Ο Χριστόφορος Πέσκιας απογειώνει τον μεζέ στη Γλυφάδα, με γεύσεις που παντρεύουν την παράδοση με τη σύγχρονη ματιά και τα εξαιρετικά προϊόντα Ελλήνων παραγωγών με τη δημιουργικότητα
Είναι προφανές πως ο Χριστόφορος Πέσκιας δεν χρειάζεται συστάσεις. Από τους πρωτεργάτες της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας, ξέρει να παίρνει την παράδοση και να τη μεταφράζει με τη δική του, ξεκάθαρα προσωπική, ματιά. Στον Dopios της Αθήνας το έκανε πράξη από το 2021, χτίζοντας γύρω από την ιδέα του μεζέ ένα σύμπαν που τιμά τα προϊόντα της ελληνικής γης και ισορροπεί με επιτυχία ανάμεσα στο οικείο και στο απρόσμενο.
Έξι μήνες τώρα, το ίδιο πνεύμα έχει φωλιάσει και στη Γλυφάδα, σε ένα αεράτο, φιλόξενο στέκι που κουβαλάει το DNA της αθηναϊκής επιτυχίας, αλλά με την αύρα του νότου. Και όπως πάντα έχει γίνει talk of the town.
Όχι, δεν θα συναντήσετε εδώ την υπερβολή. Ο χώρος είναι ανοιχτός και φωτεινός, ενώ η σάλα, με τα κιούπια και το γνώριμο πορτρέτο του «Ντόπιου», έχει χαρακτήρα χωρίς τίποτα περιττό. Στη χαλαρή ατμόσφαιρα συμβάλει και η οροφή που ανοίγει όταν ο καιρός το επιτρέπει και φέρνει στα τραπέζια το φως και μια αίσθηση ελευθερίας.
Παράλληλα, το σέρβις, υπό τον Γιώργο Ανάγνου, συμβάλει ακόμη περισσότερο στο να νιώσει κανείς άνετα: φιλικό, καταρτισμένο και «ετοιμοπόλεμο» όποτε χρειαστεί, δεν γίνεται φορτικό, οπότε η εμπειρία χτίζεται σωστά από την πρώτη στιγμή.
Στο φαγητό, ο Πέσκιας επιβεβαιώνει γιατί θεωρείται σημείο αναφοράς. Οι αλοιφές – τζατζίκι με αβοκάντο, καπνιστή μελιτζανοσαλάτα και αέρινη ταραμοσαλάτα – είναι απόλυτα ισορροπημένες, δείχνοντας πως η παράδοση, σε χέρια ικανά, μπορεί να ανανεωθεί με μέτρο και γούστο. Μην παραλείψετε όμως και τη ρεγκοσαλάτα, η οποία χάρη στα κομματάκια ρέγκας κερδίζει τις εντυπώσεις με το παιχνίδι υφών και περιλαμβάνεται στα πιάτα που θα ζητήσει κάποιος ξανά.
Και αν όλα αυτά μοιάζουν με «ζέσταμα» κάντε μια στάση στο κεφάλαιο χόρτα. Εδώ, το σταμναγκάθι με katsuobushi εντυπωσιάζει με τον συνδυασμό ελληνικής φρεσκάδας και ιαπωνικού umami, ενώ τα αλμυρίκια με γιαπωνέζικο λαδολέμονο, παρά το γεγονός που είναι ένα τσικ παραπάνω σε οξύτητα, παραμένουν δροσερά, τραγανά και ιδανικά για να ανοίξει η όρεξη.
Στα ψαρικά, η μαεστρία του σεφ φαίνεται ξεκάθαρα: από τη μια έχουμε το μαγιάτικο ταρτάρ να αναδεικνύεται σε υπόδειγμα φινέτσας, με τη μελάσα να χαρίζει διακριτική γλύκα και από την άλλη το ζουμερό λαβράκι με κρούστα ψωμιού και σάλτσα από ελιές Καλαμών να ξεχωρίζει χάρη στη μεσογειακή ένταση. Σε «δυνατούς λύτες» απευθύνονται τα γαριδάκια pop corn με σκορδαλιά μαύρου σκόρδου και umeboshi που προσφέρουν μια πιο παιχνιδιάρικη πινελιά, λιγότερο «εύκολη», αλλά σίγουρα ενδιαφέρουσα.
Από τα πιο σπουδαία πιάτα του μενού είναι η ρεβιθάδα με κρέμα, η οποία αποδεικνύει τι σημαίνει σεβασμός στην πρώτη ύλη, αλλά και τα γλυκάδια με σάλτσα επτά πιπεριών, με τη χαρακτηριστική πικάντικη ένταση. Φυσικά, κανείς δεν φεύγει χωρίς να δοκιμάσει τα ζουμερά και αρωματικά κεφτεδάκια.
Εμείς από την ενότητα με τα διαλεχτά προϊόντα των Ελλήνων παραγωγών, διαλέξαμε το κατσικίσιο μπλε τυρί του Αρβανίτη, το οποίο δεν έχει τίποτα να ζηλέψει τίποτε από τα αντίστοιχα μεγάλα ευρωπαϊκά, ενώ για το κλείσιμο επιλέξαμε το semifreddo μακεδονικού χαλβά με καραμέλα καρύδας, ένα γλυκό με ένταση και προσωπικότητα, τολμηρό όσο πρέπει για να σε κάνει να θυμάσαι το φινάλε.
Στην κάβα του θα βρείτε περίπου 50 ελληνικές ετικέτες κρασιού από κορυφαίους αμπελώνες, αλλά και 24 επιλεγμένα αποστάγματα, αρκετά από αυτά σπάνια και συλλεκτικά – μονοποικιλιακά τσίπουρα, παλαιωμένες εκδοχές που καλύπτουν σχεδόν όλο το φάσμα των ελληνικών ποικιλιών.
Θα ξαναπάμε; Σίγουρα. Ο Dopios στη Γλυφάδα είναι μια εμπειρία που βασίζεται στην ιδέα της παρέας και το κάνει με γαστρονομική συνέπεια και σεβασμό στο προϊόν. Δεν πρόκειται για «ένα ακόμη μεζεδοπωλείο», αλλά για μια πρόταση που δείχνει πώς η ελληνική κουζίνα μπορεί να είναι ταυτόχρονα μερακλίδικη και υψηλού επιπέδου. Ο Πέσκιας καταφέρνει να κρατήσει την ουσία του μεζέ – το μοίρασμα, την απλότητα, τη χαρά – και να την ανεβάσει σε επίπεδο, χωρίς να τη βαραίνει. Και αυτό είναι το πιο δυνατό χαρτί του.
Λαοδίκης 31, Γλυφάδα, 210 8981747
Kόστος 35-40€/ άτομο (χωρίς ποτό)