Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Εντοπίστηκαν ακόμη 72 μυστηριώδη ραδιοσήματα σε έναν μακρινό γαλαξία

Εντοπίστηκαν ακόμη 72 μυστηριώδη ραδιοσήματα σε έναν μακρινό γαλαξία
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EPA

Ακόμη 72 ραδιοσήματα (Fast Radio Bursts-FRB)εντόπισαν ερευνητές του προγράμματος αναζήτησης εξωγήινης νοημοσύνης Breakthrough Listen στις ΗΠΑ, από την ίδια μυστηριώδη πηγή, που βρίσκεται σε ένα μακρινό γαλαξία σε απόσταση περίπου τριών δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη.

Τα ραδιοσήματα FRB είναι γρήγοροι φωτεινοί παλμοί ραδιοακτινοβολίας με διάρκεια μόλις μερικών χιλιοστών του δευτερολέπτου. Η πηγής του ακόμη δεν μπορεί να προσδιοριστεί ενώ οι θεωρίες δίνουν και παίρνουν. Άλλοι μιλάνε για άστρα νετρονίων με μεγάλο μαγνητισμό και άλλοι για τεχνολογικές “υπογραφές” και ενδείξεις εξωγήινων εξελιγμένων πολιτισμών.

Οι περισσότεροι ραδιοπαλμοί FRB είναι μεμονωμένοι και προέρχονται από πηγές μη επαναλαμβανόμενες. Όμως, η συγκεκριμένη πηγή FRB 121102 είναι ξεχωριστή,καθώς είναι η μόνη που έχει στείλει διαδοχικά ραδιοσήματα, κάτι που έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των αστρονόμων.

Να θυμίσουμε ότι το 2017 είχαν ανιχνευθεί 21 FRB από την συγκεκριμένη πηγή, και οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ, που συνεργάζονται με το Πρόγραμμα Breakthrough Listen χρησιμοποιώντας το Τηλεσκόπιο Green Bank της Δυτικής Βιρτζίνια, ανέλυσαν ξανά τις περυσινές παρατηρήσεις τους με τη βοήθεια ενός αλγόριθμου μηχανικής μάθησης. Τελικά ανακάλυψαν άλλα 72 σήματα FRB «κρυμμένα» μέσα στον τεράστιο όγκο των δεδομένων από τις παρατηρήσεις, τα οποία δεν είχαν γίνει αντιληπτά εξ αρχής.

Μετά τη νέα ανακάλυψη, η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό αστροφυσικής “Astrophysical Journal”, ανέρχεται πλέον σε περίπου 300 ο συνολικός αριθμός των σημάτων FRB που έχουν ανιχνευθεί από τη συγκεκριμένη ραδιοπηγή 121102 από το 2012, όταν ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά από τους αστρονόμους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τεχνολογία Τελευταίες ειδήσεις