Δευτέρα, 6 Μαΐ
22oC Αθήνα

Στο πειθαρχικό ο γιατρός που κατήγγειλε ότι χρησιμοποιήθηκαν “ελαττωματικά” κλιπ σε νεογέννητα

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Αναστάτωση είχε προκληθεί στην τοπική κοινωνία λόγω της υπόθεσης, το 2011 .
“Κινδύνευε” η ζωή νεογνών από τα ελαττωματικά κλιπ είχε ειπωθεί, όμως, δεν προκύπτει αυτό από τον έλεγχο…

Όπως διαβάζουμε στο ThrakiToday, στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης και στον Διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θράκης παραπέμπεται παιδίατρος του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης
για την πολύκροτη υπόθεση με τα “ελαττωματικά” μανταλάκια που είχε αναστατώσει την κοινωνία της Ξάνθης και όχι μόνο.

Πρόκειται για μια σειρά από καταγγελίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας εκείνη την περίοδο και οι οποίες αφορούν τη χρήση ελαττωματικών κλιπ στη Μαιευτική Κλινική του Νοσοκομείου Ξάνθης και σύμφωνα με τις οποίες έθεταν σε κίνδυνο τη ζωή νεογνών. Συγκεκριμένα τον Ιούνιο του 2011 ξέσπασε σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών και τον Διοικητή του Νοσοκομείου Ξάνθης με τους πρώτους να αναφέρονται σε περιστατικό που σημειώθηκε στις 25 Ιουνίου στη Γ.Μ. Κλινική και στο οποίο φερόταν νεογνό να έχει χάσει μεγάλη ποσότητα αίματος και να μεταφέρεται εσπευσμένα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης λόγω χρήσης ελαττωματικών κλιπς (μανταλάκια).

Ακολούθησε μια σειρά από καταγγελίες και ανακοινώσεις που έκαναν λόγο για εκτεταμένη χρήση ελαττωματικών κλιπς στο Γ.Ν. Ξάνθης που έθετε σε κίνδυνο τη ζωή των νεογνών.
Ο διοικητής του Νοσοκομείου κατέθεσε τότε μηνυτήρια αναφορά κατά της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών ενώ παράλληλα διατάχθηκε έλεγχος του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας.

Τι έδειξε ο έλεγχος

Από το πόρισμα του ελέγχου προκύπτουν μια σειρά από παραβάσεις από πλευράς του θεράποντα παιδιάτρου που είχε πρωτοστατήσει τότε στην υπόθεση καθώς σε αυτό αναφέρεται πως οι ισχυρισμοί του ως άνω για τα κλιπς είναι “αυθαίρετοι”.
Παράλληλα στο ίδιο πόρισμα γίνεται γνωστό πως, όπως είχε δηλώσει και ο διοικητής του Νοσοκομείου Ξάνθης, τα κλιπς που χρησιμοποιούνταν ήταν ιταλικής προέλευσης και έφεραν τις απαραίτητες διαπιστεύσεις και όχι κινέζικης όπως είχε καταγγελθεί.

Όσον αναφορά το περιστατικό με το νεογνό που μεταφέθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης γίνεται γνωστό από το πόρισμα ότι αυτό έφτασε στην Αλεξανδρούπολη σε καλή κατάσταση, δεν του έγινε μετάγγιση αίματος ενώ έμεινε στο Νοσοκομείο για πέντε μέρες και σε καλή κατάσταση πήρε εξιτήριο, χωρίς να ευσταθούν οι ισχυρισμοί του ως άνω παιδιάτρου που έκαναν λόγο για μεγάλες ποσότητες αίματος τις οποίες έχασε το βρέφος.

Το πόρισμα καταλήγει στο ότι οι διαστάσεις που πήρε το θέμα, ανύπαρκτο όπως το χαρακτηρίζει, είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση πανικού στην κοινωνία της Ξάνθης με τις εγκυμονούσες να επιλέγουν για τον τοκετό τους κλινικές όμορων Νομών.

Το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας προτείνει την παραπομπή του παιδιάτρου στο πειθαρχικό του Ι.Σ. Ξάνθης για παράβαση του Κώδικα Ιατρική Δεοντολογίας, που ορίζει ότι ο γιατρός πρέπει να αποφεύγει κάθε πράξη ή παράλειψη η οποία μπορεί να βλάψει την πίστη του κοινού προς το ιατρικό επάγγελμα και στον Διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θράκης για παράβαση των άρθρων σχετικών νόμων που απαγορεύουν την άσκηση κριτικής των πράξεων της προϊσταμένης αρχής, που γίνεται δημόσια γραπτώς ή προφορικώς με σκόπιμη χρήση.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση από πλευράς του παιδιάτρου για την εξέλιξη της υπόθεσης…

Διαβάστε ακόμα:

Ξάνθη: Μωρό κόντεψε να πεθάνει από ελαττωματικά υλικά σε νοσοκομείο

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε