Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Ηλεία! Μάχη των πυροσβεστών για να γλιτώσουν τα σπίτια! (video)

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Ηλεία! Μάχη των πυροσβεστών για να γλιτώσουν τα σπίτια! (video)
ΦΩΤΟ ILIALIVE

Πυροσβέστες από όλη τη Δυτική Ελλάδα, την Πελοπόννησο, την Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία, κάνουν ό,τι μπορούν τις τελευταίες ώρες, για να πιάσουν τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στην Ηλεία, η οποία κινήθηκε από το χωριό Κολοκυθά προς το χωριό Δάφνη, στο δήμο Ήλιδας.

Μέχρι να πέσει το φως της μέρας, επιχειρούσαν και από αέρος 4 πυροσβεστικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Τα εναέρια μέσα ενισχύθηκαν με δυνάμεις από την Αθήνα και το Άκτιο.

Από τη στιγμή που σκοτείνιασε, η μάχη με τις φλόγες συνεχίζεται μόνο με επίγεια μέσα…

Στην περιοχή της πυρκαγιάς στο χωριό Δάφνη βρίσκεται ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος και Αγροτικής Ανάπτυξης Θοδωρής Βασιλόπουλος καθώς και ο δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης.

Click4More: Ηλεία: Έφτασε στα πρώτα σπίτια η φωτιά! Εκκενώνεται το χωριό Δάφνη (video)

Νωρίτερα, σύμφωνα με το ilialive, δόθηκε εντολή εκκένωσης από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, για το χωριό Δάφνη γιατί οι φλόγες έφτασαν σε πολύ κοντινή απόσταση.

Πληροφορίες από την Πυροσβεστική μιλούν για μέτωπο που φτάνει τα 15 χιλιόμετρα!

“Είμαστε σε κρίσιμη φάση δίπλα στο χωριό Δάφνη”

Συγκλονιστική ήταν η περιγραφή του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη, πριν τις 21.00 το βράδυ: “Είμαστε σε μία κρίσιμη φάση της αντιμετώπισης της πυρκαγιάς, στο σημείο που βρισκόμαστε, είμαστε δίπλα στο χωριό Δάφνη, έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες εκ μέρους της πυροσβεστικής και της αστυνομίας για την εκκένωση του χωριού, έχουν ειδοποιηθεί όλοι οι κάτοικοι για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η περιοχή. Πραγματικά δίνουν όλη τους την ενέργεια και την προσπάθεια με μεγάλη αυταπάρνηση, οι δυνάμεις της πυροσβεστικής και της αστυνομίας που συνδράμουν. Έχουμε αυτή τη στιγμή έξι εναέρια μέσα, έχουμε έρθει σε συνεννόηση και με την Γενική Γραμματεία, γίνεται πραγματικός αγώνας. Νομίζω ότι από μόνη της η εικόνα δείχνει το πόσο επικίνδυνη είναι…”.

“Έχει φτάσει σε απόσταση 150 μέτρων από τα σπίτια του χωριού”

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ήλιδας Γιάννη Λυμπέρη:

“Η κατάσταση εξελίχθηκε πολύ επικίνδυνη, όπως βλέπετε έχει φτάσει σε απόσταση 100 με 150 μέτρων από τα σπίτια του χωριού, και δεν είναι ένα ή δύο σπίτια, είναι σε όλο το μήκος, όπως είναι ο λόφος ο οποίος είναι δεντρόφυτος από ελιές και πεύκα και δημιουργεί κίνδυνο. Ελπίζω από την αντιπυρική ζώνη που γίνεται και με όλα τα επίγεια μέσα να καταφέρουμε τουλάχιστον να μην καεί κανένα σπίτι. Στο χωριό έχει δοθεί εντολή εκκένωσης αλλά το θέμα δεν είναι αυτό, είναι όσο θα πετάνε τα εναέρια μέσα να περιορίσουν την φωτιά και συγχρόνως να έχουμε μία αντιπυρική ζώνη για τα σπίτια του χωριού”.

Σύμφωνα με το ilialive, η φωτιά στην πορεία της απείλησε το Μοναστήρι του Σωτήρος στον Άγιο Ηλία Πηνείας και το Μυκηναϊκό νεκροταφείο της Δάφνης, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες δεν έπαθαν ζημιά…

Πηγή: ilialive

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις