Η στεριά συναντά τη θάλασσα και οι αστακοί τις premium κοπές σε ένα καλοφαγικό concept που δεν περιμένεις να βρεις στα προάστια
Το να ταξιδεύεις σου αλλάζει τη ζωή. Μαθαίνεις νέα πράγματα και κάποιες φορές υιοθετείς και νέες συνήθειες, ειδικά σε ότι αφορά στο φαγητό. Αυτό συνέβη και στην Έφη Σίψα, η οποία λατρεύει τόσο τα ταξίδια όσο και το να δοκιμάζει νέες γεύσεις. Σε κάποιες από τις εξορμήσεις της στο εξωτερικό εντυπωσιάστηκε τόσο από την τάση steak & lobster (a.k.a. surf & turf) που αποφάσισε να την φέρει και στην Ελλάδα. Κάπως έτσι, ο χώρος που φιλοξενούσε τα Αγγελάκια, το πάλαι ποτέ διάσημο στέκι του Νέου Ηρακλείου με τα ιστορικά σουβλάκια, άλλαξε και μεταμορφώθηκε στο Moocasa, το οποίο ειδικεύεται στον φαινομενικά ετερόκλητο συνδυασμό στεριάς και θάλασσας στο ίδιο πιάτο.
Τώρα μπορεί να διαβάζετε τις λέξεις «αστακός» και «premium κοπές» και να φαντάζεστε κάτι «στημένο», αλλά το Moocasa απέχει πολύ από αυτό. Παρά το γεγονός ότι η κομψή του σάλα έχει αρκετές νότες πολυτέλειας, με τους πολυελαίους, τα βελούδινα καθίσματα, το αστραφτερό ξύλο και το μάρμαρο σε άσπρο-μαύρο να δίνουν έναν μαξιμαλιστικό αέρα, τίποτα εδώ δεν είναι προσποιητό ή άβολο. Αντίθετα η cosy αίσθηση κυριαρχεί και σε αυτό συμβάλλει καθοριστικά και η φιλόξενη διάθεση του προσωπικού. Εννοείται, φυσικά, πως σήμα κατατεθέν είναι η βιτρίνα με τους αστακούς και τα στρείδια, που κλέβει τα βλέμματα.
Το μενού επιμελείται ο chef Γιάννης Τρυφώνης και η ομάδα του και περιλαμβάνει ζωντανούς αστακούς και όστρακα απευθείας από τη Βρετάνη, κατεψυγμένους αστακούς από την Τζαμάικα που είναι πολύ προσιτοί οικονομικά, wagyu από Ιαπωνία και Αυστραλία, black angus από Αμερική και Ουρουγουάη, αλλά και ελληνικές κοπές από την Ελασσόνα, οπότε ακόμη και o πιο δύσπιστος θα πειστεί πως το steak & lobster απευθύνεται σε όλους- αρκεί να σου αρέσει το φαγητό.
Το βράδυ που το επισκεφτήκαμε δοκιμάσαμε το lobster roll με σως ταρτάρ και chilli μέσα σε φρυγανισμένο brioche bread, που στο Moocasa είναι και το best seller. Υπάρχει λόγος για αυτό, καθώς όχι μόνο ο αστακός υπάρχει σε αφθονία, αλλά συνοδεύεται διακριτικά από ανάλαφρη σως ταρτάρ, chilli flakes για την κάψα και την τσαχπινιά, ενώ το αφράτο ψωμάκι κρατά χαρακτήρα και δεν πανιάζει.
Μαζί με αυτό, έφτασαν στο τραπέζι όστρακα Fine de Claire σε δύο εκδοχές ωμά με sour cream, bacon και χαβιάρι και ψητά αλά Rockefeller (με σπανάκι και τρίμματα ψωμιού, σερβιρισμένα με το μισό κέλυφος), από τα οποία ξεχωρίσαμε τα δεύτερα για την πληθωρική γεύση τους. Ενδιαφέρον έχει το black angus tataki με καπνιστή μαγιονέζα, tobiko, truffle ponzu και τηγανητό κρεμμύδι το οποίο το σερβίρουν μαζί με τηγανιτές σε λίπος πάπιας, crunchy πατάτες paillasson. Για κάτι πιο ελαφρύ, που μπορεί να συνοδέψει με επιτυχία το κρασί σας, υπάρχουν τα black angus nigiri σε δυνατές εκδοχές, από τις οποίες ξεχωρίσαμε το black angus flap με λευκό miso.
Ο star του μενού, όμως, δεν είναι άλλος από τον μεγάλο και value for money δίσκο με το Steak & Lobster. Στη δική μας περίπτωση περιείχε ένα άψογα ψημένο prime steak και έναν ζουμερό αστακό Τζαμάικας, τηγανητές πατάτες, λιωμένο αρωματικό βούτυρο, Μoocasa sauce και σαλάτα, ενώ έφτανε και περίσσευε άνετα για δύο άτομα. Εξυπακούεται, βέβαια, ότι ανάλογα με το budget μπορεί κανείς να ανέβει και να διαλέξει όποιον αστακό ή κοπή επιθυμεί.
Στο τέλος, ανάμεσα από τα γλυκά που έφτασαν στο τραπέζι, εμείς ψηφίσαμε υπέρ του Sweet Symphony. Πρόκειται για έναν πύργο από αφράτο σοκολατένιο κέικ με αλμυρή καραμέλα και τρεις γεύσεις παγωτό με ένα μαχαίρι στην κορυφή – μας είπαν γελώντας ότι υπάρχει για να διώχνει τις θερμίδες, αλλά μάλλον βρίσκεται εκεί για να καταπολεμά μόνο τις ενοχές.
Τα πιάτα συνοδεύει μια ενδιαφέρουσα wine list, η οποία θα εμπλουτίζεται σταδιακά όπως της πρέπει, αλλά σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα να κινηθείτε προς τα cocktails, καθώς ο κατάλογος που έχει επιμεληθεί ο Γιάννης Βλάχος είναι πολύ ταιριαστός με ότι κι αν διαλέξετε από το μενού. Μια από τις πιο εντυπωσιακές και γαστρονομικές επιλογές είναι το Bacon Mary με τρεις τύπους τομάτας στο μπλεντ του, μαρμελάδα από bacon, υγρό καπνό και μια ολόκληρη, τραγανή και ροδοψημένη φέτα bacon για γαρνιτούρα, ενώ οι λάτρεις των Negroni θα ανακαλύψουν εδώ μια ευρεία συλλογή από το cocktail των ονείρων τους. Σημειώστε πως το Moocasa ανοίγει από νωρίς -οπότε μπορείτε να πάτε άνετα και για brunch– και κλείστε τραπέζι.
Μαρίνου Αντύπα 62-66, Νέο Ηράκλειο, τηλ. 2102750006
Κόστος/ ανά άτομο €50 – €65