Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

Αγία Πελαγία: Τελευταίο αντίο στους νεκρούς της κακοκαιρίας – Απόγνωση στην Κρήτη για τις καταστροφές

Αγία Πελαγία: Τελευταίο αντίο στους νεκρούς της κακοκαιρίας – Απόγνωση στην Κρήτη για τις καταστροφές

Με τις κηδείες του Κώστα και της Ευγενίας γράφεται ο επίλογος της τραγωδίας στην Αγία Πελαγία. Απελπισμένοι οι κάτοικοι στην Κρήτη που χτυπήθηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα…

Η Αγία Πελαγία, η Σητεία και άλλες περιοχές στην Κρήτη που χτυπήθηκαν από την κακοκαιρία μετρούν τις πληγές τους. Δυο μέρες μετά τη θεομηνία, πολλές περιοχές παραμένουν «πνιγμένες» στη λάσπη, με τις ζημιές σε καταστήματα να είναι πρωτοφανείς. Οι ιδιοκτήτες τους, ζητούν να αποζημιωθούν και κάνουν λόγο για ένα χτύπημα που διαγράφει την επιτυχία του καλοκαιριού. Τα βλέμματα όλων βρίσκονται στις δύο οικογένειες που θρηνούν τους δικούς τους ανθρώπους. Ο Κώστας και η Ευγενία έχασαν τη ζωή τους, όταν το αυτοκίνητο που επέβαιναν παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά.

Το τελευταίο αντίο θα πουν σήμερα συγγενείς και φίλοι στα θύματα της κακοκαιρίας του Σαββάτου. Ο φωτογράφος Κώστας Βεργάκης, 50 ετών έχασε τη ζωή του μέσα στο αυτοκίνητό του όταν αυτό παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά στην Αγία Πελαγία. Το αυτοκίνητο τούμπαρε και εκείνος πνίγηκε στα λασπόνερα της βροχής. Η 49χρονη Ευγενία Κυρίλοβα Σηφάκη, που επίσης σκοτώθηκε στην Αγία Πελαγία, βρισκόταν στο ίδιο αυτοκίνητο, στη θέση του συνοδηγού.

Σύμφωνα με μαρτυρίες άνοιξε την πόρτα και βγήκε έξω για να σωθεί ωστόσο τα νερά που είχαν σχηματίσει χείμαρρο την παρέσυραν στη θάλασσα. Η σορός της εντοπίστηκε μια μέρα μετά να επιπλέει ανάμεσα σε φερτά υλικά. Οι ώρες ήταν δραματικές ενώ ο απολογισμός της κακοκαιρίας που έπληξε με δίνη την Αγία Πελαγία τραγικός.

Ο φωτογράφος Κωνσταντίνος Βεργάκης πατέρας δύο παιδιών θα κηδευτεί σήμερα από τον Ιερό ναό Αναστάσεως του Κυρίου στο Νέο Κοιμητήριο Ηρακλείου στις 12.00 το μεσημέρι. O Κωνσταντίνος Βεργάκης ήταν 30 χρόνια φωτογράφος. Όλοι κάνουν λόγο για έναν πολύ καλό άνθρωπο και σωστό επαγγελματία.

Η άτυχη Ευγενία Κυρίλοβα Σηφάκη, 49 ετών, θα κηδευτεί λίγες ώρες αργότερα στο Γάζι. Η κηδεία της έχει προγραμματιστεί για τις 15:30 μετά το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνας στο Τσαλικάκι. Η άτυχη γυναίκα είχε δύο παιδιά εκ των οποίων το κορίτσι παρακολουθούσε συντετριμμένο τις έρευνες για τον εντοπισμό της μητέρας του το πρωί της Κυριακής. Οι ώρες ήταν δραματικές καθώς εντοπίστηκε από drone της Πυροσβεστικής ανάμεσα σε φερτά υλικά σε ορμίσκο ανατολικά της Αγίας Πελαγίας εν συνεχεία προσέγγισε σκάφος της 3ης ΕΜΑΚ ανασύρθηκε και παρελήφθη από το ΕΚΑΒ στο λιμανάκι της Παντάνασσας.

Η Ευγενία Σηφάκη Κυρίλοβα θα κηδευτεί στο Γάζι. Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνας στο Τσαλικάκι στις 3:30 το απόγευμα της Δευτέρας 17 Οκτωβρίου.

Οργισμένα ξεσπάσματα με την καταστροφή

Δρόμοι ανοιγμένοι στα δύο, αυτοκίνητα να έχουν παρασυρθεί πάνω σε όγκους λάσπης ή το ένα πάνω στο άλλο, σπίτια και καταστήματα θαμμένα κάτω από τις λάσπες. Οι εικόνες που έρχονται από την Κρήτη μετά το πέρασμα της φονικής κακοκαιρίας είναι ασύλληπτες. Ιδιοκτήτες καταστημάτων ξεσπούν και ζητούν να αποζημιωθούν. Όπως λένε οι κόποι ενός ολόκληρου καλοκαιριού όχι μόνο θα πάνε χαμένοι αλλά χωρίς βοήθεια δεν θα καταφέρουν να τα βγάλουν πέρα.

Σύμφωνα με τις αρχές στην Κρήτη την επιχορήγηση δικαιούνται βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες, εμπορικά καταστήματα, αγροτικές εκμεταλλεύσεις, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς, επιχειρήσεις που ασκούν νόμιμη οικονομική δραστηριότητα, ανεξάρτητα από τη μορφή τους, συμπεριλαμβανομένων και των ατομικών επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών και των κοινωνιών αστικού και κληρονομικού δικαίου, καθώς και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή, μεταποίηση ή εμπορία προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας.

Οπως έγινε γνωστό η επιχορήγηση καλύπτει υλικές ζημιές που προκλήθηκαν εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης, καθώς και αυτοκίνητα επαγγελματικής χρήσης, μέσα παραγωγής, συμπεριλαμβανομένου και του εγγείου κεφαλαίου και αποθηκευμένα προϊόντα.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις