Δευτέρα, 29 Απρ.
22oC Αθήνα

Αλεξανδρούπολη: Εισαγγελική έρευνα για τις δυο βρεφονηπιοκόμους που έκλειναν τα παιδιά σε αποθήκη

Αλεξανδρούπολη: Εισαγγελική έρευνα για τις δυο βρεφονηπιοκόμους που έκλειναν τα παιδιά σε αποθήκη
φωτογραφια αρχείου eurokinissi

Εισαγγελική έρευνα προκάλεσαν οι καταγγελίες γονιών ότι δύο βρεφονηπιοκόμοι σε δημοτικό βρεφονηπιακό σταθμό στην Αλεξανδρούπολη έκλειναν τα παιδιά σε μια μικρή αποθήκη, ως διδακτικό μέτρο.

Ο εισαγγελέας παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για να διαπιστωθεί εάν στοιχειοθετούνται πράξεις που διώκονται ποινικά, όπως έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνου καθώς σύμφωνα με τις καταγγελίες οι δυο βρεφονηπιοκόμοι έκλειναν τα παιδιά σε μια αποθήκη στον βρεφονηπιακό σταθμό, την οποία ονόμαζαν «θάλαμο αποσυμπίεσης».

Τα όσα εξοργιστικά συνέβαιναν στον δημοτικό παιδικό σταθμό της Αλεξανδρούπολης έφερε στο φως πατέρας ενός παιδιού και ο ένας μετά τον άλλον οι γονείς άρχισαν να συνδέουν τις ανησυχητικές συμπεριφορές των παιδιών τους.
Η 40χρονη βρεφονηπιαγωγός όταν κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις στον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης παραδέχτηκε το μαρτύριο στο οποίο υπέβαλε τα παιδιά, το οποίο περιέγραψε ως ένα τρόπο να ηρεμούν, κάνοντας λόγο για «δωμάτιο αποσυμπίεσης». Η δεύτερη βρεφονηπιοκόμος κατηγορείται πως αποκλείεται να μην γνώριζε τις πράξεις της άλλης γυναίκας.

Το τι πέρασε η κόρη της περιέγραψε η μητέρα ενός κοριτσιού: «Η κόρη μου πήρε την κούκλα της και ήθελε να τη βάλει τιμωρία στο αποθηκάκι. Η δασκάλα δεν το αρνήθηκε και είπε ότι μπαίνουνε στο αποθηκάκι για να ηρεμήσουνε. Το παιδί μου ξυπνούσε κατά τη διάρκεια του ύπνου του και έλεγε δεν θέλω να πάω στο σχολείο. Κάποια άλλα παιδιά κάνανε λόγο για σκοτεινό μέρος. Η δασκάλα έχει απομακρυνθεί από τη θέση της και περιμένουμε να έρθουν καινούργιες δασκάλες».

Οι πρώτες καταθέσεις

Μετά την εισαγγελική παρέμβαση έχουν κληθεί σε πρώτη φάση να καταθέσουν ο αρμόδιος για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς αντιδήμαρχος και η διευθύντρια των δημοτικών παιδικών σταθμών. Εκτός από την ποινική έρευνα διατάχθηκε, με απόφαση του δημάρχου Αλεξανδρούπολης Γιάννη Ζαμπούκη, πειθαρχική έρευνα εναντίον των δύο εμπλεκόμενων βρεφονηπιοκόμων οι οποίες ήδη τέθηκαν σε αργία.

Όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους η δικηγόρος Μένια Πολυχρόνη που εκπροσωπεί τους γονείς των παιδιών, απ’ τις καταγγελίες των οποίων και ξεκίνησε να ξετυλίγεται το κουβάρι των όσων γινόταν στον συγκεκριμένο Βρεφονηπιακό Σταθμό: “Έγινε μια αναφορά προφορική από γονείς ενός νηπίου για εγκλεισμό μέσα σε αποθηκευτικό χώρο, κλειστό, χωρίς φως και αερισμό αλλά και με κλείδωμα των παιδιών με σύρτη εξωτερικό, από τις βρεφονηπιοκόμους.

Αυτή η πρώτη αναφορά ενεργοποίησε αναφορές από σχεδόν όλους τους γονείς, αρχικά προφορικές και κατόπιν ακολούθησαν γραπτές καταγγελίες και αναφορές τόσο στον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης όσο και στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης. Αυτός διέταξε από όσο εγώ γνωρίζω την διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης ώστε να συγκεντρωθούν τα στοιχεία εκείνα που ίσως να στοιχειοθετήσουν και ποινικά αδικήματα.  Αυτό θα κριθεί από τον αρμόδιο Εισαγγελέα. Για μας υπάρχουν ποινικά αδικήματα, μιλώντας ως εκπρόσωπος κάποιων από τους γονείς. Το πρώτο είναι έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο από πρόσωπο το οποίο έπρεπε να τα φροντίζει και να είναι ασφαλή μέσα στον παιδικό σταθμό.

Με την απομάκρυνση των δύο βρεφονηπιοκόμων μια μητέρα μου είπε ότι το παιδί της ήδη άλλαξε συμπεριφορά. Έπαψε να έχει τη νευρικότητα που είχε, την ανησυχία που δεν μπορούσαν να καταλάβουν από που προέρχονταν και ήταν το κοριτσάκι που η δασκάλα ή οι δασκάλες δεν μπορώ να είμαι ακόμα σίγουρη, μέσα στον αποθηκευτικό χώρο”.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις