Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Αναστασία Ψάλτη: Η Τήνος έχει τις δυνατότητες να γίνει λειτουργική και βιώσιμη

Αναστασία Ψάλτη: Η Τήνος έχει τις δυνατότητες να γίνει λειτουργική και βιώσιμη

Συνέντευξη της υποψήφιας δημάρχου Τήνου, Αναστασίας Ψάλτη.

Εκδότρια του βραβευμένου περιοδικού ΤΑΜΑ, πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών Τήνου, αλλά και επικεφαλής ενός πολύ δραστήριου φορέα, αναφέρομαι στο «Μπατίκι», που πριν λίγες ημέρες παρουσιάσατε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα δράσεων, αλλά και τη σύμπραξη σας με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για τη δημιουργία μελέτης βιώσιμη ανάπτυξης της Τήνου. Πως προέκυψαν και τι στόχο έχουν όλα αυτά;  

Όλα αυτά αποτελούν εκφράσεις της θέλησης ανθρώπων που ζούμε και εργαζόμαστε στην Τήνο και θέλουμε να δούμε το νησί μας να χαράζει μια πορεία ανάπτυξης που ταιριάζει με τα χαρακτηριστικά του και υπηρετεί τις ανάγκες των κατοίκων του. Κάποιοι από τους ανθρώπους αυτούς, συναντηθήκαμε στις κοινές προσπάθειες που αναφέρατε. Με τη στήριξη μεγάλου μέρους της τοπικής κοινωνίας, με συστηματική προσπάθεια και συνεργασίες, όπως αυτή ανάμεσα στο «Μπατίκι» και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, αναδεικνύουμε τα πλεονεκτήματα της Τήνου, υλοποιούμε δράσεις που ωφελούν τις συμπατριώτισσες και τους συμπατριώτες μας και  συμβάλλουμε στην αναπτυξιακή προσπάθεια του τόπου μας.

Έχετε, λοιπόν, εδώ και χρόνια, πρωταγωνιστικό ρόλο στο δημόσιο διάλογο για το μοντέλο ανάπτυξης και την πορεία της Τήνου. Ρωτώ ευθέως: Είναι στις προθέσεις σας η διεκδίκηση της Δημαρχίας της Τήνου; 

Σε μία ευθεία ερώτηση, αξίζει μια εξ ίσου ευθεία απάντηση. Ναι. Θα είμαι υποψήφια Δήμαρχος Τήνου, πρώτη μεταξύ ίσων σε μια ομάδα ανθρώπων που συνειδητοποιεί ότι το νησί μας βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι.  Ότι η Τήνος δεν αντέχει άλλες χαμένες ευκαιρίες. Ότι πρέπει άμεσα να επιλέξουμε έναν δρόμο βιώσιμης ανάπτυξης που διασφαλίζει το χαρακτήρα του νησιού μας, ευκαιρίες για όλους, καλύτερη καθημερινότητα, καλύτερη ποιότητα ζωής. 

Από τις συζητήσεις μου, εδώ και πολύ καιρό, με συμπατριώτισσες και συμπατριώτες σε ολόκληρη την Τήνο,  είναι ξεκάθαρο, ότι στο Δήμο χρειάζεται αλλαγή. Στα πρόσωπα, στη νοοτροπία, στο σχεδιασμό για το μέλλον. 

Η Τήνος αξίζει πολύ περισσότερα.   Δεν αρκεί η διαχείριση του σήμερα, που και αυτή ακόμα τις περισσότερες φορές είναι ανεπαρκής. Χρειάζεται ολοκληρωμένος σχεδιασμός για το αύριο.

Μιλήστε μας περισσότερο για την αλλαγή που επιδιώκετε. Πως την εννοείτε;

Στην Τήνο, βιώνουμε εδώ και χρόνια μια σταθερή παρακμή. Διαπιστώνουμε καθημερινά ότι ο Δήμος δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες μας. Η Τήνος, έχει τις δυνατότητες να γίνει λειτουργική και βιώσιμη, να αναπτύσσεται ισόρροπα και να υποστηρίζει τη ζωή των κατοίκων της χωρίς αποκλεισμούς. Ο Δήμος μπορεί και πρέπει να λειτουργεί ανοικτά, προς όφελος όλων των δημοτών. Ήρθε η ώρα να αντιστρέψουμε την πτωτική πορεία του νησιού μας. Τις επόμενες εβδομάδες θα δώσουμε στη δημοσιότητα την Ιδρυτική Διακήρυξη του συνδυασμού μας, όπου θα παρουσιάσουμε τις βασικές μας προτάσεις για την Τήνο μας και θα έχουμε την ευκαιρία να πούμε πολύ περισσότερα για το περιεχόμενο της αλλαγής που επιδιώκουμε. 

Σήμερα, θα πω μόνο ότι «Αλλάζουμε» σημαίνει οργανώνουμε και θέτουμε ρεαλιστική και υλοποιήσιμη ατζέντα για το νησί μας. Δημιουργούμε προοπτική. Εγκαταλείπουμε τη λογική της διαχείρισης και υιοθετούμε τη λογική της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Θα μας μιλήσετε για τους συνεργάτες σας; 

Θα κάνετε λίγο υπομονή, μέχρι την παρουσίαση της διακήρυξης του συνδυασμού μας, την οποία θα διαπιστώσετε ότι υπογράφουν άνθρωποι με  προσφορά στην κοινωνική, οικονομική, πολιτιστική και πολιτική ζωή του νησιού μας, επιστήμονες και επαγγελματίες, νεότεροι και μεγαλύτεροι, γυναίκες και άνδρες, με τους οποίους μοιραζόμαστε τις ίδιες αγωνίες για το νησί μας, τις ίδιες αντιλήψεις για την ανάπτυξη της Τήνου, την ίδια πεποίθηση ότι τίποτα δεν θα αλλάξει, αν δεν αλλάξουμε πρώτα εμείς. Με όλες και όλους αυτούς, αποφασίσαμε να μη συμβιβαστούμε με τη σημερινή αρνητική πορεία του Δήμου μας. Να πρωτοστατήσουμε στην προσπάθεια για  να αλλάξουμε ό,τι δεν μας αξίζει.

Μία τελευταία ερώτηση. Θεωρείτε ότι οι επικεφαλείς των παρατάξεων του Δήμου δεν μπορούν να φέρουν την αλλαγή που θεωρείτε απαραίτητη για την Τήνο;

Οι επικεφαλείς των παρατάξεων που έχουν δοκιμαστεί και δοκιμάζονται στη διοίκηση του Δήμου, παρά την παρουσία αρκετών αξιόλογων στελεχών στους συνδυασμούς τους, δεν έχουν πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Είναι λοιπόν φανερό, ότι  δεν μπορούν να φέρουν την αλλαγή που έχει ανάγκη η Τήνος. Αλλαγή σε δομές, λειτουργίες, προτεραιότητες, ύφος, αντίληψη για το ρόλο του Δήμου και του Δημάρχου. Ασφαλώς, στην προσπάθεια μας είναι ευπρόσδεκτο κάθε άξιο στέλεχος που υπηρετεί ήδη την αυτοδιοίκηση, συμφωνεί ότι η Τήνος χρειάζεται μια καινούρια, διαφορετική επιλογή και επιθυμεί να συνεργαστεί μαζί μας για να κάνουμε πράξη την αλλαγή που είναι απαραίτητη για το νησί μας.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις