Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Αγρίνιο: Ταφικό έθιμο με συγκίνηση πίσω από τις ευχές και τα χαμόγελα – Δείτε τις εικόνες από το νεκροταφείο

Αγρίνιο: Ταφικό έθιμο με συγκίνηση πίσω από τις ευχές και τα χαμόγελα – Δείτε τις εικόνες από το νεκροταφείο

Το Ταφικό Έθιμο των Ποντίων αναβίωσε για πρώτη φορά στην ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου και οι στιγμές ήταν συγκινητικές και ιδιαίτερες. Έλαβε χώρα στο κοιμητήριο Ματσουκίου σήμερα, Κυριακή του Θωμά, που για τους Πόντιους είναι η ημέρα μνήμης των νεκρών.

Ημέρα που οι Πόντοι μοιράζονται με τους νεκρούς τους, πίνοντας κρασί, τρώγοντας μεζέδες και τσουγκρίζοντας αυγά στα νεκροταφεία, πάνω στα μνήματα. Απαραιτήτως βέβαια με τη συνοδεία λύρας. Το ταφικό έθιμο τηρείται σε αρκετές περιοχές Ποντίων και σήμερα διαδραματίστηκε στο Ματσούκι έχοντας σχετικό κάλεσμα απευθύνει ο Σύλλογος Ποντίων Αιτωλοακαρνανίας «Δημήτρης Ψαθάς».

«Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Κυριακή του Θωμά, στο ποντιακό χωριό Ματσούκι το ταφικό έθιμο. Έθιμο που αν και λαμβάνει χώρα στα κοιμητήρια μπορεί για πολλούς να είναι κάτι “ξένο” αλλά για τον Ποντιακό Ελληνισμό είναι η συνέχιση των εθίμων και παραδόσεων που έφεραν οι πρόγονοι από τις πατρογονικές εστίες. Στην ουσία είναι ημέρα χαράς, συμβαδιζουμε με την ορθόδοξη πίστη εορτάζοντας την Ανάσταση με τα προσφιλή μας πρόσωπα που δεν είναι στην ζωή, αφού μέχρι την Πεντηκοστή οι ψυχές τους είναι μαζί μας. Άλλωστε ο θάνατος προηγείται της Ανάστασης που σήμερα την βιώσαμε», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Το Ματσούκι στις δυτικές όχθες της τεχνητής λίμνης Στράτου είναι ένα από τα ποντιακά χωριά της Αιτωλοακαρνανίας.  Πόντιοι από το  Τσαγράκ Κερασούντας εγκαταστάθηκαν στην περιοχή το 1923 μετά τη Μικρασιατική καταστροφή και την ανταλλαγή πληθυσμών, έφτιαξαν στο Ματσούκι έναν υποδειγματικό οικισμό που πυρπολήθηκε από τους Γερμανούς αλλά  ξαναφτιάχτηκε το 1961. Δείτε τις εικόνες του agrinionews.gr

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις