Παρασκευή, 3 Μαΐ
19oC Αθήνα

Αντιτορπιλικό «Βέλος»: Παρέμβαση εισαγγελέα για το ρήγμα στο πλοίο

Αντιτορπιλικό «Βέλος»: Παρέμβαση εισαγγελέα για το ρήγμα στο πλοίο

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών αναφορικά με τις ζημιές που υπέστη το ιστορικό αντιτορπιλικό «Βέλος» κατά την πρόσφατη κακοκαιρία που έπληξε τη Θεσσαλονίκη, με κύριο χαρακτηριστικό τους θυελλώδεις ανέμους, ζήτησε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Δημήτρης Σμυρνής.

Στο πλαίσιο αυτό, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης παρήγγειλε έρευνα για το αντιτορπιλικό «Βέλος», προκειμένου να διαπιστωθεί εάν στοιχειοθετούνται τα εξής αδικήματα: πλημμελής διατήρηση μνημείου, φθορά μνημείου, φθορά πράγματος ιστορικής σημασίας, διακεκριμένη περίπτωση φθοράς (τα πρώτα δύο εμπίπτουν στο Νόμο Περί Προστασίας Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς).

Σύμφωνα με την εισαγγελική εντολή, ο εισαγγελέας ζητεί να προσκομιστούν όλα τα έγγραφα που αφορούν τη συντήρηση και τον ελλιμενισμό του ιστορικού πλοίου, όπως επίσης η πραγματογνωμοσύνη για τις φθορές που υπέστη. Τα έγγραφα συντήρησης και ελλιμενισμού αναμένεται να αποτελέσουν «κλειδί» στη διερεύνηση των όποιων ποινικών ευθυνών, αναφέρουν πηγές της Εισαγγελίας.

Έρευνα διέταξε ο Νίκος Δένδιας

Νωρίτερα σήμερα, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας ζήτησε από την ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού να διερευνηθεί το ζήτημα του τόπου ελλιμενισμού του αντιτορπιλικού «Βέλος».

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας η έρευνα διατάχθηκε από τον Νίκο Δένδια με αφορμή τις ζημιές που υπέστη στην πρύμνη το ιστορικό αντιτορπιλικό «Βέλος», κατα την πρόσφατη κακοκαιρία που έπληξε και τη Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκεται ελλιμενισμένο.

Όπως δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, «Έχουμε ζητήσει ενημέρωση από το αρμόδιο υπουργείο» και ενημέρωσε πως έχει ζητηθεί ασφαλής χώρος για τη μεταφορά του από τον ΟΛΘ, σημειώνοντας πως αν αυτό δεν καταστεί εφικτό θα μεταφερθεί σε ασφαλές λιμάνι.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις