Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Άκης Τσελέντης για σεισμό στη Λέσβο: Δεν είμαστε 100% σίγουροι ότι το φαινόμενο τελείωσε

Άκης Τσελέντης για σεισμό στη Λέσβο: Δεν είμαστε 100% σίγουροι ότι το φαινόμενο τελείωσε

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι το φαινόμενο έχει ολοκληρωθεί 100%» σημείωσε με νέα ανάρτησή του ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου καθηγητής, Άκης Τσελέντης, μιλώντας για τον νέο ισχυρό σεισμό των 4,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης στη Λέσβο και επεσήμανε πως το Γεωδυναμικό στέλνει στις περιοχές δυο επιπλέον σεισμογράφους.

Συγκεκριμένα, με ανάρτησή του στο Facebook ο Άκης Τσελέντης σημείωσε πως «το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και δεν μπορούμε 100% να πούμε ότι έχει ολοκληρωθεί». Τόνισε ότι για αρκετό καιρό θα συμβαίνουν σημαντικού μεγέθους μετασεισμοί και πως ο σημερινός σεισμός θα δώσει τους δικούς του μετασεισμούς 

Παράλληλα, επεσήμανε πως «ο οικοδομικός ιστός της ευρύτερης περιοχής είναι παλιός και καταπονημένος από την σεισμική δράση» και γι’αυτό «οι κάτοικοι να αποφεύγουν να μπαίνουν σε παλιά σπίτια σπίτια με εμφανής αστοχίες αν δεν πάρουν πρώτα την γνωμάτευση των μηχανικών που έχουν έρθει στην περιοχή».

Τέλος, σημείωσε πως «πρέπει οι κάτοικοι να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές μέσα στον αστικό ιστό αποφεύγοντας να στέκονται κοντά σε παλιούς τοίχους η σπίτια με εμφανή δομικά προβλήματα για να μην επαναληφθεί αυτό το τραγικό περιστατικό που έγινε με το σεισμό της Σάμου όπου χάσαμε δύο μαθητές».

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα ο οποίος μίλησε στο newsit.gr στην περιοχή υπάρχει ένα συνονθύλευμα ρηγμάτων.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Άκη Τσελέντη:

«ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ

ΝΕΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ

EΘ. ΣEIΣM. ΔIKTYO 10/01/2023 09:38, AΣΘENH,M=4.8,EΠIK:267 XΛM. BA AΘHNAΣ, 5 XΛM. ANA THΣ MHΘYMNAΣ ΛEΣBOY: ΓI-EAA

Όπως έχουμε πει το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και δεν μπορούμε 100% ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι για αρκετό καιρό ακόμα (αν δεχτούμε ότι ο 4,9 ήταν ο κυρίως σεισμός, κάτι για το οποίο θα υπάρχει μια πάρα πολύ μικρή πιθανότητα να μην είναι) θα συμβαίνουν σημαντικού μεγέθους μετασεισμοί.
Ο σημερινός σεισμός θα έχει και αυτός τους δικούς του μετασεισμούς.

Επειδή ο οικοδομικός ιστός της ευρύτερης περιοχής είναι παλιός και καταπονημένος από την σεισμική δράση οι κάτοικοι να αποφεύγουν να μπαίνουν σε παλιά σπίτια σπίτια με εμφανής αστοχίες αν δεν πάρουν πρώτα την γνωμάτευση των μηχανικών που έχουν έρθει στην περιοχή.

Επίσης πρέπει οι κάτοικοι να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές μέσα στον αστικό ιστό αποφεύγοντας να στέκονται κοντά σε παλιούς τοίχους η σπίτια με εμφανή δομικά προβλήματα για να μην επαναληφθεί αυτό το τραγικό περιστατικό που έγινε με το σεισμό της Σάμου όπου χάσαμε δύο μαθητές.

Το Γεωδυναμικό στέλνει εκτάκτως δυο επιπλέον σεισμογράφους στην περιοχή».

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις