Στην αρχή της ενασχόλησής μου με το κρασί, δεν μπορούσα να πιω ερυθρό με τίποτα. Το πιο κοντινό που άντεχα στο κόκκινο… ήταν ένα ροζέ. Και κάπως έτσι, ξεκίνησε η «ροζέ» ιστορία μου με το κρασί.
Από τότε το αγάπησα. Και σήμερα, βλέπω ότι γίνεται φανταστική δουλειά από Έλληνες οινοποιούς στα ροζέ. Με προσωπικότητα, φινέτσα, φρούτο και terroir. Οπότε αν με ρωτήσετε «πότε πίνουμε ροζέ;», η δική μου απάντηση είναι απλή: όλο τον χρόνο.
Ροζέ από Ραψάνη, από Κρασάτο – ντελικάτο και γαστρονομικό
Ροζέ από Γουμένισσα, με Νεγκόσκα – μεστό και αρωματικό
Ροζέ Ξινόμαυρο, είτε από Νάουσα είτε από Αμύνταιο – στιβαρό, με διάρκεια
Ροζέ από Ικαρία, από Φωκιανό, Κούντουρο (Μαντηλαριά) ή Μπεγλέρι – νησιώτικος χαρακτήρας, θαλασσινή οξύτητα, άρωμα ελληνικού καλοκαιριού.
Και μια από τις πιο όμορφες εκπλήξεις: Ροζέ από Αυγουστιάτη, από τη Ζάκυνθο – κομψό, με μπαχαρικά και κόκκινο φρούτο, ιδανικό για όσους ψάχνουν κάτι ξεχωριστό
Το ροζέ δεν είναι πια απλώς μια καλοκαιρινή μόδα. Είναι σοβαρή οινική πρόταση – αλλά πάντα με το πιο φιλικό του χαμόγελο.
Κι αν αναρωτιέσαι ποιο ροζέ σου ταιριάζει, πάμε να το βρούμε:
Ξηρό ροζέ – η κομψή επιλογή
Για όσους αγαπούν τη φρεσκάδα χωρίς ίχνος γλυκύτητας. Νότες φράουλας, ροδιού, με καθαρή οξύτητα και δυνατότητες για pairing με φαγητό.
- Ταιριάζει με: χωριάτικη, ψάρια, sushi, πίτσα με προσούτο.
- Δοκίμασε: Ροζέ Ξινόμαυρο ή Αγιωργίτικο από σοβαρούς παραγωγούς.
Ημίγλυκο ροζέ – η δροσιστική «παγίδα»
Φρουτένιο, ευχάριστο και ελαφρώς γλυκό. Τέλειο για παρέα, χαλαρά απογεύματα και ελαφριά πιάτα. Αλλά με μέτρο – γιατί πίνεται εύκολα και… ξεγελάει.
- Ταιριάζει με: πικάντικη κουζίνα, street food, παρέα χωρίς πρόγραμμα.
- Πρόσεξε: επέλεξε ετικέτες με ένδειξη προέλευσης ή από αξιόπιστο οινοποιείο.
Αφρώδες ροζέ – για κάθε στιγμή που θες να κάνεις pop
Έχει τη φρεσκάδα του ροζέ και την εορταστική διάθεση ενός sparkling. Συνδυάζει φυσαλίδες, κόκκινα φρούτα και ευχάριστη οξύτητα — ό,τι πρέπει για brunch ή βραδινό pre-drink.
- Ταιριάζει με: φράουλες, επιδόρπια, ελαφριές σαλάτες ή απλώς… την καλή διάθεση.
- Πολλά ελληνικά αφρώδη ροζέ φτιάχνονται από Μοσχάτο ή Ξινόμαυρο – και αξίζουν.
️Extra tip: Το ροζέ θέλει δροσιά! Σέρβιρε το στους 8-10°C, σε ψηλό ποτήρι κρασιού ή ακόμα και flute αν είναι αφρώδες. Και βάλε δίπλα του τη σωστή θέα: θάλασσα, φύση, ή απλώς… αγαπημένους ανθρώπους.
Εσύ ποιο ροζέ είσαι;
Ξηρό, ημίγλυκο ή αφρώδες, ό,τι κι αν διαλέξεις, αυτό το καλοκαίρι βάφεται ροζ!
Καλή σας απόλαυση!