Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Καβάλα: Μια φωτογραφική οικολογική εκστρατεία για το περιβάλλον από τα παιδιά

Καβάλα: Μια φωτογραφική οικολογική εκστρατεία για το περιβάλλον από τα παιδιά
ΦΩΤΟ ΑΠΕ - ΜΠΕ

Μια πρωτότυπη φωτογραφική οικολογική εκστρατεία, με στόχο την ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων για την προστασία του περιβάλλοντος, εμπνεύστηκαν και υλοποίησαν τα παιδιά της εθελοντικής οργάνωσης Action Team στην Καβάλα, γεμίζοντας με χρώμα και μηνύματα ένα από τα κεντρικότερα σημεία της πόλης, τον Δημοτικό Κήπο, μπροστά από δημαρχιακό μέγαρο.

Οι πολίτες της Καβάλας έκπληκτοι διαπίστωσαν ότι στην πλατεία του Δημοτικού Κήπου, στους ιστούς όπου συνήθως υψώνονται οι σημαίες κατά τις διάφορες εθνικές γιορτές και επίσημες εκδηλώσεις, τα παιδιά ύψωσαν μεγάλες φωτογραφίες με τα ίδια τους να κρατούν μηνύματα αφύπνισης και ευαισθητοποίησης για το περιβάλλον.

Για τη φωτογράφιση αυτή τα μέλη της Action Team επέλεξαν εμβληματικά σημεία μέσα στην πόλη που σχετίζονται όμως άμεσα με το περιβάλλον. Έτσι, ένα παλιό λατομείο μαρμάρου, μια παραλία, το κέντρο της πόλης, οι εγκαταστάσεις της βιομηχανίας φωσφορικών λιπασμάτων, το περιαστικό δάσος, μια παλιά αποθήκη, το λιμάνι της Καβάλας, το μεσαιωνικό υδραγωγείο, παλιοί κάδοι απορριμμάτων, ο δημοτικός κήπος και φυσικά το δημαρχείο αποτέλεσαν τα σημεία αναφοράς, μπροστά από τα οποία φωτογραφήθηκαν τα παιδιά κρατώντας πλακάτ με πρωτότυπα μηνύματα (κάποια και στην αγγλική γλώσσα) σχεδιασμένα από τα ίδια.

Οι φωτογραφίες αυτές αρχικά διακινήθηκαν μέσα από τους προσωπικούς τους λογαριασμούς σε όλα τα social media. Στη συνέχεια τυπώθηκαν και τοποθετήθηκαν στο Δημοτικό Κήπο στέλνοντας έτσι το δικό τους μήνυμα ότι η προστασία του περιβάλλοντος αφορά όλους ανεξαιρέτως και το σημαντικότερο ότι η διαφυλαξη του φυσικού περιβάλλοντος είναι μια μεγάλη ανάγκη ώστε να συνεχίσει η ζωή μας να έχει νόημα και περιεχόμενο.

Όπως εξήγησε μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο επικεφαλής της εθελοντικής δράσης, ο φοιτητής Νίκος Βουγιούκας, «ενόψει των παγκόσμιων μαθητικών διαδηλώσεων για έναν βιώσιμο πλανήτη, θελήσαμε στην Action Team να δημιουργήσουμε μια νέα οικολογική εκστρατεία με όνομα “ΚΑΒΑΛΑ ΜΠΟΡΕΙΣ;” και στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης μέσα από την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την κινητοποίηση των πολιτικών».

«Σε μια πόλη», σημειώνει ο Νίκος, «με χαμηλά ποσοστά ανακύκλωσης και με αρκετά υψηλά ποσοστά ατμοσφαιρικής ρύπανσης, είναι αναγκαία η ανάληψη άμεσης δράσης από τους πολίτες της και τους φορείς που ασκούν δημόσια εξουσία. Κεντρικό σύνθημα της εκστρατείας των παιδιών είναι “Αλλάζουμε την πόλη, όχι το κλίμα, με την νέα γενιά να διεκδικεί ένα καλύτερο μέλλον! Γίνε κομμάτι της αλλαγής”».

Ανοιχτός διάλογος για το περιβάλλον

Το πρωί του Σαββάτου είχαν απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε όλους τους εκλεγμένους τοπικούς φορείς της πόλης και της περιφερειακής ενότητας, προκειμένου να γίνει ένας ανοιχτός δημόσιος διάλογος ανάμεσα στα μέλη της εθελοντικής ομάδας, τα τοπικά ΜΜΕ, αλλά και τους αιρετούς, με βασικό θέμα συζήτησης τα οικολογικά προβλήματα σε τοπικό επίπεδο και τις προτεινόμενες λύσεις που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπισή τους. Η ανταπόκριση των φορέων μπορεί να μην ήταν η αναμενόμενη σε όρους προσέλευσης, ωστόσο η συζήτηση που έγινε ανέδειξε τις μεγάλες ευαισθησίες των παιδιών και την όρεξη που έχουν να δώσουν το δικό τους καλό αγώνα, ώστε να κινητοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να νοιαστούν ουσιαστικά για το περιβάλλον και την προστασία του καθώς αποτελεί το κοινό σπίτι όλων των ανθρώπων όπου γης.

Τους τελευταίους μήνες τα παιδιά της εθελοντικής οργάνωσης Action Team διοργάνωσαν αρκετές ενδιαφέρουσες δράσεις και εκδηλώσεις, όπως στην αρχή της σχολικής χρονιάς η συγκέντρωση σχολικών ειδών για τα παιδιά άπορων οικογενειών που φροντίζει ο Σύλλογος ΠΝΟΗ για το παιδί και την οικογένεια, αλλά και οι σκάλες που έβαψαν με διαφορετικά χρώματα σε αρκετές γειτονιές της Καβάλας, γεμίζοντας με χρώμα τους δρόμους.

Αν. Μακεδονία και Θράκη Τελευταίες ειδήσεις