Κριτική εστιατορίων

Μirlo: Ακόμη να δοκιμάσεις τα κεμπάπ του «Μαυροκότσιφα»;

Τον Ανδρέα Κιλτσικτσή τον γνωρίσαμε από το Feyrouz, που σερβίρει το πιο αυθεντικό λαχματζούν στην Αθήνα. Κι όχι μόνο. Αυτό το υβρίδιο φούρνου, εστιατορίου και ζαχαροπλαστείου, εμπνέεται και εξερευνά τη γαστρονομική συνύπαρξη Ανατολής και Δύσης street food με προτάσεις του συνδυάζουν τη μεσογειακή κουζίνα με τη λεβαντίνικη παράδοση.

Στο πλαίσιο αυτής της εξερεύνησης, δεν είναι περίεργο που ο Ανδρέας αποφάσισε να ανοίξει στη γειτονιά του μια καντίνα προκειμένου να φιλοξενήσει την ανάγκη του για νέες γαστρονομικές περιπέτειες.

Σε αυτό το ταξίδι βρήκε συνοδοιπόρους δύο πολύ καλούς μάγειρες τον Βασίλη Χαμάμ, που του έκανε μεγάλη εντύπωση με τη δουλειά του στο θεσσαλονικιώτικο Poster και τον Αντρέα Νικολόπουλο, ο οποίος έχει περάσει από το Simul, οπότε έχει και τις ανάλογες περγαμηνές. Μαζί τους η καντίνα την οποία είχε αρχικά στο μυαλό του να κάνει, μετατράπηκε σε ένα ωραιότατο στέκι, που θυμίζει κάτι από τα παλιά ταβερνάκια της γειτονιάς, ειδικά αν καθίσεις σε ένα από τα λιγοστά τραπεζάκια, κάτω από τα δέντρα της πλατείας. Αλλά και για τους λιγότερο παραδοσιακούς υπάρχει χώρος: μια μπάρα με τέσσερα ψηλά stools.

Στο προκείμενο τώρα: εδώ, θα βρείτε την ανατολίτικη μελιτζανοσαλάτα, μπαμπαγκανούς, που ψάχνετε σε όλη την Αθήνα, με ολόκληρη μελιτζάνα, περασμένη από τη φλόγα και κομμένη στα δύο, την οποία γαρνίρουν με μια σως από φάβα μπι ταχίνα και κόκκινη πιπεριά.

Για τη συνέχεια σας προτείνουμε τη σαλάτα φατούς με ντομάτα, αγγούρι, πιπεριές, κρουτόν, μυρωδικά και ζααρτάρ, που θα συνοδέψει ιδανικά το ζουμερό γιαουρτλού, από 100% πρόβειο κρέας, πάνω σε λεπτές, χειροποίητες πίτες, παρέα με δροσερό γιαούρτι – αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που αξίζει να έρθετε ως εδώ.

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη MIRLO (@mirlo_kebabs)

Αν δεν είστε φίλος του συγκεκριμένου κρέατος, στην ενότητα με τα κεμπάπ θα ανακαλύψετε το άψογα ψημένο στο μαγκάλι μπούτι κοτόπουλου με πικάντικη, ανατολίτικη σάλτσα chermoula και το κοντοσουβλάκι από χοιρινό λαιμό, εζμέ και μια αναπάντεχα νόστιμη, καυτερή σως με βάση το νεκταρίνι. Δίπλα τους εμείς βάλαμε το «καμένο» κρεμμύδι με το ροδόξινο Αντιοχείας (μελάσα ροδιού) και του ταίριαξε πολύ.

Κλείσαμε το δείπνο μας με ένα «πειραματικό» επιδόρπιο που έχει φτιάξει ειδικά για το Mirlo ο Κωνσταντίνος Καρακατσάνης από το Django, το οποίο στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν ένα σορμπέ βερίκοκο με τσάι ασμάρα, με ανθό αλατιού και κοκκινοπίπερο.mirlo

Για να συνοδέψετε το φαγητό σας, θα βρείτε μια μικρή λίστα κρασιών ήπιας παρέμβασης, η οποία κατά τη γνώμη μας χρειάζεται εμπλουτισμό, ώστε τα wine pairings να αναδεικνύουν πλήρως τις γεύσεις, ενώ δεν λείπουν οι ψαγμένες μπύρες που είναι ό,τι πρέπει για το καλοκαίρι.

Κι επειδή είναι σίγουρο ότι θα ρωτήσετε, το όνομά του το Mirlo το χρωστάει στον Ziryab έναν μουσικό, ποιητή και γαστρονόμο, ο οποίος έζησε τον 9ο αιώνα στην Ισλαμική Ισπανία και είχε το παρατσούκλι Mirlo, δηλαδή «μαυροκότσιφας» στα ισπανικά. Θέλετε να μάθετε και τον λόγο που θα επιστρέψουμε ξανά; Οι τριπλοψημένες πατάτες και το συκώτι με καμένο λεμόνι.

Info: Ελασιδών 5, Γκάζι – Αθήνα, τηλ. 2161004220

 

Κόστος 20-25 ευρώ/ άτομο

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κριτική εστιατορίων
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κριτική εστιατορίων: Περισσότερα άρθρα