Κριτική εστιατορίων

Όταν η γεύση συναντά τον ήχο: Το νέο μενού του Okupa Kitchen επιχειρεί να αλλάξει τα δεδομένα στο φαγητό του Ψυρρή

Ο chef Νίκος Δραντάκης παντρεύει τη Μεσόγειο με τη Μέση Ανατολή σε ένα εστιατόριο που σκέφτεται και μαγειρεύει με ρυθμό.

Το Okupa Kitchen & Listening Bar πιστεύει πως η γαστρονομία μπορεί να συνδυάζει τέχνη και συναίσθημα. Στον ρυθμό του βινυλίου, προσπαθεί να δώσει στην πόλη έναν ακόμη λόγο να αγαπά τα βράδια της κι εμείς πειστήκαμε να το διαπιστώσουμε.

Δεν έχουν περάσει, άλλωστε, παρά λίγες ημέρες από τότε που μια αυθόρμητη βραδινή βόλτα στην πόλη μας οδήγησε στην οδό Ψαρομηλίγκου. Τα φωτάκια που κρέμονταν πάνω από την αυλή και ο ήχος από τα βινύλια τα οποία έπαιζαν στο background έδωσαν τον τόνο προτού καν διαβούμε το κατώφλι του Okupa Kitchen & Listening Bar.

Λόγω του δροσερού καιρού, περάσαμε γρήγορα στα ενδότερα: ο χώρος, με την mid-century αισθητική του, τους ξύλινους τόνους, τις καμπύλες γραμμές και τη ρετρό αύρα, μοιάζει πραγματικά με καταφύγιο μέσα στην πόλη. Εκείνο όμως που πραγματικά μας εντυπωσίασε ήταν η αναλογική κονσόλα ήχου και οι πάνω από 4.000 δίσκοι που φιλοξενούνται στο ράφι: δεν βλέπεις συχνά τέτοια αγάπη για τη μουσική μαζεμένη σε έναν χώρο.

Αυτή ακριβώς η «εισαγωγή» μας βοήθησε να καταλάβουμε πως βραδινή εμπειρία στο Okupa δεν θα είναι απλώς ένα δείπνο, αλλά ένα μικρό τελετουργικό που θα συνδυάζει την αισθητική, τη μουσική και τη γεύση σε απόλυτη ισορροπία. Ο Νίκος Δραντάκης, ένας chef με πορεία σε χώρους όπως το Fuga, το Artisanal και το Colonial, έχει πιάσει το νόημα και για αυτό έχει συνθέσει ένα μενού με ξεχωριστή μαγειρική ταυτότητα και προσωπικότητα. Κάθε πιάτο έχει τον δικό του άξονα, βασίζεται στην απλότητα αποφεύγοντας τα περιττά στολίδια κι έχει νοστιμιά και τεχνική.

Οι γαρίδες με πίκλα από εσαλότ, τραγανό κρεμμύδι και σάλτσα jalapeno.
Οι γαρίδες με πίκλα από εσαλότ, τραγανό κρεμμύδι και σάλτσα jalapeno.

Ξεκινήσαμε με τον ταραμά: λευκός, αέρινος, με λάδι άνηθου και ένα touch αυγοτάραχου εύκολα μπορεί να θεωρηθεί μια μικρή εισαγωγή, ενδεικτική των προθέσεων του chef. Η buratta “Bloody Mary” με τοματίνια, πιπέρι ourfa και crumble από ελιές, είναι μια ευχάριστη, παραλλαγή που συνδυάζει τη μεσογειακή φρεσκάδα με levantine μπαχαρικά, αλλά μοιάζει κάπως να «χάνεται» δίπλα στη φάβα από πράσινο μπιζέλι, με τραγανό τσορίθο, η οποία αποτελεί ένα ευφυές παιχνίδι υφών και αρωμάτων.

Tο comfort κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής με πουρέ καρότου και πίκλες μανιταριού.
Tο comfort κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής με πουρέ καρότου και πίκλες μανιταριού.

Από τα ζεστά πιάτα, το ceviche λαβράκι  με sumac και τραγανή γλυκοπατάτα σε μακρόστενα chips  είναι λεπτοδουλεμένο, αλλά ένα «σκαλί» πιο πάνω σε σπιρτάδα βρίσκονται οι ωμές γαρίδες με πίκλα από εσαλότ, τραγανό κρεμμύδι και σάλτσα jalapeno, φουλ στις εντάσεις. Ο Δραντάκης δουλεύει με τοπικές πρώτες ύλες, με μια ματιά που συνδυάζει Ελλάδα και Μέση Ανατολή, νοσταλγία και νεωτερικότητα. Ίσως για αυτό το κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής με πουρέ καρότου και πίκλες μανιταριού, το οποίο διαλέξαμε για κυρίως, μπόρεσε εύκολα να μας υπενθυμίσει πως το comfort food μπορεί να έχει εστιατορική υπόσταση χωρίς να χάνει τη ζεστασιά του.

Ενδιαφέρον είχε, επίσης η τραγανή παντσέτα χοιρινού, με πουρέ καπνιστού καρότου κυρίως χάρη στη σως BBQ με ρόδι που λειτουργούσε ως συνδετικός ιστός μεταξύ των υπόλοιπων υλικών. Το φινάλε γράφτηκε με ένα brownie με miso και σοκολάτα, με λευκή σοκολάτα monte και crumble, ένα γήινο γλυκό, με ένα αλμυρό touch που εξασφάλιζε τη ζητούμενη ισορροπία και το umami στοιχείο και με το Strawberries & Cream, μια πιο δροσερή, φρουτώδη εκδοχή επιδορπίου, με ένα πρωτότυπο πάντρεμα ανάμεσα στο θυμάρι και στη λευκή σοκολάτα.

Brownie με miso και σοκολάτα ή Strawberries & Cream; Αυτό είναι το δίλημμα!
Brownie με miso και σοκολάτα ή Strawberries & Cream; Αυτό είναι το δίλημμα!

Κι αν η κουζίνα του Okupa δείχνει ωριμότητα, η cocktail list αποκαλύπτει δημιουργικότητα και συνέπεια. Ο Hrag Darakjian έχει επιμεληθεί μια κάρτα που δεν παίζει απλώς με τις τάσεις, αλλά χτίζει ταυτότητα. Το Tubular Spritz, με Aperol, falernum, prosecco και άνθη πορτοκαλιάς, ελαφρύ, ισορροπημένο είναι ιδανικό για το ξεκίνημα. Ο Amerikanos, με Campari, vermouth και φύλλο κάπαρης, έχει τον μεσογειακό χαρακτήρα του aperitivo, ενώ το Snakefinger (rye whiskey, χαμομήλι και amer picon) κινείται σε πιο underground επίπεδο. Το RA-Fashioned αποτελεί μια έξυπνη, ελληνική εκδοχή του κλασικού old fashioned, με bourbon, σύκο και τσάι του βουνού,  χωρίς υπερβολές, ενώ για όσους θέλουν ένταση, το πικάντικο Rocket Fuel με τεκίλα, jalapeño matcha και αλάτι lime είναι το ποτό τους.

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη OKUPA (@okupa.athens)

Το είπαμε και πριν, αλλά αξίζει να το επαναλάβουμε. Εδώ, η εμπειρία ολοκληρώνεται με την ατμόσφαιρα. Το Okupa δεν είναι απλώς ένα εστιατόριο: είναι ένα urban καταφύγιο, με mid-century αισθητική, πορτοκαλί καναπέδες, βινύλια, και ένα listening bar που καθορίζει τη διάθεση. Ο ήχος είναι αναλογικός, οι μουσικές curated και το vibe θυμίζει εκείνα τα μέρη που δεν φτιάχτηκαν για τις φωτογραφίες, αλλά για τις στιγμές. Στον πρώτο όροφο στεγάζεται ένα co-working space, ιδανικό για όσους θέλουν να δουλέψουν με φόντο jazz και φως από τα μεγάλα παράθυρα και στην ταράτσα με τη θέα στην πόλη βρίσκεται μια πισίνα για τους ενοίκους.

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη OKUPA (@okupa.athens)

Και οι εκπλήξεις δεν τελειώνουν εδώ μιας και στο υπόγειο πραγματοποιούνται μαθήματα yoga και πολιτιστικά events. Εκεί βρίσκεται και ένα πραγματικό εύρημα. Πρόκειται για το κομμάτι ενός αρχαίου υδραγωγείου, το οποίο αποκαλύφθηκε κατά την ανακαίνιση και συντηρήθηκε σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων. Που θέλουμε να καταλήξουμε; Το Okupa δεν προσποιείται: είναι ξενοδοχείο, εστιατόριο, listening bar και χώρος δημιουργίας σε ένα. Αυτό το πολύπλευρο DNA είναι και το μυστικό του γιατί το κάνει όχι απλώς διαφορετικό, αλλά πραγματικά σύγχρονο.

Ψαρομηλίγκου 9, Ψυρρή, Τηλ.: 211 0129999

 

Κόστος 40–50€/άτομο (χωρίς ποτό)

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κριτική εστιατορίων
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κριτική εστιατορίων: Περισσότερα άρθρα
Ταβέρνα Οικονόμου: H καλλιτεχνική εκδοχή της νοστιμιάς
Οι Παριζιάνοι έχουν τα μπιστρό, οι Ιταλοί τις τρατορίες κι εμείς τις ταβέρνες. Ανάμεσά τους, σταθερή αξία αποτελεί αυτό το ιστορικό στέκι των Πετραλώνων, για τα γεμιστά, τους λαχανοντολμάδες, το στιφάδο, τους γίγαντες, τις μπάμιες και το κοκκινιστό, αλλά και τα έργα Τέχνης.
Ταβέρνα Οικονόμου: H καλλιτεχνική εκδοχή της νοστιμιάς 6