Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Υπό έλεγχο η μεγάλη φωτιά στο εργοστάσιο της Ξάνθης [pics, vids]

Υπό έλεγχο η μεγάλη φωτιά στο εργοστάσιο της Ξάνθης [pics, vids]
ΦΩΤΟ από το xanthi2

– Η φωτιά ήταν σε εξέλιξη από νωρίς το μεσημέρι
– Νωρίτερα αποφασίστηκε να εκκενωθούν οικισμοί λόγω της φοράς του ανέμου
– Τι λέει η ανακοίνωση της εταιρείας

Πυροσβεστική δυνάμεις από όλη την Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης επιχειρούν αυτή την ώρα στο Όλβιο της Ξάνθης, όπου σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, έχει τεθεί υπό έλεγχο η μεγάλη φωτιά σε εργοστάσιο κατασκευής μπαταριών.

Το έργο της κατάσβεσης δυσκόλεψαν τα εύφλεκτα υλικά που βρίσκονται στο φλεγόμενο κεντρικό κτίριο του εργοστασίου, προκαλώντας κατά διαστήματα μικρές εκρήξεις, όπως επίσης οι ισχυροί άνεμοι οι οποίοι πνέουν στην περιοχή. Ο ουρανός στην περιοχή έχει μαυρίσει από τους καπνούς που είναι ορατοί σε ακτίνα αρκετών χιλιομέτρων. Η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική και για αυτό το λόγο οι Αρχές είπαν στους κατοίκους της περιοχής να απομακρυνθούν προληπτικά από τα σπίτια τους.

 

Νωρίτερα, ένας εργαζόμενος μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Ξάνθης με δύσπνοια, χωρίς η κατάστασή του να εμπνέει ανησυχία.

Η ανακοίνωση της εταιρείας

“Σήμερα, 1η Μαΐου, λίγο πριν τη 1.00 το μεσημέρι ξέσπασε φωτιά από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία στο εργοστάσιο μπαταριών της ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ SUNLIGHT στο Όλβιο Ξάνθης.
Εφαρμόζοντας απόλυτα το σύστημα εκτάκτων αναγκών και τηρώντας τις διαδικασίες ασφαλείας, ενημερώθηκαν οι αρμόδιες αρχές, και όλοι οι εργαζόμενοι είναι απόλυτα ασφαλείς και καλά στην υγεία τους.
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την κατάσβεση της φωτιάς, η οποία ήδη έχει τεθεί υπό έλεγχο. Διευκρινίζεται ότι δεν υπάρχει κίνδυνος τοξικών αερίων για την περιοχή.
Η διοίκηση της εταιρείας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές.
Εφόσον παραστεί ανάγκη η εταιρεία θα εκδώσει νέα ανακοίνωση”

Εκκενώθηκαν οικισμοί

Σύμφωνα με το xanthi2 από το χώρο της πυρκαγιάς, λόγω της φύσης των χημικών που καίγονταν και της διεύθυνσης του ανέμου, αποφασίστηκε η εκκένωση των οικισμών που βρίσκονται στην πορεία του καπνού.

Πιο συγκεκριμένα, δόθηκε εντολή να εκκενωθούν οι οικισμοί Όλβιο, Άγιος Αθανάσιος, Θαλασσιά, Κοσμητή, Τύμπανο, Τοξότες καθώς και στο χώρο αναψυχής του Νέστου.

Το εργοστάσιο λειτουργούσε την ώρα που ξέσπασε η φωτιά αλλά όχι σε πλήρη ανάπτυξη. Για το λόγο αυτό δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη από την επικοινωνία αρχών και εργοστασίου, πόσοι εργάζονταν την ώρα της πυρκαγιάς.

Πιθανότερη αιτία, σύμφωνα με τα στοιχεία του xanthi2, είναι το βραχυκύκλωμα από φορτιστή μπαταριών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, xanthi2

 

Αν. Μακεδονία και Θράκη Τελευταίες ειδήσεις