Παρασκευή, 3 Μαΐ
21oC Αθήνα

Αγρότες: Στα μπλόκα με το βλέμμα στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό

Αγρότες: Στα μπλόκα με το βλέμμα στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό

Αμετακίνητοι στις θέσεις τους παραμένουν οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα, παρακολουθώντας τις εξελίξεις τόσο ενόψει της αυριανής συνάντησης στην Νίκαια, όσο και του διαλόγου που έχει συμφωνηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου στις 12 το μεσημέρι.

Στο πλαίσιο αυτό, το σημερινό δελτίο κινητοποιήσεων σε διάφορες περιοχές της Β. Ελλάδας αναφέρει:

Στο νομό Κιλκίς, όπου έχουν στηθεί δύο μπλόκα στα τελωνεία των Ευζώνων και στη Δοϊράνη, στα σύνορα Ελλάδας- πΓΔΜ, στο πρώτο θα συνεχιστεί και σήμερα ο αποκλεισμός (13:00- 15:00 και 20:00- 23:30) και στο δεύτερο η διέλευση θα διακοπεί από τις 18:30 έως τις 23:30.

Στον νομό Πέλλας, η απόφαση που ελήφθη αφορά στο κλείσιμο των κόμβων: Μελισσίου, Μαυροβουνίου, Μεσημερίου, Αλυσίδας Βεγορίτιδας και Αψάλου (18:00- 21:00 αντίστοιχα) και Γυψοχωρίου (17:00- 17:30).

Στον νομό Πιερίας, σε Αιγίνιο και Κατερίνη, σύμφωνα με το μέλος της συντονιστικής επιτροπής, Χρήστο Βάγια, συνεχίζεται ο επ΄ αόριστον αποκλεισμός

Υπό κατάληψη παραμένει η Εγνατία Οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, ενώ στο χρονικό διάστημα 12.00-00.00 κλείνει και η δίοδος για την παρακαμπτήριο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Καβάλας. Σε πεντάωρο αποκλεισμό της παλιάς Ε.Ο στο ύψος της Αμφίπολης, από τις 16.00-21.00, θα προχωρήσουν και σήμερα οι αγρότες από τον μπλόκο της Παλαιοκώμης. Παραμένουν τα μπλόκα των Κοκκινογείων και Προσοτσάνης του νομού Δράμας, με τους συμμετέχοντες σε αυτά να προχωρούν σε συμβολικούς αποκλεισμούς ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

*Στα διόδια των Μαλγάρων, συνεχίζεται ο επ’ αόριστον αποκλεισμός, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου, Αχιλλέας Καμπούρης, προσθέτοντας ότι «αύριο θα συμμετέχουμε αύριο στη συνάντηση της Νίκαιας».

* Σε αποκλεισμό παραμένει για περισσότερες από τρεις εβδομάδες ο κόμβος του Νησελίου επί της Εγνατίας Οδού στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας.

«Μετά τις 16.00 το μεσημέρι, δύναμη από το μπλόκο της σερβικής γέφυρας στα Γιαννιτσά θα μεταβούμε στο τελωνείο Ευζώνων για συμπαράσταση στους συναδέλφους μας», επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής στο μπλόκο της σερβικής γέφυρας, Παναγιώτης Ανδρικόπουλος. Όπως πρόσθεσε «ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν θα προβούμε σε αποκλεισμό του δρόμου στο σημείο που έχουν παρατεταγμένα τα τρακτέρ».Σε αποκλεισμό του δρόμου στο χρονικό διάστημα 10.00-18.00 προχωρούν οι συμμετέχοντες στο μπλόκο της Χαλκηδόνας.

Στάση αναμονής

Με παρατεταγμένα τα τρακτέρ τους στα μπλόκα που έχουν στήσει για περισσότερες από 20 ημέρες, οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Θεσσαλονίκης, τηρούν και αυτοί στάση αναμονής ενόψει της συνάντησης με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι.

Όπως επισήμαναν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι επικεφαλής των συντονιστικών επιτροπών στα μπλόκα «ενόψει της συνάντησης, αλλά και λόγω των καιρικών συνθηκών, αποφασίσαμε σήμερα να μην προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις, έτσι ώστε να μην ταλαιπωρήσουμε τον κόσμο με τους παρακαμπτήριους δρόμους και συμβεί και κανένα ατύχημα».

Στο πλαίσιο αυτό, για σήμερα δεν προγραμματίζονται κινητοποιήσεις στα μπλόκα στην αερογέφυρα της Θέρμης και στα πράσινα φανάρια (διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία») καθώς και στο μπλόκο στον αερολιμένα της Θεσσαλονίκης.

«Μόνο σαν σκέψη υπάρχει ακόμα να γίνει συμβολικός αποκλεισμός από το μπλόκο στα πράσινα φανάρια, μιας ώρας από τις 20.00 το βράδυ», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου, Βασίλης Μαυροσκάς.

Καμία κινητοποίηση δεν προγραμματίζεται και σήμερα στο μπλόκο στο Δερβένι, «κυρίως λόγω καιρού», όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συντονιστής, Αναστάσης Σοϊλεμέζης, που πρόσθεσε «θα συμμετάσχουμε στο διάλογο με τον Έλληνα πρωθυπουργό τη Δευτέρα».

Καμία κινητοποίηση δεν προγραμματίζεται για σήμερα στον νομό Χαλκιδικής, όπου έχουν στηθεί τέσσερα μπλόκα, στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά, τη Νέα Καλλικράτεια και τον Πολύγυρο. «Υπογράψαμε με τις προτάσεις των Τεμπών, αλλά δεν αποκλείεται να συμμετέχουμε και στην αυριανή συνάντηση της Νίκαιας», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συντονιστής του μπλόκου στον κόμβο Μουδανιών, Βαγγέλης Μισαηλίδης.

Αποκλείουν το εθνικό δίκτυο στην Πελοπόννησο

Το απόγευμα συνεχίζεται το κλείσιμο των εθνικών οδών στην Πελοπόννησο από τους αγρότες των ανεξάρτητων μπλόκων, ενώ τα μπλόκα της ΠΑΣΥ στην Πελοπόννησο με ανακοίνωσή τους ζητούν «ν’ αποσυρθεί το σχέδιο για το ασφαλιστικό, να καταργηθούν τα μέτρα για το φορολογικό και το κόστος παραγωγής που έχουν ήδη ψηφιστεί».

Ειδικότερα, σήμερα το απόγευμα θα είναι κλειστός ο αυτοκινητόδρομος Τρίπολης – Κορίνθου στο ύψος των διοδίων Νεστάνης από τις 6.00 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα, ενώ 7.00 με 8.00 το βράδυ οι αγρότες θα κλείσουν τη γέφυρα του Ευρώτα στην Σπάρτη.

Εν τω μεταξύ είναι κλειστός επ’ αόριστον από τους αγρότες ο Ισθμός σε παλαιά και νέα εθνική οδό στην εθνική οδό Κορίνθου – Αθήνας και η κυκλοφορία διεξάγεται από μικρή παράκαμψη μέσα από το χωριό Καλαμάκι.

Παράλληλα τα μπλόκα της ΠΑΣΥ στην Πελοπόννησο και συγκεκριμένα τα μπλόκα Αγ. Γεωργίου στην Ηλεία, Αιγίου, Δαλαμανάρας Αργολίδας και Χανδρινού Μεσσηνίας, με ανακοίνωσή τους δηλώνουν πως συντονίζονται με το μπλόκο της Νίκαιας και ζητούν «ν’ αποσυρθεί το σχέδιο για το ασφαλιστικό, να καταργηθούν τα μέτρα για το φορολογικό και το κόστος παραγωγής που έχουν ήδη ψηφιστεί, ως προαπαιτούμενα του τρίτου μνημονίου κι εφαρμόζονται, (φόρος από το πρώτο ευρώ του εισοδήματος, φορολόγηση με τεκμήρια διαβίωσης, αύξηση στο 23% του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια) και μετά να γίνει συζήτηση».

Επιπλέον αναφέρουν, «διαμηνύουμε προς την κυβέρνηση και σ’ όλους όσοι, με διάφορους, τρόπους, την σιγοντάρουν ότι πίσω δεν πρόκειται να κάνουμε. Με σκυμμένο το κεφάλι δεν πρόκειται ν’ αποχωρήσουμε. Συνεχίζουμε με τα δίκαια αιτήματά μας, όπως τα διαμορφώσαμε στην πανελλαδική σύσκεψη στις 7 Φλεβάρη στην Νίκαια».

Σύσκεψη επαγγελματικών και κοινωνικών φορέων στο μπλόκο Νίκαιας

Σύσκεψη επαγγελματικών και κοινωνικών φορέων της Θεσσαλίας συγκαλούν για σήμερα στις 4 το απόγευμα στο μπλόκο Νίκαιας οι αγρότες, οι οποίοι προετοιμάζονται για την αυριανή νέα πανελλαδική σύσκεψη εκπροσώπων των μπλόκων στις 12 το μεσημέρι στο Πνευματικό Κέντρο Νίκαιας.

Όπως έχουν ήδη δηλώσει οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας, δεν προτίθενται να συμμετάσχουν στην συνάντηση αγροτών με τον πρωθυπουργό που έχει οριστεί για την Δευτέρα, καθώς θέτουν ως προϋπόθεση την συζήτηση πέντε συγκεκριμένων αιτημάτων που έχουν διατυπωθεί ήδη, από την προηγούμενη πανελλαδική συνάντηση μπλόκων στην Νίκαια και υιοθετηθεί από εκπροσώπους 68 μπλόκων. Αντίθετα στις προθέσεις τους -όπως έγινε σαφές και με σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων- είναι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, σύμφωνα και με τις αποφάσεις που θα ληφθούν κατά την αυριανή συνάντηση στην Νίκαια.

Από την πλευρά τους οι αγρότες των Τεμπών που θα μετέχουν στον διάλογο της Δευτέρας με τον πρωθυπουργό με τέσσερις εκπροσώπους τους, ετοιμάζονται για την συνάντηση αυτή που κρίνεται καθοριστική για την παραπέρα πορεία των κινητοποιήσεων. Η Κοιλάδα των Τεμπών εξακολουθεί να παραμένει κλειστή και θα ανοίξει την Δευτέρα ως δείγμα «καλής θέλησης», κατά την διάρκεια συνάντησης των αγροτών με τον Α Τσίπρα, από το αποτέλεσμα της οποίας θα κριθούν και οι περαιτέρω αποφάσεις και κινήσεις των αγροτών.

Σήμερα εξάλλου, από τις 5 το απόγευμα και όπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομία, θα κλείσει και πάλι ο επαρχιακός δρόμος Λάρισας-Άγιας (στο Γερακάρι), που συνδέεται με την εναλλακτική διαδρομή μέσω του παραλιακού άξονα του νομού.

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε