Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Ebenezer Cobb Morley: Ο άνθρωπος πίσω από τους κανόνες ποδοσφαίρου

Ebenezer Cobb Morley

Ebenezer Cobb Morley: Ο άνθρωπος που καθιέρωσε κανόνες στο ποδόσφαιρο. Η Google τιμάει την επέτειο της γέννησής του. Όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Ebenezer Cobb Morley: Η Google τιμάει με ένα Doodle τον άνθρωπο που κωδικοποίησε και θέσπισε τους πρώτους κανόνες ποδοσφαίρου στην Αγγλία. Ο Ebenezer Cobb Morley (Εμπενίζερ Κομπ Μόρλεϊ) γεννήθηκε σαν σήμερα στις 16 Αυγούστου 1831, στην πόλη Χαλ, στο ανατολικό Γιόρκσαϊρ του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Morley ήταν γιος υπουργού και μεγάλωσε με αγάπη για τον αθλητισμό. Σπούδασε νομικά, και μετά την ένταξή του στο Μπαρνς Football Club του Λονδίνου κατάλαβε ότι το παιχνίδι θα ήταν καλύτερο εάν είχε συγκεκριμένη οργάνωση και κανονισμούς. Ως τότε οι κανονισμοί ορίζονταν ανά… περιοχή.

Ebenezer Cobb Morley

Σε μια συνάντηση σε μία ταβέρνα, ο Ebenezer Cobb Morley συζήτησε με μέλη ποδοσφαιρικών συλλόγων από όλη την Αγγλία, που είχαν ανάλογες προθέσεις με εκείνον και είχαν φτιάξει κάποιους υποτυπώδεις κανονισμούς για το άθλημα, πριν εκείνος συντάξει τον κατάλογο των 13 κανόνων, που αποτέλεσε το πρότυπο του παιχνιδιού στην Αγγλία.

Ο 13ος κανόνας που έβαλε ήταν ιδιαίτερα χαρακτηριστικός για το πώς παιζόταν το άθλημα στην Αγγλία κατά τον 19ο αιώνα: «Κανένας παίκτης δεν θα πρέπει να φέρει καρφιά, πλάκες σιδήρου ή άλλα αιχμηρά αντικείμενα στα πέλματα ή τα τακούνια των μποτών του». Το 1863 ο Ebenezer Cobb Morley εξελέγη επίτιμος γραμματέας της ομοσπονδίας και από το 1867 έως το 1874 υπήρξε πρόεδρός της.

Σήμερα, οι Κανόνες του παιχνιδιού είναι κωδικοποιημένοι κανόνες που προσδιορίζουν το ποδόσφαιρο. Οι κανόνες αυτοί αποφασίζονται από το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο (IFAB) και δημοσιεύονται από το διεθνώς αναγνωρισμένο οργανισμό που διοικεί το ποδόσφαιρο, τη FIFA. Οι κανόνες αναφέρουν: τον αριθμό των ποδοσφαιριστών που πρέπει να έχει μια ομάδα, η διάρκεια του παιχνιδιού, το μέγεθος τους αγωνιστικού χώρου και της μπάλας, το είδος και της φύσης των παραβάσεων που μπορούν να τιμωρηθούν από το διαιτητή, τον κανόνα του οφσάιντ και πολλούς άλλους κανόνες που διέπουν το άθλημα.

Οι υφιστάμενοι Κανονισμοί του Παιχνιδιού περιλαμβάνουν 17 διαφορετικούς κανονισμούς, οι οποίοι περιλαμβάνουν πολλαπλούς κανόνες και οδηγίες.  Το 1997 έγινε μια σημαντική αναθεώρηση και διαγραφή ολόκληρων παραγράφων. Διευκρινίστηκαν πολλά σημεία ώστε να απλοποιηθούν και να ενισχυθούν οι αρχές του ποδοσφαίρου. Οι κανόνες είναι γραμμένοι στην Αγγλική γλώσσα και αποτελούν κατευθυντήριες γραμμές οι οποίες στη συνέχεια διευκρινίζονται μέσα από την πράξη, την παράδοση και την επιβολή των διαιτητών.

Τεχνολογία Τελευταίες ειδήσεις