Κυριακή, 10 Νοε.
14oC Αθήνα

Ψητό μπρόκολο: το κόλπο για να γίνει το αγαπημένο σας συνοδευτικό

Ψητό μπρόκολο: το κόλπο για να γίνει το αγαπημένο σας συνοδευτικό

Ψητό μπρόκολο; Μάλλον δεν είναι το πρώτο πιάτο που σκάει στον εγκέφαλό σας όταν ψάχνετε για ένα συναρπαστικό συνοδευτικό, για ένα ψητό κοτόπουλο, μια ζουμερή μπριζόλα ή γαρίδες στη σχάρα.

Αυτή η συνταγή, ωστόσο, θα το αλλάξει αυτό. Είναι μπρόκολο, όπως δεν το έχετε ξαναφτιάξει και μπορώ να σας εγγυηθώ ότι θα το λατρέψετε και θα το ετοιμάζετε, ξανά και ξανά, γιατί είναι εύκολο, υγιεινό και νόστιμο.

Το μπρόκολο, ψήνεται στο φούρνο και έχει πικάντικη γεύση, αν κρατήσουμε τις νιφάδες τσίλι, που λέει η συνταγή. Επίσης, μπορεί να έχει παιχνιδιάρικα τραγανά στοιχεία, αν βρείτε έτοιμα τραγανά τηγανητά κρεμμύδια, στο σούπερ μάρκετ ή σε σουηδικό ντέλι. Αν δεν βρείτε, μπορείτε να τα αντικαταστήσετε, με φρυγανισμένα ψίχουλα ψωμιού, ή τραγανό panko, τα οποία θα έχετε αλατοπιπερώσει.

Το ψητό μπρόκολο, αυτό, μπορεί να είναι μια γρήγορη λύση, με ένα ρύζι στον ατμό, με αυγά, και φυσικά, δίπλα σε μια πρωτεΐνη, ή μπορεί να εμπλουτίσει μια χορταστική σαλάτα. Το στοιχείο ωστόσο, που θα το κάνει πιο ελκυστικό, είναι μια σάλτσα με την οποία θα το περιχύσετε και που ετοιμάζεται σε 1′, με υλικά που έχουμε στο ψυγείο μας.

Ψητό μπρόκολο και η σάλτσα πασπαρτού

Υλικά:

Για το μπρόκολο

  • 2 κεφάλια μπρόκολο κομμένο σε φουντίτσες
  • 2 κουταλιές της σούπας φυτικό λάδι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού νιφάδες τσίλι ή μπούκοβο (προαιρετικά)
  • 2 κουταλιές της σούπας τηγανητά κρεμμύδια αγοραστά ή φρυγανισμένα ψίχουλα ψωμιού

Για τη σάλτσα

  • 1/4 φλιτζανιού μαγιονέζα
  • 2 κουταλιές της σούπας σάλτσα γλυκού τσίλι
  • 2 κουταλάκια του γλυκού sriracha (καυτερή σάλτσα)
  • Αλάτι

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Τοποθετούμε τη σχάρα ψηλά στο φούρνο, πάνω από τη μέση.

Ετοιμάζουμε το μπρόκολο: Κόβουμε σε φουντίτσες και αυτές πάλι στη μέση, ώστε να έχουμε πάντα, μια ίσια πλευρά. Κόβουμε ξανά αν χρειαστεί, ώστε να μην είναι φουντωτά τα κομμάτια. Και πάντα να έχουμε μια ευθεία πλευρά, κομμένη με το μαχαίρι, η οποία θα ακουμπήσει στο ταψί.

Βάζουμε τις φλορέτες του μπρόκολου, στο ταψί και ρίχνουμε το φυτικό λάδι. Καρυκεύουμε με αλάτι, πιπέρι και νιφάδες τσίλι ή μπούκοβο, αν το αντέχετε. Ανακατεύουμε με τα χέρια μας, να «ντυθούν» όλα τα λαχανικά.

Ψήνουμε περίπου 20 λεπτά, γυρίζοντας το μπρόκολο στα μισά του χρόνου. Αν δούμε ότι παίρνει χρώμα, πιο γρήγορα από όσο θα θέλαμε, κατεβάζουμε τη σχάρα στη μέση του φούρνου.

Φτιάχνουμε τη σάλτσα: Ενώ το μπρόκολο ψήνεται, βάζουμε σε ένα μπολ τη μαγιονέζα, τη γλυκιά σάλτσα τσίλι και τη σριράτσα και ανακατεύουμε. Δοκιμάζουμε και αλατοπιπερώνουμε, αν χρειάζεται. Αν θέλουμε τη σάλτσα μας, πιο ρευστή, προσθέτουμε μια κουταλιά νερό.

Μεταφέρουμε το μπρόκολο σε πιατέλα σερβιρίσματος. Περιχύνουμε με τη σάλτσα και ρίχνουμε, από πάνω τα τραγανά τηγανητά κρεμμύδια.

Και έτσι, το μπρόκολο, αποκτά ενδιαφέρον και ως συνοδευτικό αλλά μπορεί να σταθεί και μόνο του.

Tasteit Τελευταίες ειδήσεις