Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Βόμβα ήταν και… πάει – Όλο το χρονικό της επιχείρησης “Κορδελιό” [pics, vid]

Βόμβα ήταν και… πάει – Όλο το χρονικό της επιχείρησης “Κορδελιό” [pics, vid]

– Τέλος καλό, όλα καλά στην επιχείρηση… Κορδελιό για την εξουδετέρωση της βόμβας που είχε βρεθεί κάτω από βενζινάδικο
– Χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για λόγους ασφαλείας
– Η απενεργοποίηση, η μεταφορά και η εξουδετέρωση στο πεδίο βολής
– Η απίστευτη ιστορία της βόμβας που “κρυβόταν” για 74 χρόνια
– Το κόστος της επιχείρησης και τι θα συνέβαινε αν κάτι πήγαινε στραβά
– Φωτογραφίες και βίντεο από τη μεγαλειώδη επιχείρηση

Η βόμβα που “περίμενε” 74 σχεδόν χρόνια στα έγκατα της δυτικής Θεσσαλονίκης πέρασε μετά από μια απόλυτα επιτυχημένη επιχείρηση στην… αιωνιότητα. Πώς βρέθηκε όμως εκεί;

Η βόμβα δεν ήταν όπως θα περίμενε κανείς ιστορικό “ενθύμιο” των Γερμανών κατακτητών, αλλά των Εγγλέζων συμμάχων.

Αποτέλεσμα ενός φρικαλέου λάθους που έκαναν το βράδυ της 5ης Δεκεμβρίου 1943 τα εγγλέζικα -συμμαχικά αεροπλάνα… (Διαβάστε ΕΔΩ την ιστορία της βόμβας)

Όλο το χρονικό της επιχείρησης

Χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τα μαγαζιά τους προκειμένου να εκκενώσουν την περιοχή όπου πραγματοποιήθηκε η μεγαλειώδης επιχείρηση για την απενεργοποίηση της βόμβας.

Έρημη πόλη…

Ο Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου ερήμωσε. Τα δημοτικά λεωφορεία από τις 6.30 το πρωί βρισκόταν στις στάσεις για τη μεταφορά των δημοτών στους χώρους υποδοχής, ενώ η προσέλευση ήταν υποτονική καθώς το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων μετακινήθηκαν με ίδια μέσα.

Ιδιαίτερη ήταν η μέριμνα για την εξυπηρέτηση των ΑμεΑ και των ανθρώπων με προβλήματα υγείας, καθώς ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου φρόντισε για την ασφαλή μεταφορά, φιλοξενία και επιστροφή τους από τους χώρους υποδοχής αλλά και από ξενοδοχείο, που μίσθωσε ο δήμος.

Πολλοί ήταν εκείνοι που επισκέφτηκαν φίλους και συγγενικά πρόσωπα.

Παρόλ’ αυτά κάποιοι βρήκαν τα μέτρα υπερβολικά και αποφάσισαν με δική τους ευθύνη να παραμείνουν στα σπίτια τους. Υπολογίζεται ότι την περιοχή απομακρύνθηκε περίπου του 70% των κατοίκων.

Οργή Πατουλίδου για τη… live μετάδοση

Λίγο πριν ξεκινήσει η επιχείρηση απενεργοποίησης εντοπίστηκε μια κάμερα που μετέδιδε Live εικόνα από το σημείο.

Αυτό προκάλεσε την όργη της Αντιπεριφερειάρχη Βούλας Πατουλίδου, που δήλωσει ότι δεν θα ξεκινήσει η επιχείρηση αν δεν απομακρυνθεί κάμερα μέσου ενημέρωσης που έχει τοποθετηθεί στον 4ο όροφο οικοδομής, ακριβώς πάνω από το βενζινάδικο…

(Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

Εκκένωση και της Softex

Λίγες εκατοντάδες μέτρα μακριά από το βενζινάδικο, στα όρια της “κόκκινης ζώνης”, η εκκένωση του προσφυγικού καταυλισμού της Σόφτεξ εξελίχθηκε ομαλά…

Περίπου 350 άτομα μετακινήθηκαν με λεωφορεία προς το κέντρο της πόλης και ακολούθησε έλεγχος του χώρου προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν έμεινε κανείς μέσα στο καμπ.

Οι πρόσφυγες, συνοδεία μελών ΜΚΟ προκειμένου να τους βοηθήσουν σε ό,τι τυχόν προκύψει, επισκέφτηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο και μνημεία της πόλης. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

Απενεργοποίηση και… καθυστερήσεις

Περίπου στις 12 το μεσημέρι ολοκληρώθηκε, από τους πυροτεχνουργούς της ειδικής ομάδας του στρατού, η απενεργοποίηση της βόμβας με την ελεγχόμενη αφαίρεση του πυροκροτητή και στη συνέχεια τα μέλη της ειδικής ομάδας κατέβηκαν στο σκάμμα όπου βρίσκεται η βόμβα και επιβεβαίωσαν ότι ολοκληρώθηκε η επιχείρηση απενεργοποίησης.

Ωστόσο η επιχείρηση μεταφοράς της βόμβας από το Κορδελιό στο Πεδίο Βολής έγινε με αρκετή καθυστέρηση.

Κι αυτό γιατί κατά την διάρκεια απόσυρσης της βόμβας από την τρύπα που βρέθηκε, έπεσαν πολλά χώματα. Αυτό σε συνδυασμό με την λάσπη, προκάλεσε μια μικρή καθυστέρηση σε όλη την διαδικασία.

Σαν… αρχηγός κράτους!

Περίπου στις 14.30 το μεσημέρι ξεκίνησε μια τεράστια πομπή με οχήματα του στρατού, περιπολικά, μηχανές και άλλα οχήματα που συνόδευσε τη βόμβα στο πεδίο βολής, περίπου 60 χιλιόμετρα από το πρατήριο βενζίνης που είχε βρεθεί.

 Εξουδετέρωση και επιστροφή στην κανονικότητα…

Αυτό σήμανε και τη λήξη συναγερμού καθώς σιγά σιγά η πόλη άρχισε να επιστρέφει στην κανονικότητά της. Τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ ξεκίνησαν να εκτελούν και πάλι δρομολόγια ενώ αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στους δρόμους της περιοχής.

“Τέλος καλό όλα καλά. Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η επιχείρηση απενεργοποίησης και απομάκρυνσης της βόμβας” είπε χαρακτηριστικά ο Απόστολος Τζιτζικώστας και έκανε λόγο για μια πρωτόγνωρη επιχείρηση για τα ελληνικά δεδομένα, τη μεγαλύτερη οργανωμένη εκκένωση περιοχής σε καιρό ειρήνης, όπως είπε, κατά την οποία απομακρύνθηκαν περίπου 70.000 συμπολίτες μας.

Λίγο αργότερα η βόμβα πέρασε και επίσημα στην… ιστορία αφού πυροτεχνουργοί του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς την εξουδετέρωσαν στο πεδίο βολής Ασκού Προφήτη…

Αν κάτι είχε πάει στραβά…

Η βόμβα που ήταν αμερικανικής προέλευσης ήταν σε πολύ καλή κατάσταση, επειδή όταν έπεσε στο έδαφος η περιοχή ήταν έλος.

Το μήκος της είναι 1,5 μέτρο και το βάρος της 275 λίβρες, ενώ σε περίπτωση έκρηξης, κατά τον κ. Φανιό, τα θραύσματά της θα μπορούσαν να σκοτώσουν κάποιον αν βρισκόταν σε απόσταση 1800 μέτρων. Σε περίπτωση, άλλωστε, που χτυπούσε πάνω της ο εκσκαφέας, κατά τη διάρκεια των έργων στο βενζινάδικο, η κατάσταση, όπως είπε, θα ήταν διαφορετική από αυτήν που είχαμε σήμερα. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

Πόσο κόστισε η επιχείρηση

Ο δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου, Πέτρος Σούλας, συνεχάρη όλους τους φορείς που συμμετείχαν στην επιχείρηση, ευχαρίστησε τους πολίτες της περιοχής για την άψογη συνεργασία αλλά και για το χιούμορ τους που, όπως επισήμανε, “ήταν καθοριστικός παράγοντας για να μην υπάρξει πανικός, αλλά μια τόσο επιτυχημένη επιχείρηση που στην αρχή φάνταζε δύσκολη”.

Είπε ακόμη ότι η έντονη παρουσία της αστυνομίας μηδένισε τον οποιοδήποτε φόβο των πολιτών για κλοπές. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου σχολίασε ότι “ο ελληνικός στρατός αποδεικνύεται αντάξιος της εμπιστοσύνης και της ιδιαίτερης εκτίμησης που του έχει ο ελληνικός λαός” και συνεχάρη όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Σε ό,τι αφορά το κόστος της επιχείρησης, ο κ. Σούλας διευκρίνισε ότι για τον δήμο Κορδελιού – Ευόσμου ανήλθε σε 8.700 ευρώ ενώ ο κ. Κυρίζογλου σημείωσε ότι ο δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης δαπάνησε 980 ευρώ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Φωτογραφίες: Reuters – Eurokinissi

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε