Μίλησε για συμβιβασμό που θα διατηρήσει την “αξιοπρέπεια και την ταυτότητα “Μακεδόνων” και Ελλήνων
– Περιμένει λύση έως τον Ιούνιο και πρόσκληση για ένταση της χώρας του στο ΝΑΤΟ

Λύση έως τα μέσα του χρόνου και πρόσκληση για ένταση στο ΝΑΤΟ στη Σύνοδο του Ιουνίου περιμένει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ. Επέμεινε πως η όποια λύση θα τεθεί σε δημοψήφισμα και -σε πιο ήπιο τόνο από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ– μίλησε κι εκείνος για “Μακεδόνες”. Καθώς επίσης και για “μακεδονική” ταυτότητα.

Ο Ζόραν Ζάεφ ζήτησε αξιοπρεπή λύση που «θα διαφυλάσσει την αξιοπρέπεια των “Μακεδόνων” και των Ελλήνων πολιτών». Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός μίλησε στο βουλγαρικό κανάλι Nova και εμφανίστηκε αισιόδοξος για λύση μέχρι τον Ιούνιο. Το ίδιο (λύση ως τον Ιούνιο) “προέβλεψε” και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξή του στο Reuters.

Ζόραν Ζάεφ – Νίκος Κοτζιάς, φωτογραφία αρχείου EPA

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός για άλλη μια φορά, μίλησε για μια κοινά αποδεκτή λύση. Μίλησε όμως και για “Μακεδόνες” αλλά και για μακεδονική ταυτότητα.

Ζάεφ: Λύση για… “Μακεδόνες” κι Έλληνες

«Ελπίζω ότι θα φτάσουμε σε λύση κοινά αποδεκτή, γιατί ο συμβιβασμός πρέπει να διατηρήσει την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα και των δυο χωρών. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να χτίσουμε συνεργασίες και αυτό απαιτεί βιώσιμη βάση».

Παράλληλα, επέμεινε ότι η όποια συμφωνία για λύση στο θέμα της ονομασίας τους ΠΓΔΜ, θα τεθεί σε δημοψήφισμα. Και γι’ αυτό, οι συμπατριώτες του, λέει, είναι προετοιμασμένοι.

«Το δημοψήφισμα θα πρέπει να είναι μια πρόσθεση εγγύηση για τους Έλληνες φίλους μας. Θα εξαλείψει όλες τις αμφιβολίες ενώ ο κόσμος θα στηρίξει τη λύση. Είμαι βέβαιος ότι οι “Μακεδόνες” είναι προετοιμασμένοι γι’ αυτό. Ωστόσο, είμαστε ακόμη εν μέσω διαπραγματεύσεων και ελπίζω ότι η λύση θα διατηρήσει την αξιοπρέπεια των “Μακεδόνων” και των Ελλήνων πολιτών», τόνισε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.

Πηγή: MIA

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις