Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2021: Η γυναίκα στην πρώτη γραμμή

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2021: Η γυναίκα στην πρώτη γραμμή

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ 2021: Το Κοινοβούλιο αφιερώνει τη φετινή Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου στον παγκόσμιο αγώνα των γυναικών κατά της κρίσης του COVID-19.

Οι γυναίκες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς αποτελούν την πλειοψηφία των εργαζομένων που απασχολούνται στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης. Πολλές έχουν επίσης πληγεί σοβαρά από την κρίση λόγω της απώλειας θέσεων εργασίας ή της απασχόλησής τους σε επισφαλείς θέσεις εργασίας. Επιπλέον, οι συνεχόμενοι εγκλεισμοί έχουν οδηγήσει σε αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας. Το Κοινοβούλιο έχει ζητήσει την καταπολέμηση αυτών των ανισοτήτων.

Το Κοινοβούλιο θα τιμήσει τη φετινή Ημέρα της Γυναίκας κατά τη σύνοδο της ολομέλειας, στις 8 Μαρτίου. Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν θα κάνει επίσης την εμφάνισή της μέσω βιντεομηνύματος.

Διαβάστε περισσότερα για τον αγώνα του Κοινοβουλίου για την ισότητα των φύλων.

Οι γυναίκες στον αγώνα κατά του COVID-19

Σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης σχετικά με τον αγώνα των γυναικών κατά της κρίσης του COVID-19, η επιτροπή για τα δικαιώματα των γυναικών και ισότητας των φύλων (FEMM) τιμά την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2021 διοργάνωνε διακοινοβουλευτική συνεδρίαση με θέμα “Είμαστε δυνατές: Οι γυναίκες στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά του COVID-19”.

Δείτε εδώ το αφιέρωμα της Google στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2021.

Δείτε τα επιτεύγματα των γυναικών σε ένα βίντεο.

Ο πρώτος εορτασμός της Ημέρας της Γυναίκας πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1909 στη Νέα Υόρκη, η 8η Μαρτίου προτάθηκε από τη Διεθνή Διάσκεψη Γυναικών του 1910 ώστε να καθιερωθεί μια «Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας».

Αφού οι γυναίκες κέρδισαν το δικαίωμα ψήφου στη Σοβιετική Ρωσία το 1917, η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε ως εθνική αργία εκεί. Την εποχή εκείνη εορταζόταν κατά κύριο λόγο από το σοσιαλιστικό κίνημα και τις κομμουνιστικές χώρες μέχρι την υιοθέτησή της το 1975 από τα Ηνωμένα Έθνη.

Η πρώτη τήρηση της «Ημέρας της Γυναίκας», ονομαζόταν «Εθνική Ημέρα της Γυναίκας» και πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου του 1909 στη Νέα Υόρκη, όπου διοργανώθηκε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αμερικής κατόπιν εισήγησης της Τερέζα Μαλκίελ.

Αν και υπήρξαν ισχυρισμοί ότι η μέρα γιόρταζε την διαμαρτυρία των εργατριών στην κατασκευή ενδυμάτων στην Νέα Υόρκη στις 8 Μαρτίου του 1857, οι ερευνητές τους καταρρίπτουν ως μύθο.

Τεχνολογία Τελευταίες ειδήσεις